NMHH: Újabb öt évig szólhat az InfoRádió

forrás: Prím Online, 2019. június 11. 10:04

Az InfoRádió Kft. kérelmére 2024 szeptemberéig megújította a rádió jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. 

A testület múlt heti ülésén emellett húsz hangjáték terve kapott 51,2 millió forintos gyártási támogatást, huszonhét televízió pedig hír- és magazinműsorokat készíthet 124,4 millió forint hozzájárulással. A tanács elfogadta a közösségi tévék és rádiók műszaki fejlesztéseire kiírt, összesen 110 millió forint keretösszegű pályázati felhívást, helytelen korhatár-besorolások miatt bírságokat szabott ki a TV2 és a Rádió 1 szolgáltatóira, és közzétette a hírműsorokban megjelenő bűncselekményekről beszámoló tavalyi hírek elemzését is.

 

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A testület a szolgáltató kérelmére további öt évvel – 2024. szeptember 1-ig – megújította a Budapest 88,1 MHz körzeti rádiós frekvencián működő közösségi jellegű InfoRádió médiaszolgáltatási jogosultságát.

 

A Médiatanács megszüntette a Tardos 95,5 MHz helyi rádió közösségi használatára közzétett pályázati eljárását, miután arra nem érkezett ajánlat. A Balatonfüred 96,2 MHz-es helyi frekvencia közösségi használatának pályázati felhívására beérkezett két ajánlat alaki vizsgálata után pedig a tanács hiánypótlásra szólította fel mindkét pályázót: a Karc FM Média Kft.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t is.

 

Engedélyezte a testület, hogy a Zalaegerszeg 88,9 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásában nyertes, kereskedelmi jellegű 88,9 – Best FM június 20-a helyett augusztus 19-én kezdhesse meg működését, és lehetővé tette, hogy az Eger 100,7 MHz-es helyi frekvencián szóló, kereskedelmi jellegű 100,7 – BEST FM sajátos arculata, központi elemei és műsortervi vállalásai módosuljanak. A grémium közösségi médiaszolgáltatásként ismerte el a Cuttingroom Bt. által üzemeltetett Gólya Tv-t.

 

A Médiatanács véglegesítette és honlapján csütörtökön közzétette a Békés 94,4 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatát célzó pályázati felhívás szövegét, a pályázati ajánlatokat július 8-án lehet majd benyújtani. A tanács emellett elfogadta a Miskolc 95,1 MHz körzeti rádiós pályázat felhívástervezetét is, amit ugyancsak csütörtökön tett közzé honlapján. 

 

Médiafelügyeleti döntések helytelen korhatár-besorolás és szerződéses vállalások megsértése miatt

A TV2 szolgáltatójára a testület 1,45 millió forintos bírságot szabott ki, amiért egy – a Mokka című reggeli műsor egy áprilisi adásában közzétett – tartalmat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugárzott. A műsor egyik, szexuális aberrációt taglaló témafeldolgozása csupán este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna képernyőre, 16-os korhatár-besorolással. 

 

A Rádió 1 szolgáltatóját 1,05 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a grémium, amiért a Balázsék című, a médiaszolgáltató által 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban áprilisban három reggeli alkalommal is különböző szexuális perverziókról tárgyaltak ellenpontozás nélkül, pedig az elhangzott tartalom kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatár-jelzéssel. 

 

Egy márciusi adáshét vizsgálata alapján tízezer forint bírságot szabott ki a grémium a helyi, közösségi jelleggel a Dunakanyarban működő Mária Rádió Ibolya szolgáltatójára, mert eltért a Budapest 88,8 MHz-cel hálózatba kapcsolódás engedélyezett struktúrájától – kevesebb saját műsort és magyar zenét adott, mint ami a hatósági szerződésében szerepel –, továbbá több alkalommal nem a saját megnevezését használta. 

 

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

 

A testület állampolgári bejelentés alapján eljárást indít a TV2-n bemutatott Bezár a bazár! május 10-ei adása miatt annak tisztázására, hogy a tartalomnak megfelelő korhatár-besorolást adott-e a médiaszolgáltató. 

 

Továbbra is betartják a hírműsorok a húszszázalékos szabályt

Tavaly sem lépték át a hírműsorok a törvényben előírt húszszázalékos arányt a közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűncselekmények bemutatásában a Médiatanács által elfogadott tanulmány szerint, amely az M1 esti Híradó, a Duna TV Híradó, a Kossuth Rádió Déli Krónika, a TV2 Tények és az RTL Klub Híradó 2018-as adásait vizsgálta. A legmagasabb arányban továbbra is a Tények adott közre bűncselekményekről szóló riportokat (19%), ezt az RTL Klub Híradó követte 15,9 százalékkal (2017-hez képest némileg emelkedtek az arányok: akkor a Tények 15,6%-ot, az RTL Klub Híradója 14,9%-ot ért el). A hatóság vizsgálta a közélethez kevéssé kapcsolható, úgynevezett „azonnali hatást kiváltó”, érzelmekre ható hírek megjelenését is, amelyek magukba foglalják a bűncselekményekről szóló híradásokon túl – többek között – a háztartási, közlekedési, munkahelyi balesetekről és természeti katasztrófákról szóló riportokat. A Tények 48,9 százalékát, az RTL Klub Híradó 42 százalékát adták ilyen összeállítások, ami 2017-hez képest mindkét csatornánál emelkedést jelent (TV2: 46,9%, RTL Klub: 40,9%). A teljes tanulmány elérhető az NMHH honlapján.

 

Mecenatúraprogramban született döntések és filmszemle-támogatás

Húsz hangjáték kapott összesen 51,2 millió forintos támogatást a megvalósításhoz a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának tavaly meghirdetett Cserés Miklós-pályázatán. Önálló hangjátékként készül majd el a Villámlik messziről… című pályamű az első világháború és a trianoni békeszerződés közti időről, Az utolsó parancs a Don-kanyar tragédiáiról, valamint a Semmelweis Ignácot középpontba állító A kézmosás fontosságáról című hangjáték. Tizenhét új sorozat is támogatást nyert, így adaptáció készül Szabó Magda Békekötés című hangjátékából, rádiójátékokban dolgozzák fel Tóth Krisztina novellafüzérét, a Széchenyi-anekdotákat és Móka Béla szabadulóművész történeteit. Sorozat születik Ferenc József ellopott koronájáról, illetve a világ első nemzetközi tudományos társaságát megalapító Born Ignác „kitömött” asszisztenséről is. A hipnózis halottja egy magyar médium tragédiájáról szól majd, a Hovatovább Magyarok pedig olyan híres magyarok történeteit meséli el, mint Teleki Sámuel vagy Herman Ottó. A Kékszakállú párkapcsolati vívódásokat dolgoz fel, az Ahogy megcsillan egy embercsempész után kutató fiúpárt követ, A gránátalma íze pedig a felnőtté válás kérdéseit boncolgatja majd. Gyerekeknek készül a Süsüke, a sárkánykirályfi, a Földanyó és a flórik népe, a Budapesti tündérmesék és a vízalatti kalandokkal teli A piros tengeralattjáró. A Múltaknák Salgótarján fiktív jövőjét dolgozza fel, az Osztozkodók pedig egy ellopott nyertes lottószelvényről szól majd. 

 

A testület döntött a kedvezményezettekről a Magyar Média Mecenatúra Program helyi és körzeti televíziók számára meghirdetett, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázatának első fordulójában is: huszonhét televízió összesen 124,4 millió forint támogatást kap. Hírműsorokat készít majd támogatással a Kapos Televízió, a Városi Televízió Eger, a Halas TV Kiskunhalasról, a Makói Városi TV, a Ceglédi és az Ózdi Városi Televízió, a Nyíregyházi Televízió és a Zemplén TV. A közéleti magazin kategóriában sikeresen pályázott: a Városi Televízió Bóly, a Városi Televízió Füzesabony, a Dunaföldvár TV, a VTV Mór, a Hajdúnánási Televízió, a Gotthárd TV, a Régió TV Esztergom és az RTV Szekszárd. A Debrecen Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a TV Budakalász, az Érd TV, a Pápa Városi Televízió, a Városi TV Szeged, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Zalaegerszegi és a Bajai Televízió, a Somogy TV és a pécsi Pannon Televízió kulturális magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

 

A Médiatanács mecenatúraprogramjában idén is lehetőségeket nyújt műszaki fejlesztésekre a közösségi tévéknek és rádióknak az e heti ülésen elfogadott, 110 millió forint keretösszegű, pályázati felhívás révén. Az első fordulóra július 11-ig kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni, A nyertes pályázók a tervezett összköltség maximum 80 százalékára kaphatnak támogatást, a közösségi televíziók legfeljebb ötmillió, a közösségi rádiók hárommillió, a kisközösségi rádiók egymillió forint összegben juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

 

A testület idén is 1,8 millió forinttal támogatja a szeptember 14-ei XV. Göcsej Filmszemle nyerteseit a kisjátékfilm, a dokumentumfilm és a filmetűd kategóriákban. Az első helyezettek 250 ezer forintot kapnak, a második és harmadik dobogósok 150, illetve 100 ezer forintot, továbbá újból kiosztják a 300 ezer forintos Szalay Annamária-filmdíjat is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05