2019: Az adatvezérelt digitális rendszerek éve

forrás: Prím Online, 2018. december 27. 10:43

Technológiai újításokból az elmúlt évben sem volt hiány, és hamarosan belépünk az innováció következő évtizedébe: megkezdődik az ember és gép közötti partnerség következő korszaka, amelyet az intelligens lakókörnyezet és az okos munkahely jellemez. 

A Dell Technologies összeállította 2019-es előrejelzését, amelyben az elképesztő mértékben növekvő adatok mellett a többszintes felhőmegoldások, valamint az olyan feltörekvő technológiák mint az MI és a gépi tanulás, az 5G, az IoT és a VR kapnak központi szerepet.

 

Adataranybánya és többszintes felhőkezelés

A vállalatok a Big Data-kezdeményezések keretében már évek óta gyűjtik az adatokat. A jóslatok szerint 2020-ra az adatok mennyisége el fogja érni a 44 billió gigabájtot, azaz 44 zettabájtot.  Az MI- és gépi tanulási terhelések kiszolgálásához pedig nagy mennyiségű, valós idejű és skálázható számítási erőforrásokra van szükség. A többfelhős és hibrid felhőmodellek még tovább fejlődnek, és az adatok kezelésének minden szintjét felhőbeli számítási képességekkel támogatják meg, igazodva a szintek egyedi igényeihez. Várhatóan a nyilvános, privát és hibrid megoldások kombinációja lesz az új norma, így valósággá válnak a többszintes megafelhők, amelyek széles körben elosztottak lesznek. Az óriási nyilvános adatközpontoktól a dedikált és optimalizált vállalati adatközpontokon és valós idejű peremhálózati felhőkön át egészen az intelligensebb végponti eszközökig minden integrálva lesz ebbe a többszintes, többfelhős informatikai modellbe.

 

Egy nemrég készített IDC-felmérés kimutatta, hogy a vállalatok 80 százaléka visszatelepíti az adatokat a helyszíni privát felhőkbe, és ez a trend várhatóan a nyilvános felhő fejlődésére vonatkozó előrejelzések ellenére is folytatódni fog. Az adatok fokozott megosztásával egyre több felhő fog megjelenni az autonóm autókörnyezetek, az okosgyárak, a natív felhőalapú alkalmazások és a védett helyszíni körpontok peremén, miközben a nyilvános felhők biztosítják a nap mint nap használt alkalmazásokat és szolgáltatásokat.

 

A többfelhős környezetek miatt gyorsabb automatizálásra, valamint MI- és gépi tanulási feldolgozásra lesz szükség, mivel ezek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy bárhol, bármikor kezeljék, mozgassák és feldolgozzák az adatokat.

 

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás növeli a termelékenységet 

A Gartner előrejelzése szerint 2021-ben az MI elterjedése 2,9 billió dollárnyi hasznot fog termelni, és 6,2 milliárd munkaórát fog megtakarítani. A számítógépek képesek lesznek előre jelezni saját energiafogyasztási igényeiket a korábbi felhasználási minták alapján, az alkalmazások pedig tanulnak a felhasználók beállításaiból és szokásaiból, hogy azok alapján személyre szabottabb felhasználói élményt biztosítsanak. Minden nagy vállalati rendszernek részévé válnak az MI- és a gépi tanulási megoldások a jobb automatizálás és intelligencia elérése érdekében, ami megkönnyíti az emberek számára az adatok áttekintését és a stratégiai döntések meghozatalát.

 

Munkahelyi tanulás és kreativitás az AR és VR segítségével

A virtuális és kiterjesztett valóság technológiái egyre több munkahelyen az alkalmazottak valós idejű együttműködését teszik lehetővé, mivel úgy hozzák össze a kollégákat egyetlen virtuális környezetben, mintha fizikailag is együtt dolgoznának. 

 

Az AR/VR terjedését elősegítő tényezők közül a legfontosabb nem is a felhasználói felületek, hanem az adatközpontok és a felhőinfrastruktúrák fejlődése lesz, amelyek így képesek lesznek biztosítani a szükséges adatmennyiséget, feldolgozási kapacitást és teljesítményt ahhoz, hogy az AR/VR igazán immerzív élménnyé váljon. Ha ez bekövetkezik, az AR/VR-megoldásokra nem csupán különálló élményként fogunk tekinteni, hanem egy olyan felületként, amely bemutatja a modern adatközpontok MI-alapú elemzéseiben és bővülő adathalmazaiban rejlő lehetőségeket.

 

  

Összekapcsolt eszközök és rendszerek

A várva várt következő generációs, 5G hálózat megvalósulásával teljesen új alapokra kerülhet az adatok kezelése. A gyors válaszidejű, nagy sávszélességű hálózatok több összekapcsolt eszközt, autót és rendszert jelentenek.

 

Az 5G használatához minden eddiginél nagyobb szükség lesz a szoftveralapú informatikai stratégiákra: szoftveralapú hálózatra és új elosztott számítási modellekre, amelyeket teljes mértékben szoftveralapú adatközpontnak kell kiszolgálnia, hogy megfelelően gyors legyen a nagy mennyiségű adat átvitele. Így az adatok felügyelete, elemzése, tárolása és védelme is biztosítva lesz. A vállalatoknak tudniuk kell egyszerűen kezelni az 5G-s infrastruktúrákat, és szükség szerint gyorsan telepíteni az új szoftverkódokat és API-kat. 

 

Az 5G kis késleltetésű, nagy sávszélességű adatátvitele jobb vizuális élményt tesz elérhetővé az AR-ben és a VR-ben, a játékokban és a mobilalkalmazásokban, így tovább növeli a peremhálózatokon elérhető tartalmak iránti igényeket. Egyre elterjedtebbé válnak majd a progresszív, operációs rendszer- és eszközfüggetlen webalkalmazások is, amelyek több célhelyre és több felhasználónak juttatják el ezeket a kiváló minőségű élményeket.

 

Nemsokára megjelennek olyan mini adatközpontok (mikrohubok) is az utcákon, amelyek új „okos” lehetőségeket teremtenek a környéken végbemenő valós idejű elemzések számára. Így a városok és a települések minden eddiginél jobban össze lesznek kapcsolva, megnyitva ezzel az utat az okosvárosok és a digitális infrastruktúra előtt. Ez gyökeres változást fog hozni az olyan iparágakban, mint az egészségügy és a gyártás, ahol a helyszínen létrejövő adatokat és információkat gyorsan, valós időben lehet majd feldolgozni. 

 

Munkába áll a Z generáció

Jövőre megjelenik a munkahelyeken az 1995 után születettekből álló Z generáció. A munkaerő így öt generációból fog állni. A Z generáció 98 százaléka már használt valamilyen technológiát, sokan közülük már ismerik a szoftverkódolás alapjait, valamint elvárják hogy munkahelyük a legfejlettebb technológiákat alkalmazza. A Z generáció elindítja a technológiai fejlődést és innovációt a munkahelyeken, és további lehetőségeket teremt majd arra, hogy az idősebb kollégák is technológiai műveltséget szerezzenek és új készségeket sajátítsanak el.

 

Erősebb, okosabb és környezettudatosabb beszállítói láncok

2019 fontos év lesz a blockchain gyakorlati megvalósítása szempontjából, mivel egyre több vállalat igyekszik felmérni, hogy a megoldás megfelel-e az igényeiknek, miként fordíthatnák saját hasznukra, illetve hogy rendelkeznek-e a támogatásához szükséges infrastruktúrával, rendszerekkel és szolgáltatásokkal.

 

Fejlődni fog a beszállítói láncok nyomon követhetősége, amiben valószínűleg szerephez jut a blockchain technológia is, amely biztosítja a beszerzés megbízhatóságát, és ezzel egy időben információkat és adatokat szolgáltat az árukról és a szolgáltatásokról.

 

Még több vállalat kezdi el kiiktatni a hulladékot az üzleti modelljéből az újrahasznosítás és a zárt rendszerű eljárások új innovációjával.  Segítségképpen a Dell is megosztja a módszerét, amellyel az óceánba kerülő műanyagokat újrahasznosított csomagolássá, a dízelgenerátorokban keletkező kormot pedig a csomagolások feliratozásához használt tintává lehet alakítani.

 

Intelligens eszközök otthon és a munkahelyeken

A virtuális asszisztensek, például az intelligens háztartási technológiák, a „kütyük” és az összekapcsolt autók figyelemmel kísérik az emberek igényeit, és proaktívan szolgáltatják a tartalmakat és az információkat a korábbi interakciók alapján. A gépi intelligencia egyesülni fog a kiterjesztett és a virtuális valósággal az otthonainkban. Jobban nyomon követhető lesz például az egészségi állapot a legintelligensebb wellnesseszközökkel, amelyek rengeteg információt gyűjtenek a testről. A szívritmus változékonysága, az alvási minták és számtalan hasonló adat könnyedén segítheti az egészségügyi szolgáltatókat a jobb ellátás biztosításában.

 

Az intelligens eszközök munka közben is az ember segítségére lesznek. Számítógépeink és eszközeink ezentúl is figyelni fogják a szokásainkat, és automatikusan be fognak kapcsolódni a megfelelő időpontban, a megfelelő alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal. A természetes nyelvfeldolgozás és a hangtechnológiák fejlődése eredményesebb párbeszédet fog teremteni a gépekkel, az automatizálás és a robotika pedig gyorsabb, rugalmasabb együttműködést tesz lehetővé a technológiával a nagyobb hatékonyság érdekében.

 

Nem volt még ennél jobb helyzetben a technológia. Az 5G, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a felhő és a blockchain innovációi teljes sebességgel haladnak előre. Az adatok erejét eddig még soha nem látott módokon fogjuk felhasználni, és átalakítjuk az üzletvitel és az élet mindennapjait.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09