Megérkezett a LUMIX GX880 kipattintható hátlapi kijelzővel

forrás: Prím Online, 2019. május 20. 16:47

A Panasonic bemutatta új digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli (DSLM) fényképezőgépét a LUMIX GX880-at, amelyet kifejezetten a látványos szelfik készítésére fejlesztettek ki. A praktikus, kipattintható hátlapi kijelzővel rendelkező GX880 a szokásos nagy teljesítményen felül, amihez hozzátartozik például a 4K videorögzítés, további csúcstechnológiás funkciókat is felvonultat.

A 16,0 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli Digital Live MOS képérzékelő a Venus Engine processzorral együtt éles, nagy felbontású, részletgazdag és kontrasztos képeket alkot lenyűgöző színekkel és akár 25600-as ISO értékkel. A kontraszt autofókusz rendszer DFD (Depth From Defocus) technológiát alkalmaz és kimagasló sebességet és pontosságot ér el, mivel a fényképezőgép és az objektív között 240 képkocka per másodperc sebességgel továbbítja a digitális jeleket, így ultra gyors, körülbelül 0,07 másodperc alatti autofókuszálást ér el.

A LUMIX GX880 képes folyamatos, nagy felbontású QFHD 4K videókat készíteni 3840x2160 felbontással 30p / 25p vagy 24p minőségben MP4 formátumban. A 4K technológiának köszönhetően a felhasználók a 4K FOTÓ és az általa elérhető többfajta funkció, például a Fókuszsorozat (Focus Stacking), az Utófókuszálás (Post Focus) és a Fénykompozíció (Light Composition) előnyeit is élvezhetik. További kreatív szabadságot biztosít a Kreatív vezérlés (Creative Control), a Kreatív panoráma (Creative Panorama) és a Fotóstílus (Photo Style) funkció, amelyben az L.Monochrome üzemmód is megtalálható. A LUMIX GX880 nem csak rögzíteni tudja a képeket RAW formátumban, de a fényképezőgép fel is tudja dolgozni ezeket a fájlokat.

 

A 3,0 hüvelykes 1040K képpontos hátlapi érintőkijelző körülbelül 180 fokban elforgatható, a fényképezőgép pedig automatikusan Önarckép üzemmódba (Self Shot) vált, ha a kijelzőt átfordítják. Az Önarckép üzemmódban számos szelfifunkció érhető el a LUMIX GX880-on, köztük a 4K szelfi is. A GX880 a kép vágása nélkül is támogatja a 4K szelfit, hogy a szélesebb látószögnek köszönhetően a háttérben álló alanyok vagy a táj is megjelenhessen a képen. Az éjszakai önarckép módban az elő- és háttérben álló személyeket is élénkebben tudja megörökíteni. A szépészeti funkciókkal, mint a Bársonyos bőr (Soft Skin) és a Karcsúsítás (Slimming) valamint a Defókuszálás (Defocusing) elsősorban a női felhasználók készíthetnek még vonzóbb portré képeket. A szűrőket nem csak önarckép, hanem normál üzemmódban is lehet alkalmazni. A képkészítés után további esztétikai/sminkelési retusálást lehet végezni a fényképezőgépben a Szépészeti retusálással (Beauty Retouch). A Háttérvezérléssel (Background Control) a felhasználók a helyzettől függően kiválaszthatják, hogy a hátteret élesen vagy emosódottan (defókuszáltan) szeretnék látni. Önarckép üzemmódban panoráma képet is lehet készíteni.

 

 

A LUMIX GX880 többféle fotósegéd funkciót, például Intelligens automata módot (iA) és Jelenet segédet (Scene Guide) is kínál azok számára, akik még csak most ismerkednek a digitális, cserélhető objektíves fényképezőgépekkel. A gyakran használt Portré és Gyermek módok külön gyorselérést is kaptak az üzemmódválasztó tárcsán. Miután a felhasználó kiválasztja a tárcsával az üzemmódot, automatikusan aktiválódnak az adott jelenethez tartozó optimális beállítások. 

 

A narancs, pink, ezüst és fekete színben is kapható LUMIX GX880 hagyományos formája kecses és stílusos megjelenést biztosít. A LUMIX GX880 Wi-Fi kapcsolattal is rendelkezik, hogy rugalmasabban lehessen képeket készíteni, amiket azután bárhonnan és bármikor könnyen megoszthat másokkal is.

 

1. Továbbfejlesztett önarckép mód a még lenyűgözőbb szelfikhez

A LUMIX GF sorozat már eddig is számos egyedi funkciót kínált a legjobb szelfipillanatokhoz, és az új GX880 is a legújabb funkciókkal rendelkezik. A 4K FOTÓ önarckép móddal egy 30 fps képrátával készült 4K felbontású sorozatból választhatja ki a legjobb képet. Most ráadásul szélesebb látószögnél a kép vágása nélkül is alkalmazható a 4K szelfi, hogy a háttérben álló alanyok vagy a táj is látható legyen a képen. Ez a funkció nagyobb, csoportos szelfinél is rendkívül praktikus. Ez azt jelenti, hogy 4K szelfit 24 mm-es széles látószöggel is lehet készíteni, ha olyan objektívet használ, mint pl. amilyen a LUMIX G VARIO 12-32mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S.(H-FS12032). A felhasználók helyezettől függően kiválaszthatják, hogy a szélesebb látószögű 15 fps képrátával készített vagy a hagyományosabb, vágott látószögű 30 fps képrátával készített sorozatból szeretnének-e 4K szelfit választani.

 

 A LUMIX GX880-nal akár éjjel is készíthet látványos szelfi képeket. A kép elő- és hátterében álló személyek is élesebben szerepelhetnek a képen azáltal, hogy az alanyról és a háttérről külön kép készül, amelyeket azután a fényképezőgép egyesít.

 

 

A LUMIX GX880 szépészeti funkcióinak széles palettája gondoskodik róla, hogy a felhasználók még vonzóbb portrékat készíthessenek. Fénykép üzemmódban a Bársonyos Bőr (Soft Skin) kisimítja a bőrt, a Karcsúsítás (Slimming) pedig 10 fokozatban képes vékonyítani az alany arcát. Ráadásul, a Háttérvezérlés (Background Control) lehetővé teszi, hogy a felhasználó dönthesse el, éles vagy elmosott legyen-e a háttér. Ebben az üzemmódban a [Defókusz] beállítással a háttér homályos lesz, ami jobban kiemeli a kép alanyát, [Tiszta] ([Clear]) beállítással pedig a kép alanya és a háttér is tisztán látszódik majd, így még látványosabbak lehetnek az utazások vagy események során készített szelfik. Szelfiket panoráma képekkel is lehet készíteni, ami ideális megoldás csoportos szelfiknél vagy látványos hátterű szelfik esetén.

 

A kép elkészítése után lejátszáskor a Szépészeti Retusálás (Beauty Retouch) funkcióval virtuális sminket lehet felvinni az arcra. Az Esztétikai Retusálással (Aesthetic Retouch) különböző hatásokkal (bőrtextúra finomítása, arcbőr simítása, fogfehérítés, stb.) lehet megváltoztatni az arcot. A Smink Retusálással (Make-up Retouch) a felhasználók kiválaszthatják az alapozó, az ajkak, az arc vagy a szemhéj színét.

 

A 3,0 hüvelykes, 1040K képpontos statikus érintőkijelző 180 fokban elforgatható. A fényképezőgép automatikusan Önarckép módba vált, ha a felhasználó kihajtja a kijelzőt. A hagyományos szelfikészítésnél a felhasználónak nyújtott karral kell képet készítenie, ezért ezek a szelfik elég egyformára sikerülnek. A kéz nélkül készíthető szelfiknél azonban a felhasználók korlátozás nélkül mozgathatják karjukat, így sokkal felszabadultabb és kifejezőbb pózokat lehet megörökíteni. A LUMIX GX880-nál a kioldót az Arc zár (Face Shutter) és a Barátok zár (Buddy Shutter) funkciókkal is lehet működtetni. Ezek a funkciók akkor oldják a zárat ha az alany kezével az arc előtt integet vagy ha két arc közel kerül egymáshoz a képen.

 

A Kreatív vezérlés (Creative Control) szűrői - Kifejező, Retro, Túlexponálás, Monokróm, és Játékhatás - is használhatók az Önarckép üzemmódban.

 

2. Ultra nagy felbontású 4K videó és 4K FOTÓ a megismételhetetlen pillanatokhoz

A LUMIX GX880 nem pusztán egy stílusos fényképezőgép, amely jó szelfiket lő, hiszen tökéletesen alkalmas kiváló minőségű videók rögzítésére is. A LUMIX GX880 a képérzékelőből érkező jelek rendkívül gyors olvasásával és feldolgozásával képes folyamatos, nagy felbontású 4K videókat készíteni 3840x2160 felbontással 30p / 25p vagy 24p minőségben Full-HD 1,920 x 1,080 60p / 50p videókat készíteni gyakorlatilag folyamatos AF mellett.

 

A 4K technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználók a 4K FOTÓ funkcióval 30 képkocka/másodperces sebességgel örökíthessék meg a gyorsan tovatűnő pillanatokat, majd a leglátványosabb képkockát kiemelhetik a 4K sorozatfelvételből és fotóként menthetik el a képet. A szituációtól függően három különböző üzemmódban lehet használni a 4K FOTÓ funkciót: 4K Sorozatkép, 4K Sorozatkép (Start/Stop) és 4K Elő-sorozatkép. A felhasználó valamennyi 4K FOTÓ funkcióval 8 megapixellel egyenértékű nagy felbontású képeket tud elmenteni, amely akár A3 méretű nyomtatásra is alkalmas, így minden tovatűnő pillanatot megörökíthet. Ráadásul, több képet is elmenthet 4K FOTÓ képként egyszerre a LUMIX GX880-nal. A kiválasztott képet követő 5 másodpercen belül készített, maximum 150 képet lehet elmenteni.

 

A LUMIX GX880 Utófókuszáló (Post Focus) funkciót is nyújt, amellyel a felhasználó a kép készítése után is kiválaszthatja, mely terület legyen fókuszban. Ez nagyon hasznos például makró fotózásnál, ahol kötött fókuszálásra van szükség, vagy amikor hol az egyik, hol másik alanyra szeretnénk állítani az élességet egy képen. A funkciót a nagy sebességű és rendkívül pontos DFD (Depth From Defocus) autofókuszálás és a 4K technológia ötvözésével fejlesztették ki. A Fókuszsorozat (Focus Stacking) funkcióval a felhasználók több utófókuszálással készített kép egyesítésével lehetőséget kapnak a mélységélesség utólagos módosítására is. A felhasználónak nem kell kötötten fókuszálnia fotózás közben, mert a háttérelmosás szintjét vagy azt, hogy minden fókuszban legyen a képen a felvétel után is meghatározhatja a fókuszterület kiválasztásával. Ez nagyon hasznos például a bogarakról, apró tárgyakról és más hasonló témákról készített makrofelvételeknél.

3. Kiváló képminőség valósághű részletekkel és megragadó színmegjelenítéssel

A LUMIX GX880 fényképezőgéppel a felhasználók élénk, élethű, kiváló minőségű és felbontású, kontrasztos képeket készíthetnek gyönyörű színmegjelenítéssel. Az aluláteresztő szűrő eltávolításával a felbontás még jobb lett. Emellett a Venus Engine érzékeli a nagy felbontású képelemeket, és így képes visszaszorítani a moiré hatást. A Venus Engine képfeldolgozó élénk színeket jelenít meg például a derült égbolton, külön kezelve és finoman beállítva a színárnyalatot, a telítettséget és a fényességet. A Digital Live MOS érzékelő és a Venus Engine képfeldolgozó együtt kristálytiszta képeket alkotnak minimális zajszinttel, sötétebb fényviszonyok között is, akár 25 600 ISO értékkel.

 

A LUMIX GX880 válaszideje is kimagasló. A kontraszt AF még nagyobb sebességet és pontosságot ér el a digitális kommunikációval, amely akár 240 fps képrátát is lehetővé tesz. A DFD (Depth from Defocus) technológia két eltérő élességi szintű kép kiértékelésével és a használatban lévő objektív optikai tulajdonságainak kiolvasásával határozza meg a kép alanyának távolságát. Ennek eredményeképpen a LUMIX GX880 ultragyors, körülbelül 0,07 másodperces AF-értékkel bír.  A többszörös képfeldolgozási képességnek köszönhetően 5,8 fps (AFS) / 5 fps (AFC) sebességű sorozatfelvétel készíthető, amellyel még a gyorsan mozgó alany is mindig tűéles fókuszt kap.

 

A gyenge fényviszonyokra tervezett Low Light AF lehetővé teszi, hogy a fókuszt AF segédfény nélkül is rögzíteni lehessen a mozgó alanyon még gyenge fényviszonyoknál is, akár -4EV értékig, ami egy holdfényes éjnek felel meg. Sőt, a LUMIX GX880-ban Csillagfény AF (Starlight AF) segít, hogy a felhasználók autofókusszal készíthessenek éjszakai képet a csillagokról. Ezt a kontrasztértékek kisebb AF területen történő pontos kiszámításával éri el a fényképezőgép. Az összesen 49 darab fókuszérzékelő területtel rugalmasabban alkothatók meg a kompozíciók. Ez legjobban az Egyedi többszörös AF (Custom Multi AF) funkcióval használható ki, amelyben a felhasználók szabadon választhatják ki, hogy a 49 fókuszterületből mely tömböket kívánják használni. A hagyományos Arcfelismerő AF-hez képest a LUMIX GX880 Arc- és Szemérzékelő AF-fel rendelkezik, amely képes közvetlenül az emberi szemre fókuszálni. A Precíziós AF-fel (Pinpoint AF) a felhasználó felnagyíthatja a célterületet, hogy még pontosabban fókuszálhasson. 

 

4. Egyszerű, vezeték nélküli Wi-Fi csatlakozás okostelefonokkal

A LUMIX GX880 Wi-Fi kapcsolattal (IEEE 802.11 b/g/n) is rendelkezik, hogy rugalmasabban lehessen megosztani a fotózási élményeket, valamint azonnal és egyszerűen lehessen képeket továbbítani. Ha a fényképezőgépet olyan okostelefonhoz vagy tablethez csatlakoztatja a felhasználó, amelyre már telepítette a Panasonic saját, iOS és Android operációs rendszeren is elérhető Panasonic Image App alkalmazását, akkor a mobil eszközzel távolról is vezérelheti a fényképezőgépet, képeket készíthet, böngészhet és oszthat meg.

 

A távvezérlés segítségével ugrás közben is készíthetünk szelfit. Az alanynál lévő okostelefon érzékeli, hogy mikor érte el az ugrás a legmagasabb pontját, és abban a pillanatban oldja a fényképezőgép zárját.

 

5. Rengeteg, egyszerűen használható, csúcstechnológiás funkció egy kecses készülékben

A LUMIX GX880 egy komoly, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgép stílusos és kecses megjelenéssel és egyszerű hordozhatósággal.  Valamennyi alkotóelemét, beleértve a gombokat és a tárcsákat is, nagy gonddal tervezték meg, hogy kiemelkedő formavilágot és gondtalan kezelést biztosítsanak. A bőrérzetű markolat a csúszásmentes felülettel ergonomikus kialakítású és könnyen kézben tartható. 

 

A LUMIX GX880 egy Alapértelmezett felvételi beállítás (Rec.Setting Reset) gombbal is rendelkezik a hátlapján. Ezzel a gombbal egy nyomásra visszaállíthatók az alapértelmezett felvételi beállítások, ami nagyon hasznos, ha egy felhasználó véletlenül rossz értékeket állított be. 

 

6. Egyéb funkciók

Portré mód szépészeti effektekkel

A LUMIX GX880 szépészeti funkcióinak széles palettája gondoskodik róla, hogy a felhasználók még vonzóbb portrékat készíthessenek. Fénykép üzemmódban a Bársonyos Bőr (Soft Skin), kisimítja a bőrt a Karcsúsítás (Slimming) pedig 10 fokozatban képes vékonyítani az alany arcát. A szűrőket nem csak önarckép, hanem normál üzemmódban is lehet alkalmazni.

 

Jelenet segéd

A Jelenet segéd (Scene Guide) 21 darab mintaképet kínál fel, amelyeket professzionális fotósok készítettek. A felhasználók kiválaszthatják, melyik kép felel meg legjobban az aktuális helyzetnek, és a fényképezőgép automatikusan beállítja a körülményeknek legjobban megfelelő értékeket. A fényképezőgép ezen felül képkészítési tanácsokat, műszaki segédletet is képes megjeleníteni és javaslatot tud tenni a jelenethez legjobban illő objektívvel kapcsolatban is, hogy a felhasználók még több tudást kapjanak a fényképezésről. 

 

iA+ (intelligens automata) üzemmód fényképekhez és videókhoz

A kezdők számára az iA (intelligens auto) üzemmód biztosítja, hogy gyönyörű képek készüljenek. Az üzemmód különböző funkciókkal (Követő AF, Intelligens jelenetválasztó, Arcfelismerés, Intelligens ISO vezérlés és Ételfelismerés) támogatja a fotózást.

 

Kreatív vezérlés

A LUMIX GX880 számos művészi funkcióval teszi még élvezetesebbé a digitális fotózást. A népszerű Kreatív vezérlés (Creative Control) üzemmód 22 különböző szűrőt kínál: Kifejező, Retro, Régi napok, Túlexponálás, Alulexponálás, Szépia, Monokróm, Dinamikus monokróm, Durva Monokróm, Selymes monokróm, Hatásos művészet, Dinamikus, Keresztbehívás, Játék hatás, Játékosan élénk, Ezüstös képhatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Fantázia, Csillagszűrő, One Point Color és Napsütés Az egyes hatások paraméterei egyedileg módosíthatók. A LUMIX GX880, ráadásul, képes egyszerre szűrővel és szűrő nélkül is elkészíteni ugyanazt a fotót, hogy a felhasználó később is kiválaszthassa a neki tetszőt.

 

Fotóstílus

A Fotóstílussal (Photo Style) a kép egyes jellemzőit, például kontrasztot vagy telítettséget lehet beállítani a kép készítése előtt.  Miután a felhasználó a rendelkezésre álló hét módból (Standard, Élénk, Természetes, Monokróm, L.Monochrome és Tájkép) kiválasztotta a megfelelőt, további finomhangolást is lehet végezni. Az L.Monochrome gazdag árnyalatú és éles fekete vonalakkal rendelkező fekete-fehér hatást nyújt. Ezenfelül sárga, narancs, vörös és zöld szűrőket is lehet még alkalmazni a Monokróm és L.Monochrome hatásokhoz. 

 

RAW képkidolgozás a fényképezőgépben

A haladóbb felhasználók kihasználhatják, hogy a LUMIX GX880 már a fényképezőgépben ki tudja dolgozni a RAW formátumú képeket. A színtér (sRGB/AdobeRGB) megadásán felül a fehéregyensúly, az expozíciókompenzáció, a kontraszt, a csúcsfény/árnyék, a telítettség, a zajcsökkentés és az élesség értékei is rugalmasan állíthatók, illetve alkalmazható a LUMIX Fotóstílus (Photo Style), Intelligens dinamikatartomány vezérlés (Intelligent D-range Control) és Intelligens felbontás funkciója is. 

 

Néma üzemmód

Ebben az üzemmódban a mechanikus zár helyett elektronikus zár lép működésbe, és minden hangot (AF, működés) kikapcsol a fényképezőgép, és egy fokozattal lejjebb veszi az AF segédfény és a vaku erősségét a speciális felvételi körülményekhez alkalmazkodva.

 

Hálózati és USB töltés

A felhasználó kényelme érdekében a fényképezőgép akkumulátora hálózatról vagy USB kimenetről is tölthető.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05