Új megoldás a senior szűkében lévő szoftverfejlesztő cégeknek

forrás: Prím Online, 2019. december 6. 09:13

Az informatikushiány ellenére a pályakezdő fejlesztők elhelyezkedését is nehezíti, hogy a cégek sokszor már egy belépő pozíció esetén is elvárják a tapasztalatot. A programozókat képző Green Fox Academy belső fejlesztési ügynökségében, a Húliban a frissen végzettek már az álláskeresés idején valós projekteken dolgozhatnak, jelenleg többek között a Twitter ex engineering managere számára fejlesztenek. A Húli új együttműködési konstrukciója emellett a vállalatok egyik legfőbb toborzási kihívására is választ ad.

Annak ellenére, hogy több tízezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, a pályakezdők nincsenek könnyű helyzetben ezen a területen sem. A hazai állásportálok gyors áttekintése alapján körülbelül minden második nyitott kezdő pozíció esetén elvárás, de legalábbis előny, ha a pályázónak már van programozói tapasztalata, a junior pozíciókhoz pedig 1-3 éves releváns gyakorlatot várnak a cégek. A CodinGame nemzetközi felmérése szerint a globális piacon is a tapasztalat a legerősebb szűrő egy pozíció betöltésekor: az IT toborzással foglalkozó HR-esek elsősorban a korábbi projektek és a szakmában eltöltött évek alapján értékelik a jelentkezőket, emellett a fejlesztők GitHub repository-jára és  saját projektjeire kíváncsiak. 

 

Tóth Mária, a DXC Technology Hungary szoftverfejlesztési igazgatója is egyetért azzal, hogy egy kezdő fejlesztő számára is előny, ha van projekttapasztalata, a felvételi során ők elsősorban nem is magára a kódra kíváncsiak: “Ha a közös fejlesztési munka alatt valaki elsajátítja a releváns terminológiát, akkor az interjún már kezdőként is képes lesz szakmai szinten kommunikálni. Emellett az, hogy a jelölt hogyan érezte magát a projektben, hogyan zajlott a közös munka, sokat elárul a csapatmunkával és szakmai kihívásokkal szembeni attitűdjéről is.”

 

A Twitter ex engineering managere számára fejlesztenek a Green Fox juniorjai

A programozókat képző Green Fox Academy a projekttapasztalat megszerzésében is segíti a hallgatóit. A bootcamp által kínált képzés egésze nagyon gyakorlatorientált, az utolsó időszakban a hallgatók már kis csapatokban konkrét projekteken dolgoznak. Ezt egészíti ki a Green Fox belső fejlesztési ügynöksége, a Húli, ahova a képzés befejezése után “ülhetnek át” a juniorok az álláskeresés idejére. “A juniorok tapasztalt seniorok mentorálása mellett valós projekteken dolgoznak. Kifejezetten olyan megbízásokat fogadunk be, ahol az ügyfél partner abban, hogy juniorok is részt vegyenek a fejlesztésben” - meséli Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója. 

 

Az egyik ilyen projekt a PhoneIn intelligens kaputelefon megoldás fejlesztése. A startup alapítója, Jesse Smith korábban három évig a Twitternél dolgozott engieneering managerként, majd a Green Foxba érkezett, hogy egy specifikus technológiáról, a beágyazott programozásról tanuljon a vállalkozásához. Jelenleg a Húliban három egykori csoporttársával, valamint egy senior mentorral dolgozik a PhoneIn prototípusának elkészítésén. “Ez egy nagyon komplex projekt, amiben nagyon sok a bizonytalanság, ráadásul juniorként elkezdeni dolgozni mindig nehéz, mégis nagyon hamar már igazi csapatként tudtunk működni. Ebben sokat segített a senior mentorunk, aki az architektúra kialakításában, a projektmenedzsmentben is részt vesz” - mondta Jesse Smith a projekt előrehaladásáról.

 

“Hasonló projektekből egyre több van - mondja Bárdos Kristóf. - Sőt, arra is van példa, hogy ezek a csapatok nem nálunk, hanem a megbízó cégnél, helyben dolgoznak a fejlesztésen. A partnereink visszajelzése alapján ugyanis sok esetben juniorok felvételének legfőbb gátja, hogy bár a cégnél a büdzsé is rendelkezésre áll a fejlesztési projekt elindítására, nincs olyan szabad kapacitással bíró senior, aki irányíthatná a munkát.” A Green Fox új konstrukciója erre is megoldást kínál, hiszen a bootcamp saját seniorjai vagy néhány éves tapasztalattal rendelkező végzett hallgatói is részt vesznek a fejlesztésben. Eközben integrálják a juniorokat, akik pár hónap után már önállóan is tudnak dolgozni, és tapasztalattal ülhetnek át a projektgazda csapatába.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05