Legendás otthoni számítógépet adományoztak a Neumann Társaság múzeumának

forrás: Prím Online, 2019. december 7. 09:59

1977-es megjelenésekor az amerikai Tandy által gyártott TRS-80-as az Apple II és a Commodore PET mellett az egyik legsikeresebb személyi számítógép volt, hirdetéseiben a neves sci-fi író, Isaac Asimov ajánlotta a potenciális vásárlóknak, mint a hagyományos írógép fejlett alternatíváját.

A világ egyik első személyi számítógépének egy példányával gazdagodott a Neumann Társaság múzeuma: a TRS-80 volt a világ egyik első olyan otthoni számítógépe, amelyből már több százezer darabot értékesítettek világszerte. A TRS-80 közel 40 éves, de még mindig működőképes példányát egy jól ismert hazai informatikus, Biró István ajándékozta a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításának, és már meg is tekinthető a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található állandó tárlaton.

 

A TRS-80 számítógépet eredetileg az Egyesült Államokban fejlesztették, a modellcsalád a Commodore PET és az Apple II mellett a 70-es évek második felének legsikeresebb otthoni számítógépe volt. A TRS-80 gépek arca a világhírű író, Isaac Asimov volt, ő ösztönözte például, hogy a felhasználók az írógépekről áttérjenek a szövegszerkesztők használatára. 

 

 

A rivális Commodore PET és az Apple II egy kései változata már korábban is megtalálható volt a szegedi informatikatörténeti tárlaton. A TRS-80 Model 1 egy vele kompatibilis monitorral, magnóval, illesztőegységgel, floppy meghajtóval, gépkönyvekkel és kézzel írt BASIC-programlistákkal együtt vált az állandó kiállítás részévé. A géppel kompatibilis magyar iskolaszámítógép, a HT-1080Z már korábban megtekinthető volt, és már a gyűjtemény részét képezi, de az állandó tárlatba később kerül majd be a TRS-80 egy házi építésű magyar klónja is.

 

A TRS-80-as most az állandó kiállításba került példánya meglehetősen kalandos úton jutott Magyarországra. Tulajdonosa, Biró István ausztráliai kiküldetésén szerezte be a gépet a nyolcvanas évek elején munkahelye, a Medicor számára, az elektronikus röntgengépek számítógépes továbbfejlesztésére. Konkrétan ezen a TRS-80-ason egy röntgengenerátor vezérlését automatizáló program készült, majd több alkalmazást, köztük vérképelemző programot is fejlesztett rá Biró István. Ez a maga korában úttörőnek számító program nagy sikert aratott a MedicAsia 1983 kiállításon, amelyen egyébként a Medicor volt az egyetlen kelet-európai kiállító. Biró István a Medicor-korszak után az IDG lapkiadó alapító igazgatójaként vált híressé, a Neumann Társaság tehetséggondozási programját pedig évek óta segíti önkéntesként, mint a Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny zsűritagja. A társaság idén Tarján-emlékéremmel ismerte el életművét.

 

Az ITK-ban a Neumann Társaság alapító közreműködésével vezetett közérdekű muzeális gyűjtemény, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány kollekciójának mintegy egyharmada látható, a további tárgyakat raktári körülmények között őrzik. A múzeum folyamatosan kap felajánlásokat a menedzserkalkulátoroktól a szekrény méretű mainframe gépekig. Az állandó kiállításba a jelentős magyar vonatkozású vagy az informatika világtörténete szempontjából mérföldkőnek számító típusok kerülnek be.

 

Az 1977 és 1981 között gyártott, eredeti TRS-80 Model 1 számítógépek 8 bites mikroprocesszorral, 4, illetve 16 kilobájt RAM memóriával, monokróm monitorral rendelkeztek, később ennek a gépcsaládnak fejlettebb változatai is megjelentek, beleértve a zsebszámítógépeket is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05