Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

forrás: Prím Online, 2019. január 17. 17:21

Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb magyar innovációkat Budapesten. A rendezvényen a gazdaságpolitika és a tudományos élet szereplői is képviseltették magukat, az esemény egyben jótékonysági est is volt, amelynek bevételeiből a szervezők a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatják.

A Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ adott helyet annak a különleges rendezvénynek, ahol a TOP 10 legérdekesebb magyar innovációt részesítették elismerésben. A díjazottak az első ízben tavaly szeptemberben megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban szereplő száz kiválóság közül kerültek kiválasztásra a neves tagokból álló zsűri segítségével.

 

 

Az elismerésben részesült innovációk:

Clean-Way - Építési-bontási hulladékok hasznosítása, Noah House - Rezsimentes és önfenntartó lakóház, Stringbike - Lánc nélküli biciklik és egyéb közlekedési eszközök, POWER-TO-GAS - Biometán termelés szén-dioxid megkötésével, Energocell - Üveghab szigetelőanyagok hulladéküvegből, SOLVO MDQKit - Gyógyszer-rezisztenciák hatékony vizsgálata, BoneAlbumin - Humán csontpótló fogbeültetéshez, Fűtőüveg - A Rákosy Glass Kft. által gyártott egyedi üveg, RF Anatomy - Egyedülálló humán anatómiai oktatási csomag.

 

Az első díjat és a rendezvény különdíját a Sanatmetal Kft. kapta a WIWE Mobil EKG nevű innovációjukért.

 

A TOP 10 mellett különdíjak is kiosztásra kerültek. Valor Hungariae Zrt. Valor Innovációs díját a flAVATAR - Varázslatos Virágok, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíját a GREENWAWE - Hatékony növénytermesztés futószalagon, az Energiafigyelő Innovátor magazin különdíját a Julius-K9 és az IDC Duo-Flex nevű innovációjuk kapta.

 

 

A rendezvényt Dr. Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy talán most van az a történelmi pillanat, amikor a gazdaságunk teljesítményének és a társadalmi stabilitásnak köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy komolyan foglalkozzunk az innovációval. Sok teendő van annak érdekében, hogy legyenek saját ötleteink, fejlesztéseink, nemzetközi hírnevű termékeink és brandjeink, ez az este erről is szól. Megemlítette, hogy a K+F ráfordításokat a GDP 1,8 százalékára szeretné emelni a kormány. A közös víziónk, hogy 2030-ra Magyarország egyike legyen azoknak az országoknak Európában, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni, tette hozzá.

 

Kiss Attila az Innoexpo Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy az Innoexpo Kft. innovációs programjával egy kommunikációs hidat szeretne létre hozni az innovációt támogató kormányzat, a gazdasági szereplők, maguk az innovátorok és a szélesebb közvélemény között. Támogatni kívánják a már elindult, vagy éppen csak induló innovációkat, hogy megfelelő nyilvánossághoz, és befektetőkhöz jussanak. 

 

A társszervező Valor Hungariae Zrt. képviseletében Dr. Dominek Dalma vezérigazgató asszony arra biztatta az innovátorokat, hogy az este során ismerkedjenek meg egymással, cseréljenek tapasztalatot, valamint valamint felajánlotta a Valor Hungariae Zrt. mentori és validációs segítségét.

 

Szőcs Géza Valor Hungariae Zrt. elnök, miniszterelnöki megbízott beszédében arra a kérdésre, hogy miért van szükség Innoexpo Kft.-re, Valor Hungariae Zrt.-re és erre a gálaestre, a választ a Bolyai Jánosok és Semmelweis Ignácok sorsa adja meg. Az újszerű gondolat nem mindig válik ismertté, sőt, sokszor ellenséges, barátságtalan közegben kellene érvényesülnie, hogy erősítse, gazdagítsa az emberi közösséget. Ezek a kezdeményezések eszközei, erősítői az újszerű gondolatok érvényesítésének.

 

Fellépők

Az este folyamán Lugosi Dániel Ali Benkó-díjas klarinétművész, a Virtuózok tehetségkutató győztese és testvére, Király Lugosi Veronika hegedűművész, valamint a hatvan éves fennállását ünneplő Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület Tánccsoportja is felléptek. Azt est háziasszonya, egyben a Tábitha ház nagykövete Nemes Anna ruhája is a magyar hagyományokat erősítette, a ruhakölteményt a nemzetközi szinten is egyre több elismerést begyűjtő, magyaros stíluselemekkel dolgozó Adry álmodta meg.

 

Két ízben is a színpadra lépett a Freelusion Dance Company csapata, akik olyan tehetségkutatók zsűrijét és nézőit kápráztatták már el, mint az America’s Got Talent, a Britain’s Got Talent és a Fake Off. Az innovatív előadásokat a díjátadó gála résztvevői is megcsodálhatták.

 

Innováció és Jótékonyság

A rendezvény egyik fontos célja a jótékonyság volt, a bevételekből a szervezők a Tábitha Gyermekhospice házat támogatják. A törökbálinti intézményt Dr. Benyó Gábor orvosigazgató mutatta be.

 

Támogatói bankszámlaszám: 10402283-50526881-53741010

 

A rendezvény után az innovátorok és a vendégek egy kellemes vacsora keretében ismerkedhettek meg egymással, és folytathattak hasznos tapasztalatcserét.

 

fotók: innoexpo, Agárdi Gábor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05