Öt tipp a stresszmentes karácsonyért

forrás: Prím Online, 2018. december 4. 09:53

Az ünnepek közeledtével egyre többen díszítik fel otthonaikat, sütnek mézeskalácsot, vagy szaladgálnak boltról boltra az ajándékokért. Örömteli, ám mégsem teljesen gondtalan időszak ez, hiszen ünnep ide vagy oda, a nap még mindig csak 24 órából áll. A digitalizáció azonban most is segítségünkre lehet, hogy több idő maradjon arra, ami igazán fontos.

 

1. Nagybevásárlás online

A CIB Bank Nagy Időbevallás kutatása szerint a megkérdezettek majdnem 40%-a az online bevásárlásra esküszik, hiszen a házhozszállítással és a friss készletadatokkal felszerelt weboldalak több mint 5 órát spórolnak meg éves szinten az időnkből. Milyen jól jön pont karácsonykor az a plusz öt óra, nem igaz?

CIB tipp: Ahelyett, hogy az élelmiszerbolt pultjai között kóborolva szembesülnénk azzal, hogy pont kifogytak a család kedvenc szaloncukrából, vagy nincs elég mézeskalács fűszerkeverék, bátran vegyük igénybe az országos üzletláncok – Príma, Auchan, vagy Tesco – online bevásárlás opcióját. 

 

2. A legjobb karácsonyi menük titkai

Naponta átlagosan két órát fordítunk a ház körüli feladatok elvégzésére, de ebbe nem tartozik bele az az idő, amit a karácsonyi menüsor kitalálására fordítunk. Ismerősek az ételérzékenységekkel, személyes preferenciákkal, egyéni diétákkal összefüggő dilemmák? 

CIB tipp: A digitalizáció abban is a kezünkre játszik, hogy tökéletes és mindenki számára élvezhető ebédekkel és vacsorákkal tehessünk szeretteink kedvére. Az Androidos eszközökre elérhető Receptkereső alkalmazás segítségével a legnépszerűbb hazai oldalakon található receptek között böngészhetünk, az App Store-ból (iOS) letölthető Receptelő alkalmazással pedig megtalálhatjuk a tökéletes karácsonyi fogásokat, és meg is oszthatjuk másokkal kedvenc ünnepi receptjeinket.

 

3. Mi legyen a fa alatt?

Örökös kérdés, hogy mivel ajándékozzuk meg szeretteinket, családtagjainkat. Tárgyak esetében fennáll a lehetősége, hogy nem találjuk el az illető ízlését, vagy hogy már van neki egy ugyanilyen. Ha tehát igazán különleges meglepetést szeretnénk szerezni, válasszunk élményt! 

CIB tipp: A Nagy Időbevallás kutatás résztvevőinek 38%-a interneten keresztül foglal koncert- vagy színházjegyeket, a megkérdezettek negyede szerint ezzel a digitális megoldással több mint évi öt órát spórolnak meg. Mielőtt azonban nekiállnánk családi élményeket, zenei és művészeti programokat böngészni például a Jegy.hu weboldalon, érdemes megbeszélni a barátainkkal, ki mikor ér rá, esetleg óvatosan kipuhatolni, milyen darabot vagy előadót szeretnének látni. A Facebook Messenger applikációja nem csupán csoportbeszélgetésre ad módot: akár a konkrét programokról is dönthetünk az alkalmazáson belüli szavazással. 

 

4. Utazás, könnyedén

A karácsonyi ünneplés elengedhetetlen része a távoli hozzátartozók, nagymamák meglátogatása, azaz a nagy bejglitúra. Mivel minden család úton van karácsony másod- és harmadnapján, sajnos gyakran kerülhetünk dugóba, ami a vendéglátóinknak is kellemetlen órákat okozhat. 

CIB tipp: A népszerű GPS applikációk az aktuális közlekedési helyzet mutatása mellett alternatív útvonalakkal is segítenek. A Waze alkalmazásában ezen előnyök mellett magunk is jelezhetjük, ha valahol akadályt, torlódást látunk, így megkönnyíthetjük mások utazását. A CIB Nagy Időbevallás kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 57%-a használ valamilyen útvonaltervező alkalmazást, és nemcsak azért, hogy odataláljon az aktuális célállomásra: 73%-uk érzi úgy, hogy jelentős időt spórolhat használatukkal.

 

5. Tervezd meg előre a kiadásokat!

Amellett, hogy az ajándékokról és a karácsonyi menüről gondoskodunk, nem szabad elfeledkeznünk a „szokásos” kiadásokról sem. A számlák, fenntartási költségek, lakbér sajnos nem tűnik el a karácsony alkalmával, így, hogy ne költekezzünk túl, a rezsit is kalkuláljuk bele az évvégi büdzsébe. 

CIB tipp: A banki és a rezsiszámlák befizetéséhez a CIB Nagy Időbevallás kutatása szerint a megkérdezettek 43-46%-a használ digitális megoldást, amivel nagyban felgyorsíthatjuk az ügyintézést. A CIB Bank Mobilalkalmazással például búcsút mondhatunk a sorban állásnak és a hagyományos számlabefizetésnek, hiszen a csekkbeolvasó segítségével pillanatok alatt rendezhetjük kiadásainkat, és a karácsonyi készülődésre koncentrálhatunk. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05