A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat beszámolója

forrás: Prím Online, 2019. július 31. 08:56

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) célja a fizikailag, értelmileg sérült, az árva és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felkarolása, életkörülményeik javítása, rászoruló gyermekintézmények segítése. Ennek érdekében a szervezet 2019. április és június között az alábbi tevékenységeket végezte:

  

Egészségügyi program:

Teréz körúti gyermekorvosi és terápiás rendelőben, valamint fóti Lovasterápiás és Oktató Központukban 2019. április és június között összesen 1656 vizsgálatot, terápiát és szülői konzultációt tartottak fogyatékkal élő és viselkedészavaros gyermekek számára. A teljesen ingyenes, vagy kedvezményes árú szolgáltatás révén 18 002 950 forinttal támogatták a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket, illetve  családjaikat.

 

Április 11-én adták át és mutatták be a szakma képviselőinek és meghívott vendégeiknek kibővített szakorvosi rendelőjüket, melyek irodájuk és a már működő rendelőjük mellett, a Teréz körúton találhatók.

 

A 2018-ban megkezdett átépítési munkálatok eredményeképpen a szervezet három új szakrendelőben – foniátriai/fül-orr-gégészeti/logopédiai/audiológiai, gyermekfogászati és nőgyógyászati/ gyermeknőgyógyászati – fogad majd hátrányos helyzetű, rászoruló gyerekeket, fiatalokat. A három egység kialakítása az EMMI, a Magyar Nemzeti Bank és az OTP Bank támogatásával valósult meg, teljes beruházási költsége 401 962 913 forint volt.

 

2019. május-június között 18 erdélyi és kárpátaljai gyermek esetében került sor egészségügyi beavatkozásra – kivizsgálásra, kezelésre, illetve műtétre –, amit a Gyermekmentő Szolgálat 4 185 000 forinttal támogatott. Ha orvosaik, szakembereik térítés ellenében végezték volna munkájukat, valamint valamennyi ellátó intézmény, kórház felszámolta volna az ápolási díjat, úgy a költségek meghaladták volna a 11 000 000 forintot.  

 

Az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 2019. május-június között 11 magyarországi helyszínre látogatott el mobil fogászati buszuk, ahol több mint 2640 gyermek ingyenes fogászati szűrésére és szájhigiénés tanácsadására került sor. 

 

 

 

Képzés, továbbképzés program:

2019. április-június között néhány támogatójuk – MKB Bank, Magyar Nemzeti Bank, Waberer’s International Nyrt., Zsidai Gasztronómiai Csoport és egy magánszemély - révén  166 hátrányos helyzetű, kitűnő tanulmányi értékeléssel rendelkező ösztöndíjasuk kapott összesen 16 470 000 forint ösztöndíj-támogatást.

 

Ugyanebben az időszakban az Európai Unió által támogatott Safer Internet Program (SIP) keretében oktatóik 51 vidéki és 38 budapesti helyszínen, összesen 8735 felhasználónak - 7868 gyereknek és 867 felnőttnek – tartottak 479 órát – 310 órát vidéken és 169 órát Budapesten - a biztonságos internethasználatról.

 

Rendezvények, események:

 

Április:

Áprilisban ülésezett szervezetük elnöksége, kuratóriuma és felügyelőbizottsága, ahol többek között az elnökség elbírálta a beérkezett kérelmeket.

 

Ennek értelmében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöksége összesen 20 312 951 forint, 46 db használt személyi számítógép, 2 db használt laptop és 5 db segélycsomag odaítéléséről döntött.

 

A Gyermekmentő Szolgálat együttműködik a Miniszterelnöki Hivatal által létrehozott Kiberbiztonsági Koordinációs Tanáccsal, részt vesz a Nemzeti Kiberbiztonsági Fórum munkájában, melynek ülése április 12-én volt.

 

Május:

Május 11-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közreműködésével szervezte meg „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját. Május 17-én ajándékokat vittek a Buzánszky Jenő Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupa díjazottjainak és részt vettek az ünnepélyes eredményhirdetésen. Munkatársaik elmentek Csángóföldre is.

 

Május 25-26-án rendezték meg Budapest Főváros Önkormányzatával közösen, szponzorok bevonásával a kétnapos, ingyenes Városligeti Gyermeknapot, amelyre több, mint 400 000 gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.  

 

Május 30-án a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület közgyűlése összesen 5 240 000 forint odaítéléséről döntött hátrányoshelyzetű és/vagy beteg gyermekek számára.

 

Június:

A Gyermekmentő Szolgálat intézményi kérelmekre 1 055 000 forint támogatást fizetett ki, aminek segítségével több száz magyarországi és határon túli hátrányos helyzetű gyerek mehetett nyári táborokba.

 

Júniusban 10 vidéki és 12 budapesti helyszínen – iskolákban, táborokban – , valamint a Brand Tester Park-Hungexpo rendezvényen és a Tudatos Ifjúságért Alapítvány „Játékosan az emberi jogokért” című konferenciáján összesen 1680 diáknak, szülőnek és pedagógusnak tartottak előadást az internet előnyeiről és veszélyeiről.

 

A fenti programokon, számokon és összegeken túl cégek, szponzoraik és önkénteseik lelkes munkájával is sok gyereknek, fiatalnak, családnak segítettek. A rendezvények, az évente kétszeri erdélyi orvoskörút, a  törvényhozásban való közreműködésük mind-mind nem valósulhatna meg önkéntes segítőik – pedagógusok, orvosok, asszisztensek, jogászok, művészek, pszichológusok, gépkocsivezetők stb., fiatalok és nyugdíjasok – segítsége nélkül. Céljuk, hogy szebbé és jobbá tegyék a nélkülöző gyermekek életét és a nehézségekkel küzdő gyermekintézmények munkáját.

 

A szervezet munkájáról bővebb információ a www.gyermekmento.hu oldalon található.

Fotó: NGYSZ, MLTSZ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05