Ép tesztben ép lélek

forrás: Prím Online, 2019. június 12. 15:57

Kémszoftver a WhatsApp-ban – ismerősen hangzik? A kiberbűnözők ilyen könnyen hozzáférhetnek az adatokhoz, ha a szoftver sebezhető. Márpedig az elemzők átlagosan ötből négy alkalmazásban találtak olyan komoly sérülékenységet, amely hasonló súlyos esetekhez vezethet. A szervezeteknek tehát kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy rendszeresen ellenőrizzék és javítsák a programok sebezhetőségeit. A Micro Focus szakértői most bemutatják, hogyan alakíthatnak ki átfogó alkalmazásbiztonsági programot a vállalatok.

A Micro Focus elemzése szerint az alkalmazások közel négyötöde tartalmaz legalább egy kritikus vagy súlyos sebezhetőséget. Az ilyen sérülékenységek rendkívül veszélyesek, hiszen ajtót nyithatnak a kiberbűnözők előtt. Nemrégiben például a WhatsApp egyik sebezhetőségét használták ki rosszindulatú támadók arra, hogy kémszoftvert telepítsenek az áldozatok telefonjaira. 

 

Érdemes tehát minden vállalatnál kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy rendszeresen megvizsgálják a használatban lévő szoftverek biztonságát, legyen szó akár saját fejlesztésű programokról, akár más gyártók termékeiről. Ahol még nem foglalkoznak külön ezzel a területtel, ott nehézséget okozhat a döntéshozók és a szakemberek számára, hogyan kezdjenek bele egy hatékony és átfogó alkalmazásbiztonsági program kialakításába. Ebben segítenek a Micro Focus szakértői néhány tanáccsal.

 

 

Térképezzük fel az aktuális állapotot!

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk gondoskodni a szoftverek biztonságáról, először egy általános képet kell alkotnunk az aktuális helyzetről. Át kell tekintenünk, kiket érint a terület, és mely kollégákat kell bevonni a kapcsolódó döntések meghozatalába. Ha a szervezet rendelkezik saját fejlesztői csapattal, akkor meg kell vizsgálni, ők milyen szinten foglalkoznak a szoftverek biztonságával: milyen lépéseket tesznek a sérülékenységek feltárásáért, és hogyan illeszkedik a fejlesztési ciklusba a biztonság. Természetesen azt is listáznunk kell, pontosan milyen programokat használ a vállalat, beleértve a webes és mobilos applikációkat. Ezután tanácsos rangsorolni a programokat, hogy a kritikus fontosságú megoldásokkal kezdhessük a vizsgálatot. 

 

Érdemes azt is számba venni, milyen szabályozások vonatkoznak a vállalatra, és ezek meghatároznak-e bizonyos feltételeket az alkalmazások biztonságával kapcsolatban, legyen szó belső házirendekről vagy olyan kötelező előírásokról, mint például a GDPR vagy a PCI DSS. Célszerű továbbá összesíteni, hogy pontosan milyen biztonsági eszközöket és szolgáltatásokat használ a szervezet, és ezek közül segíti-e valamelyik a sebezhetőségek vizsgálatát és javítását.

 

Akinek nehézséget okoz az aktuális helyzet feltérképezése, olyan kérdőívet is használhat segítségként, mint amilyet a Micro Focus szakértői állítottak össze a szervezetek számára. Ennek kitöltése után az érdeklődők a következő lépések megtervezésére is javaslatot kapnak.

 

Kezdjük kicsiben, de azonnal!

Számos vállalatnál egyszerűen azért nem kezdenek bele a szoftverek biztonságának tesztelésébe, mert nem tudják, milyen módszert használjanak, és hogyan induljanak el vele. Nekik az a legegyszerűbb, ha valamilyen dedikált alkalmazásbiztonsági teszteszközt vesznek igénybe erre a célra. Már számos típus elérhető a piacon ilyen megoldásból, amely különféle tesztelési metódusok segítségével képes automatikusan átvizsgálni az alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A Gartner minden évben részletes elemzést készít ezen eszközök piacáról és funkcióiról (amelyben idén hatodik alkalommal szerepelt a vezetők között Micro Focus alkalmazásbiztonsági teszteszköze). Egy ilyen jelentés is támogatást nyújthat a megfelelő teszteszköz kiválasztásában. 

 

A piacvezető Fortify termékcsaláddal a vállalatok egyszerűen elkezdhetik az első alkalmazások tesztelését, mivel a megoldások automatizáltan, több különféle módszert használva képesek feltérképezni a sebezhetőségeket mind a saját fejlesztésű, mind a más szoftvergyártóktól származó programokban. Ráadásul a szolgáltatás formájában igénybe vehető Fortify on Demand regisztráció után térítésmentesen használható 15 napon keresztül, így a szervezetek egyszerűen kipróbálhatják.

 

Kövessük nyomon a haladást!

A vizsgálat lefuttatása után az alkalmazásbiztonsági teszteszköz azonnal megjeleníti az esetleges hibákat és sérülékenységeket, és osztályozza is azokat fontosság szerint. A szervezetek így rögtön nekiláthatnak azok javításának. Az olyan fejlett termékek, mint a Fortify hosszú távon is segítenek nyomon követni az alkalmazásbiztonsági program állását. A megoldás vezérlőpultján megjeleníthető a vállalat teljes szoftverportfóliója, illetve az egyes programok aktuális állapota és kockázatai. Így az információ könnyen megosztható minden érintett féllel, ráadásul a javítási feladatok is rangsorolhatók. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05