Jó adatközpont nélkül megüresednek a mozitermek

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 24. 08:39

Manapság egyre több és egyre látványosabb vizuális effektet (VFX) felvonultató filmmel találkozhatunk nemcsak a mozivásznon, hanem a tévésorozatokban vagy az online streaming csatornákon is. 

A nézők mindinkább valósághű élményekre és igényes kivitelezésre vágynak, ezért az animációs és vizuális effektek tárháza folyamatosan fejlődik, újabb és újabb megoldásokat felvonultatva. Olyannyira, hogy napjainkban a speciális effektekre fordított összeg a produkciós költségek 20-25 százalékát teszi ki. Ahhoz azonban, hogy ezeket a látványosságokat elő tudják állítani, az animációs stúdióknak komoly informatikai infrastruktúrára van szükségük. Jó példa erre az Animal Logic, amely a Schneider Electric gyorsan telepíthető és rugalmasan bővíthető adatközpontjának köszönhetően tud lépést tartani a kor igényeivel, és működik közre olyan nagy kasszasikerű hollywoodi produkciókban, mint a Mátrix vagy A nagy Gatsby.

 

Napról napra érkeznek hazánkba is olyan új filmes produkciók, amelyek megvalósítása korábban elképzelhetetlennek bizonyult, de a jelenlegi speciális effektekkel már viszonylag könnyedén valóra válhat. A technológia rohamos fejlődése miatt egyre nehezebb megkülönböztetni a valódi és a program által kreált képkockákat, ami egyre több nézőt vonz a képernyők elé. Nem meglepő tehát, hogy az animációs effektek iparága az előrejelzések szerint 2020-ra 254 milliárd dollárt érő üzlet lesz világszinten.

 

 

Kell a biztos háttér

Az olyan filmes csodák, mind a Mátrix, A nagy Gatsby vagy A Lego-kaland azonban nem jöhetnének létre az animációs és VFX-stúdiók közreműködése nélkül, amelyeknek masszív és stabil IT-háttérre van szükségük a minőségi munkavégzéshez. Jó példa erre az Animal Logic animációs stúdió, amely több nagysikerű produkcióban vett már részt. A csapat nehezen tudja előre kiszámítani a munka mennyiségét és gyakoriságát, mivel az attól függ, hány és milyen jellegű, illetve mennyire nagy szabású alkotásban működnek közre. Ebből adódóan a szükséges informatikai infrastruktúrát sem lehet előre tervezni, ami miatt rövid idő alatt telepíthető és egyszerűen skálázható, nagy teljesítményű adatközpontra volt szükségük. Itt tárolják ugyanis a háromdimenziós megjelenítéssel készülő, részletgazdag képeket, amelyek rengeteg adatot generálnak, a gyors és gördülékeny munkafolyamat pedig alapvető igény.

 

Az Animal Logic vezetői ezért a Schneider Electrichez fordultak a speciális kritériumoknak és igénybevételnek megfelelő adatközpont telepítésével kapcsolatban, amelynek szakemberei 4,5 hónapos rekordidő alatt tudták teljesíteni a feladatot: 

  • Kiépítettek egy előregyártott, moduláris adatközpontot.
  • Kulcsrakész megoldást biztosítottak (a szoftverektől a fizikai térig) szerviztámogatással a tervezés és az installálás során.
  • Az energiaellátási, hűtési és ellenőrzési funkciókat a nagy teljesítményű számítási műveletekhez optimalizálták. 
  • Adatközponti-felügyeleti szoftvert (DCIM) helyeztek működésbe, így átlátható vált a teljes rendszer működése, ami segíti a kapacitás tervezhetőségét, illetve javítja a teljesítményt és a kihasználtságot.
  • A felhőalapú StruxureOn felügyeleti szolgáltatás alkalmazásával a munkavégzéshez nélkülözhetetlen eszközök maximális védelmet élveznek. A szolgáltatás többek között 24 órás távfelügyeletet, hibaelhárítást és az alkalmazottak okostelefonján keresztül elérhető, valós idejű adatokat biztosít a rendszer ellenőrzéséhez.

 

Nincsenek határok

A Schneider Electric megoldásával növelni tudták a stúdió munkájának teljesítményét, üzembe tudtak helyezni ugyanis egy digitális animáció feldolgozására alkalmas, nagy kapacitású, rendkívül gyors számítógépes rendszert (render farmot), amelynek energiaigénye az új adatközpontnak köszönhetően rendkívül alacsony. Az Animal Logic így sokkal gyorsabban, gördülékenyebben tudja végezni a napi munkát, és a kreativitásnak már semmi sem szab határt. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09