Hiventures a nemzetközi VC piac élbolyában

forrás: Prím Online, 2018. október 31. 15:53

Száznál is több vállalkozás összesen 7,26 milliárd forint befektetést kapott 2018-ban a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől, amivel a társaságot ismét a világ legaktívabb befektetői közé sorolták. Már túl vannak az első külhoni befektetésen is: 245 millió forint tőkeinjekciót kapott az Egyesült Államokban szabadulószobákat működtető magyarok által alapított PanIQ Franchising Inc-nek. 

Idén is töretlen lendülettel folytatja az ígéretes magyar gyökerű startup vállalkozások felkarolását a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő. 2018-ban összesen 7,26 milliárd forint kihelyezésére került sor, amiből 107 színvonalas vállalkozás kapott segítséget. Ez az összeg 53 inkubációs, 10 magvető és 6 növekedési életszakaszban lévő vállalkozás tőkeinjekciójára volt elegendő. Összehasonlításul: 2017-ben 131 vállalkozás részesült összesen 10,2 milliárd forint támogatásban. A kihelyezett források felét mindkét esztendőben az Európai Unió biztosította, GINOP forrásból.

 

A Hiventures eredményes tevékenysége a nemzetközi közvélemény figyelmét is felkeltette. A kockázati tőkealap-kezelőt harmadik negyedéves tevékenysége alapján két független nemzetközi szervezet – a Dow Jones és a Crunchbase – egyaránt Európában az első, a világon pedig második helyre tette a legaktívabb befektetők rangsorában.

 

 

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy közel két év alatt felkerültünk a nemzetközi befektetői térképre, már harmadik egymást követő negyedéves riportban említenek minket az európai és nemzetközi kockázati tőkepiacon a TOP3 befektetők között, olyan nagy múltú szervezeteket a hátunk mögött hagyva, mint a Plug and Play, TechStars vagy a Speed Invest. Az aktív kihelyezési volumen mellett folyamatosan törekszünk arra, hogy minél több nemzetközi eseményen vegyünk részt, vagy épp mi magunk szervezzünk olyat, ami a régió innovációs szakmai ökoszisztémáját megmozgatja. A sorban következő ilyen alkalom november 29-én a Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő Regional Startup and Innovation Day szakmai eseményünk lesz” – foglalta össze a 2018-as év legfontosabb eseményeit Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.

 

A 2018-as év egyik legérdekesebb és legígéretesebb Hiventures befektetése volt az első külföldi ügyfél, a PanIQ Franchising Inc. számára biztosított 245 millió forintos tőkeinjekció, ami a Hiventures növekedési befektetési programján keresztül valósul meg. A szabaduló szobák működtetésére alapított vállalkozás 2014-ben indult, első két saját egységét Hollywoodban és San Franciscoban nyitotta. 2017-től kezdve franchise vállalkozássá alakultak, így ma már 12 egységből áll a hálózatuk. Nemrégiben a PanIQ hozzájárulásával nyitott meg a Neverland Budapest szabaduló szoba komplexum és bár is, amely 6 különböző egységből, közte két darab harmadik generációs szabaduló szobából és egy Virtuális Valóság szobából áll. A létesítmény PanIQ MEGA referencia egység is egyben, amely mintául szolgál a nemzetközi terjeszkedéshez.

 

A PanIQ Franchising Inc. Magyarországon saját gyártókapacitással rendelkezik, az USA-ban saját projektmenedzsment csapatuk van, a hálózat üzemeltetését 60 munkavállaló végzi. Évente mintegy 150 ezer vendéget szolgálnak ki, a csoport jövőre - a franchise bevételeken felül - 4 millió dolláros forgalommal számol. A Hiventures-től kapott befektetésből megerősítik hazai gyártókapacitásukat, valamint szeretnék felgyorsítani terjeszkedésünket, amelyet reklámanyagokkal, promóciós videókkal és merchandise termékekkel is támogatni fognak.

 

„Jelenleg 5 helyen épül franchise üzletünk, de idén még négy szerződést szeretnénk kötni. Ezen felül Las Vegasban, Orlandoban és Los Angelesben nyitnánk MEGA egységeket. Néhány éven belül szeretnénk 30-40 aláírt franchise szerződésig eljutni. Ezen felül szeretnénk még 5-10 millió dollár második körös tőkebevonást is elkönyvelni, hogy még több MEGA egységet nyithassunk az Egyesült Államokban. Ezt követően szívesen értékesítenénk a vállalkozásunkat egy szórakoztatóiparban vagy profi franchise operátor szakmai befektetőnek.” – vázolta a PanIQ Franchising Inc. rövid és hosszabb távú terveit a két alapító, Gábossy Ákos és dr. Horváth Patrik.

 

Idén második alkalommal rendezi meg a Hiventures 2018. november 29-én Budapesten az év legfontosabb kelet-közép európai startup networking eseményét, a Regional Startup and Innovation Day-t. A szakmai előadásokra és workshopokra mintegy 450 vendéget várnak: startupokat, befektetőket, a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplőit Magyarországról és a régió más országaiból. Az esti program során a Startup and Innovation Award of Hungary keretében a szakmai zsűri négy kategóriában díjazza a hazai startup sikertörténeteket, utána a Get in the ring! nemzetközi formabontó startup versenyen a Tungsram innovációs kihívásaira keresik az innovatív megoldásokat a versenyző startupok. A Hiventures eddigi befektetései pedig egy interaktív kiállításon mutatkoznak be az érdeklődőknek. 

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05