A kiberkockázatok nagyobb veszélyt jelentenek, mint a katasztrófák

Az egyre gyakoribb adatvédelmi támadások minden vállalkozás számára komoly üzleti kockázatot jelentek. A nagyvállalatok túlnyomó része felkészült az új típusú biztonsági kockázatokra, de vajon milyen lehetőségeik vannak a mikro, kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy megvédjék informatikai rendszereiket és biztosítsák az adatbiztonságot egy esetleges hackertámadás esetén?

 

Nagyobb kárt okoznak a kibertámadások, mint a természeti katasztrófák

Az Allianz év elején publikált kockázati barométere szerint súlyos adatvédelmi incidensek, jelentős kibertámadások miatt bekövetkező hálózatkiesések, valamint megszigorított adatvédelmi előírások állítják újabb kihívás elé a vállalatokat. Becslések szerint a kiberbűncselekmények ma már évi 600 milliárd dolláros kárt okoznak globálisan, míg 2014-ben ez évi 445 milliárd dollár volt*. Ez háromszor annyi, mint a természeti katasztrófák által okozott kár (10 éves átlagban 208 milliárd dollár)**. Ennek oka egyrészről az, hogy a bűnözők egyre innovatívabb módszereket vetnek be az adatlopásra, csalásokra és zsarolásra, illetve nő az országok és a hozzájuk köthető hackercsoportok által jelentett kiberveszély. 

 

Egyre kifinomultabb módszerekkel támadnak a hackerek

A hackerek leggyakrabban a kritikus infrastrukturális szolgáltatókat célozzák meg, értékes adatokat és üzleti titkokat tulajdonítanak el a vállalatoktól. Az is egyre jellemzőbb, hogy a kiberbiztonsági események nyomán peres ügyekre – így értékpapírokkal kapcsolatos és fogyasztói csoportperekre kerül sor. Az adatvédelmi incidensek és az informatikai leállások emellett súlyos felelősségbiztosítási következményekkel is járhatnak, ha az érintett adatalany kártérítést követel a vállalattól.

 

Adatvédelmi incidensek

A GDPR az EU adatvédelmi rendelete 2018. május 25-től jelentősen megváltoztatta az adatkezelési szabályokat Magyarországon is. Az új rendelet egységes adatkezelési szabályozást határozott meg az unió területére, és ezzel együtt a vállalatok és szervezetek felelőssége, valamint az adatvédelemmel kapcsolatos üzleti kockázatok is megnőttek. A rendelkezés magas bírságokkal kényszeríti ki a biztonságos adatkezelést és sok más mellett olyan esetet is szabályoz, amikor például egy hackertámadás következtében személyes adatok kikerülnek az adatkezelő rendszeréből, vagy ha egy rendszerhiba miatt azok megsemmisülnek. A szabályozás szerint adatvédelmi incidensnek minősül minden olyan esemény, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi. Ennek értelmében a személyes adatokat tartalmazó laptop, vagy telefon elvesztése, vagy akár a téves címre küldött email is adatvédelmi kockázatot rejt.

 

Statisztikák

Az Európai Bizottság hivatalos statisztikái szerint a GDPR hatálybalépésétől, 2018. május 25-től 2019. január végéig terjedő időszakban 41 502 adatkezeléssel kapcsolatos incidenst jelentettek az Európai Unióban a különböző adatkezelő szervezetek, vállalkozások, és eddig egyelőre 91 esetben szabtak ki bírságot az illetékes hatóságok. A legtöbb esetet Hollandiában, Németországban és az Egyesült Királyságban regisztrálták (12 600, 15 400 és 10 600).

 

Magyarországon az incidens bejelentésekből 2018. május 25-től mintegy 200 érkezett a NAIH-hoz, ezek harmada téves címre küldött küldemény miatt érkezett be, 10 százaléknál jogellenesen tettek közzé valamit, hasonló arányban volt, hogy valaki jogellenesen ismert meg adatokat, de 3 százalékban különböző adathordozók elveszítése miatt is a hatósághoz fordultak. A NAIH elnöke szerint ebből is látszik, hogy az adatvédelmi incidensek legtöbbször emberi mulasztásra vezethetőek vissza, például amikor valaki véletlenül rányom a mindenkinek elküld gombra a levelezésében.

 

Digitális üzleti és adatvédelmi biztosítás

Az Allianz Cégmester vállalkozásbiztosítás, egy komplex biztosítási csomag, amely a leggyakoribb kockázatokra való vagyon és felelősségbiztosítások mellett a kiberkockázatokra, az adatvédelmi incidensekkel, adatlopással kapcsolatban felmerülő károkra és bírságokra is fedezetet kínál. Az Allianz Cégmester vállalkozásbiztosítás gyorsan és egyszerűen, akár online is megköthető és rugalmasan alakítható fedezeteket tartalmaz az olyan kisvállalkozások számára is, amelyek telephelyi összvagyonának biztosítási összege maximum 100 millió Ft, éves bruttó árbevétele maximum 400 millió Ft, és maximum 10 főt foglalkoztatnak.

 

_____________

Center for Strategic and International Studies, Economic Impact of Cybercrime – No Slowing Down (Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ: A kiberbűnözés hatása – nincs megállás)

** Swiss Re, Preliminary sigma estimates for 2018 (Előzetes valószínűségi becslések a 2018-as évre)

2019. május 1. 12:07

Segédprogramok KATEGÓRIA TOVÁBBI PROGRAMJAI

Simple Sticky Notes 6.4.0.0

A hasznos programmal színes jegyzeteket hozhatunk létre az asztalon. Alapértelmezetten sárga a matrica, de a színt, a betűtípust, a stílust, a méretet tetszés szerint változtathatjuk, az előre meghatározott gyorsbillentyűket is lecserélhetjük, hogy jobban megfeleljen az igényeinknek.

2024. március 27. 10:05

GetWindowText 4.94

Ha szükségünk van egy Windows hibaüzenet szövegére, vagy egy bizonyos felugró ablak szöveges tartalmára, akkor nyugodtan támaszkodhatunk erre a programra. Átalakíthatjuk az ilyen jellegű üzeneteket szöveggé, amit egyszerűen átmásolhatunk a vágólapra.

2024. március 26. 12:24

TraceRouteOK 3.35

A TraceRouteOK hasznos lehet minden olyan felhasználó számára, aki szeretné nyomon követni a helyi hálózaton keresztül továbbított adatok, vagy az interneten keresztül küldött csomagok útvonalát.

2024. március 26. 12:20

CutePDF Writer 4.0.1.3

A könnyen kezelhető, virtuális nyomtatóként működő program bármely nyomtatható dokumentumot gyorsan és biztonságosan átalakít PDF formátumra.

2024. március 25. 18:05

EMDB 5.28

Az apró alkalmazás segítségével látványosan rendszerezhetjük a filmes gyűjteményünket, letölthetjük az azokhoz tartozó adatokat, borítókat, képeket stb. A speciális keresési és szűrési lehetőségek mellett a program minden szükséges szolgáltatást tartalmaz egy remek filmadatbázis létrehozásához.

2024. március 21. 16:09

Mobirise 5.9.17.79

Webfejlesztési ismeretek nélkül, gyorsan és egyszerűen hozhatunk létre egyéni és mobilbarát weboldalakat ezzel a szoftveralkalmazással. Segítségével az elkészült webhelyünket optimalizálhatjuk asztali számítógépre, táblagépre vagy mobileszközökre, hogy mindenhol tökéletes legyen a megjelenítés.

2024. március 16. 14:34

EssentialPIM 11.8.4

A komplett személyi információs menedzser programmal találkozókat, feladatokat, jegyzeteket, névjegyzéket, jelszókat, vagy e-mail üzeneteket tárolhatunk és szerkeszthetünk egy grafikus és könnyen hozzáférhető formában.

2024. március 15. 15:48

WifiInfoView 2.93

A közelünkben található vezeték nélküli hálózatokról ad részletes információt az ingyenes alkalmazás (SSID, Mac cím, PYP típusa, jelerősség, frekvencia, router típusa stb.). A magyarítás külön letölthető a programhoz.

2024. március 15. 15:41

VMware Workstation Player 17.5.1 Build 23298084

A magánhasználatra ingyenes VMware Workstation Player program stabil megoldást kínál egyszerre több operációs rendszer virtuális gépként történő futtatásához egyetlen számítógépen.

2024. március 12. 17:03

Doro PDF Writer 2.21

Hozzon létre színes PDF fájlokat bármilyen nyomtatható dokumentumból vagy képből ezzel az egyszerű alkalmazással, amely virtuális nyomtatót ad a számítógépéhez. A Doro segítségével titkosíthatja is dokumentumait.

2024. március 12. 16:58

Kövess minket a Facebookon!

Legnépszerűbb programok

Vidiot 0.3.39.2951
letöltések száma: 7062
OPSWAT Security Score 7.7.2402.423
letöltések száma: 1013
SyncBackFree 11.3.7.0
letöltések száma: 963
Helium Converter 3.1.23.0
letöltések száma: 890
FlicFlac Converter 1.11
letöltések száma: 867
WIA-Loader 2.8.0.0
letöltések száma: 858
Pidgin Portable 2.14.13
letöltések száma: 798
ClipGrab 3.9.10
letöltések száma: 722
Caesium Image Compressor 2.6.0
letöltések száma: 721
RawTherapee 5.10
letöltések száma: 607

Letöltés varázsló

Letöltés varázsló

Megjelent a letöltés.com Letöltés Varázslója melynek segítségvel könnyen összeállíthat kedvenc programjaiból egy installáló programot, így pár kattintással telepítheti alap programjait a windowsra.

Adobe oktató videók