A folyamatos innovációhoz vezető út tudással van kikövezve

forrás: Prím Online, 2018. október 19. 09:54

Az űrkutatástól az orvosi képalkotásig, hatalmas utat tett meg a Hewlett Packard Enterprise az elmúlt pár év alatt, mi sem bizonyítja jobban, hogy a nagyvállalati hardver gyártás mögött nem csak a már jól ismert szerver és a storage kulcsszavak sorakoznak fel, hanem mindenkori értékünk, a magas színvonalú szaktudás.

Fókuszban az adatközpont és az edge

Egyértelmű sikertörténetté vált a Hewlett-Packard három évvel ezelőtt lezajlott szétválása. A Hewlett Packard Enterpsire és a HP Inc. a korábbi döntésnek megfelelően elkülönülve, önálló vezetéssel és saját munkaerővel végzik tevékenységüket. A nemzetközi struktúrát természetesen hazai környezetben is követi a vállalat, hiszen a HPE szakértői csapata professzionális támogatást gyújt az ügyfeleknek.

 

Az elmúlt évek során letisztult a termék- és szolgáltatáspaletta. Ennek köszönhetően a Hewlett Packard Enterprise fókuszában az adatközponti megoldások fejlesztése és értékesítése mellett az edge technológia került. Az edge, vagyis a peremhálózat koncentrált műszaki fejlődését célozza az idén nyáron bejelentett, 4 milliárd dollár értékű projekt, melynek során a következő négy év alatt minden más piaci szereplőt megelőző mennyiségű erőforrást irányít a területre a vállalat.

 

 

Még mindig a tudás a legfőbb érték

Nem csupán termékeket, hanem hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat is kínál a vállalat, köszönhetően a több 10 éves adatközponti és hálózati technológiák fejlesztése és alkalmazása terén szerzett tapasztalatainak. A cég egyik stratégiája az úgynevezett „hibrid IT” egyszerűsítése. Az ügyfelek jelentős része ugyanis nem kizárólag on-premise, virtualizált vagy cloud adatközpontokat használ, hanem ezek ötvözetével elégíti ki különböző igényeit. 

 

A külső szállítókkal együttműködő Hewlett Packard Enterprise letette a voksát az adatközponti automatizáció fokozása mellett. Az érintés nélküli (Zero Touch Provisioning) üzemeltetés autonóm működése biztosítja a legjobb ügyfélélményt, optimális költségek és maximális hatékonyság mellett. A vállalat arra törekszik, hogy az adatközpontokat uraló rendszerekből átláthatóbb, egyszerűbb megoldásokat alakítson ki. Ehhez folyamatos műszaki és tudásbeli fejlesztéseken keresztül vezet az út. Magas szakértelme révén a Hewlett Packard Enterprise az ügyféligényeket kielégítő megoldások létrehozásában, telepítésében is hatékony segítséget nyújt partnereinek.

 

A nemzetközi professzionalizmus a HPE magyarországi részlegének is sajátja, így a magyar ügyfelek ugyanazt a szolgáltatási színvonalat kapják, mint amit a vállalat a világ bármely más pontján kínál. Ennek hátterét a hazánkban egyedülállóan nagy, több mint 100 fős szakembergárda biztosítja. Műszaki tanácsadók, helyi és nemzetközi projektekben tapasztalatot szerzett mérnökök és ügyfélkapcsolati szakemberek tucatjai dolgoznak a magyar vállalatok üzleti igényeinek maximális kielégítéséért.

 

Már a csillagos ég sem jelent határt

Az elmúlt három negyedév során a várt pénzügyi eredményeket rendre felülteljesítő Hewlett Packard Enterprise az alkalmazottaktól elvárt innovatív gondolkodásnak és tenni akarásnak köszönheti dinamikusan fejlődő helyzetét. Ezt a szemléletet a vállalatnál 22 éve dolgozó, karrierjét terméktámogatási mérnökként kezdő Antonio Neri vezérigazgató erősítette fel a szervezeten belül. 

 

Versenytársai zömével szemben a Hewlett Packard Enterprise elsősorban nem a külső tőke bevonásával finanszírozott akvizíciókra támaszkodik, hanem nyereségének kutatásra, fejlesztésre fordításával éri el sikereit. Ezáltal számos új terület nyílhatott meg a vállalat előtt. Nem csak az űrkutatásban vesz részt a Spaceborne Computer szuperszámítógépével a NASA együttműködésében, hanem a megszokottól radikálisan eltérő kutatási területeken is jelentős előrelépést tud felmutatni.

 

 

Az említett példákon túl ma már az élet minden területén elképesztő mennyiségű adat keletkezik. Ezek csak akkor nyernek értelmet, ha a lehető leggyorsabban, minimalizált késleltetéssel feldolgozhatók. Technológiai adottság miatt ez csakis memóriában képzelhető el, ugyanakkor a processzorok csak limitált mennyiségű memóriát tudnak kezelni, messze kevesebbet, mint amennyi keletkezett adatot fel kellene dolgozni.

 

Ebből indult a HP Labs fejlesztése, ami a neumanni számítástechnika alapjától is elrugaszkodva a processzorok helyett a memóriát helyezi a középpontba, így a projekt neve nem véletlenül „Memory Driven Computing, MDC”. Ezzel elérhető a „végtelen” mennyiségű memória méretek biztosítása, melyekhez processzorok (akár többféle) kapcsolódhatnak. Az új alapokra épült első prototípus 160TB memóriával, egy számítási egységként már aktívan működik egy német kutatólaborban, az Alzheimer-kór kutatásban.

 

A HPE a hazai piacon is bővelkedik az ügyfelek pontos igényeire szabott forradalmi megoldásokban, ugyanis meglátásunk szerint a nagyvállalatok számára a jelen és a holnap kihívása a nyílt innovációs környezetben való helytállás. 

 

A magyar termékinnovációs körképre tekintve azt látjuk, hogy a nagyvállalatok hálózatában történő értékteremtés ügyfelek, beszállítók, partnerek bevonásával történik, hogy a termékek és szolgáltatások az összetett piaci igényeknek versenyképes áron feleljenek meg. A közös munka során jelentős az egymásra utaltság, hiányos információáramlás, szabadalmi és versenyjogi kérdések, hosszú átfutási idők, magas költségek és kockázatok lépnek fel.  A nagyvállalatok vezetőinek minden szükséges intézkedést meg kell tenniük, hogy lépést tudjanak tartani az értékteremtésben, megőrizve a folyamatok feletti kontrollt.

 

A szükséges termékinnováció jelentős része alkalmazásfejlesztési vonzattal jár, hiszen már nem létezik modern vállalat enélkül. A HPE ügyfeleitől kapott visszajelzések alapján vallja, hogy az alkalmazásfejlesztések is a termékinnováció kapcsán felsorolt nehézségekkel párosulnak. Gyakori jelenség az, hogy a bevont külső fejlesztők nem látnak rá érdemben a vállalat folyamataira és a megálmodott koncepciók a gyakorlatban nem hozzák a várt eredményt.

 

A sikeres működéshez szükséges létrehozni egy, a vállalati rendszeren belüli innovációs keretrendszert, amely támogatja és erőforrással látja el a folyamatokat, védi a vállalat tartalmait és biztosítja a külső résztvevők számára a hozzáférést biztonságos, agilis módon. A HPE4I (Highly Protected Environment For Innovation) koncepció jól átgondolt és konkrétan megfogható, meghatározható építőelemeket hozott létre, amelyekből a felhasználó igényeinek, környezetének és lehetőségeinek leginkább megfelelő gyártó-független „faltól-falig” megoldás építhető fel, az infrastruktúrális elemek szintjétől egészen a fejlesztés támogatás, fejlesztés irányítás szintjéig. 

 

A Hewlett Packard Enterprise három évvel ezelőtti létrejötte világosan elkülönítette egymástól az otthoni és a nagyvállalati felhasználók kiszolgálásának feladatát. Az adatközponti automatizálás és az edge terén elért és a jövőben is folytatódó fejlesztések mellett a hangsúly továbbra is az emberi tudáson van. Csak így biztosítható az egyre összetettebbé váló rendszerek rugalmassága, költséghatékony és biztonságos üzemeltetése. Az ügyfelek továbbra sem csupán terméket vagy szolgáltatást, hanem komplett megoldást kapnak üzleti igényeikre.

 

További HPE innovációs és referencia cikkek: Hybrit IT Blog, http://hitblog.hu/

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05