Az S&T elindítja az ipari digitalizációs oktatást elősegítő programját

forrás: Prím Online, 2019. november 11. 09:04

Az S&T öt évre szóló együttműködést írt alá öt magyar egyetemmel, melynek keretében piaci áron számítva több milliárd forint értékű ipari digitalizációs szoftver adománnyal és képzéssel támogatja az intézményeket.

Az S&T Consulting Hungary Kft. (S&T) bejelentette, hogy elindítja a magyar felsőoktatás történetében egyedülálló S&T University 4.0 Programot. Az S&T az ország egyik vezető IT rendszerintegrátoraként és ipari digitalizációs szakértőjeként a Programmal hozzá kíván járulni az egyetemek ipari digitalizációs képzési lehetőségeinek fejlesztéséhez.

 

A negyedik ipari forradalom soha nem látott kihívások elé állítja az ipart és az oktatást egyaránt. Döntő fontosságú, hogy mindkét terület szereplői a lehető leggyorsabban hajtsák végre a digitalizációs átállást, annak érdekében, hogy Magyarország az átalakulás nyertese lehessen. Az S&T University 4.0 Program katalizátorként működhet ebben a folyamatban, felgyorsítva a kétirányú tudástranszfert az ipar és az egyetemek között.

 

„Az Ipar 4.0 lehetőségeinek kiaknázása elképzelhetetlen a korszerű digitalizációs szoftverek ismeretével felvértezett új mérnök generációk nélkül, ezért az egyetemek döntő befolyással bírnak a magyar ipar modernizációjára. Ezt felismerve dolgoztuk ki az S&T University 4.0 Programot. Hisszük, hogy ezzel további lendületet adhatunk az átalakulásnak és a magyar gazdaság fejlődésének.” - mondta Szabó Péter, az S&T Consulting Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

 

„A Program elindításával másfél éves előkészítő munkára teszünk ma pontot. Ez egy stratégiai befektetés a részünkről a jövőbe. Ezúton köszönjük a résztvevő egyetemek és szoftver partnereink rendkívül pozitív és konstruktív együttműködését. Meggyőződésünk, hogy a szoftverek jó kezekbe kerülnek, és a megszerzett tudás az iparfejlődést szolgálja majd.” - mondta Nyirő Ferenc az S&T Ipari Digitalizáció Üzletágának vezetője.

 

Az S&T University 4.0 Program tartalma

A Programot az S&T szoftver partnereivel szorosan együttműködve, azok egyetemi programjaira és felajánlásaira támaszkodva, azokat a magyarországi egyetemek igényeire adaptálva alakította ki öt éves időtartamra. Az S&T partnereivel karöltve ipari digitalizációs szoftvereket adományoz az egyetemeknek, ezen felül vállalja a tanárok továbbképzését az új szoftverekre. A Programban ezen belül kiemelt támogatást élveznek az egyetemek járműépítő csapatai.

 

 

A Programban résztvevő S&T szoftver partnerek, és az általuk felajánlott szoftverek:

  • Altair Inc., www.altair.com
    Altair HyperWorks: professzionális, átfogó végeselemes szimulációs szoftver, erőteljes Digital Twin funkcionalitással
  • CoreTech System Co., Ltd. (Moldex3D), www.moldex3d.com
    Moldex3D: vezető műanyag fröccs-szimulációs szoftver megoldás
  • PTC Inc., www.ptc.com
    Creo: csúcskategóriás, Ipar 4.0-ra felkészített, integrált CAD/CAM/CAE szoftver, erőteljes 3D-s nyomtatás, IoT, kiterjesztett valóság és generatív tervezés támogatással
    Windchill: vezető, IoT-re felkészített a kollaboratív tervezést támogató termék életciklus kezelő (Product Lifecycle Management - PLM) szoftver technológia. A Windchill korszerű platformot biztosít az egyetemek közötti együttműködés fejlesztésére is.
  • Visual Components Oy, www.visualcomponents.com
    Visual Components: következő generációs gyár- és robotszimulációs szoftver

 

Az S&T University 4.0 Programban résztvevő egyetemek:

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Debreceni Egyetem
  • Miskolci Egyetem
  • Neumann János Egyetem
  • Széchenyi István Egyetem

 

A Program tapasztalatainak értékelését követően a későbbiekben a résztvevők köre bővülhet. Az S&T további érdeklődő egyetemek jelentkezését is bátorítja.

 

Vélemények

“Biztosak vagyunk benne, hogy partnerünk, az S&T Consulting Hungary Kft. által életre hívott S&T University 4.0 Program keretében az Altair világszerte vezető szimulációs és optimalizációs eszközei a résztvevő egyetemek alapvető tananyagává válnak,” mondta az Altair Üzletfejlesztési és Akadémiai Szenior Igazgatója, Dr. Matthias Goelke.

 

„Az Ipar 4.0 megváltoztatja a világot, és az egyetemek kulcs szerepet játszanak az átalakulásban. Az S&T University 4.0 Program részeként a Moldex3D büszkén erősíti a vezető magyar egyetemeket az élenjáró műanyag fröccs-szimulációs szoftverével. Elkötelezettek vagyunk a hosszú távú kapcsolat építésében a magyar oktatási rendszerrel,” mondta Dr. Venny Yang, a Moldex3D elnöke.

 

“A PTC Academic közvetítőként összekapcsolja az ipari és az egyetemi világot, a professzorokat, az oktatókat és a hallgatókat annak érdekében, hogy megismerjék a jövő technológiáit. A mi küldetésünk  a diákok és tanárok felkészítése az ipar következő generációjára, ahol a fizikai és digitális világ konvergál,” mondta Dr. Jordan Cox, Szenior Elnökhelyettes, PTC Academic

 

“A Visual Components izgalommal várja a vezető magyar egyetemekkel való kapcsolatépítést. Partnerünkkel, az S&T-vel közösem megcéloztuk, hogy bevezessük a hallgatókat az Ipar 4.0 világába, kiképezzük a diákokat a gyártási folyamatok fejlesztésére, és hozzásegítsük őket, hogy a pozitív változások élére állhassanak Magyarországon és globálisan is,” mondta Patrik Buch Lund, a Visual Components ügyvezetője.

 

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az ország vezető műszaki oktatási intézményeként izgatottan várja a részvételt az S&T University 4.0 programban. Ez a lehetőség hozzásegítheti a fiatalokat, hogy ne csak kiváló szakemberekké váljanak, hanem szélesebb értelemben is képzetté,” mondta a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) igazgatója, Lengyel László.

 

„A Debreceni Egyetem a régió első számú műszaki tudásbázisaként meghatározó szerepet játszik a térség gazdaságfejlesztésében. Az S&T több éve kiváló partnerünk, professzionális megoldásait széles körben használja az ipar. Az együttműködés révén, a szoftverek oktatásával erősítjük mérnökhallgatóink kompetenciáit, javulnak munkaerő-piaci esélyeik,” mondta Prof. Dr. Pintér Ákos általános rektorhelyettes, Debreceni Egyetem.

 

„A korszerű mérnöki tevékenység nehezen képzelhető el az Egyetemeken oktatott integrált tervezőrendszerek alkalmazása nélkül. A Miskolci Egyetem műszaki karai szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen az S&T University 4.0 program keretében olyan átfogó képességű szoftvercsomag válik az egyetemen folyó műszaki képzés részévé, amely igen sokrétű, korszerű, az ipari tevékenységben nélkülözhetetlen tudásanyaggal ruházza fel a frissen végzett hallgatókat,” mondta Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

 

„Az S&T által biztosított szoftverekkel a kecskeméti Neumann János Egyetem a hallgatóinak még több tervezési platform használatát tudja megtanítani, ezzel tovább erősítve az ország leggyakorlatiasabb műszaki és informatikai képzésének színvonalát”, mondta Dr. Weltsch Zoltán tudományos rektorhelyettes, Neumann János Egyetem.

 

„Az S&T University 4.0 Programmal a Széchenyi István Egyetem képzési portfóliója korszerű, piacvezető digitális szoftvereszközökkel bővül. Hallgatóink, fejlesztő-verseny csapataink és oktatóink a termékfejlesztés és az ipari digitalizáció terén világszínvonalú megoldások használatával végezhetik munkájukat a gyakorlatorientált képzés során”, mondta Dr. Dóka Ottó, a Széchenyi István Egyetem kutatási infrastruktúráért felelős rektorhelyettese.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05