Gyakorlati teszttervezés

forrás: Prím Online, 2020. január 27. 12:11

Az IT szakemberek jelentős szakmai fórumaként ismert British Computer Society gondozásában jelent meg Kovács Attila, az ELTE IK docense és szerzőtársa, Forgács István angol nyelvű szakkönyve a számítógépes tesztelésről.

A Practical Test Design (Gyakorlati teszttervezés) a gyakorlatban használt specifikáció alapú teszttervezési technikákat mutatja be az ISTQB terminológiájával, tárgyalva az automatizált teszttervezési módszereket is. Minden fejezet értékeli az ismertetett módszereket, példákat hoz, elméleti összefoglalást nyújt, és feladatokat is ad (megoldással). A fejezetek 3 fő téma köré csoportosulnak: 

  •     a teszttervezéshez szükséges lépések
  •     tradicionális teszttervezés
  •     automatizált teszttervezés

 

Az egész könyvet átfogja egy komplex példa. A jegyautomata programjába egy ügyes fejlesztő hibákat rejtett el. Az egyes módszerek alkalmazásánál a könyv szerzői ezeket a „beültetett” hibákat próbálták megtalálni, hogy aztán az utolsó – konklúziót megelőző – fejezetben ezek alapján hasonlítsák össze a különböző módszereket. Újdonság az automatizált teszttervezés rész, amely többek között ingyenes eszközök bemutatásával segíti az olvasókat egy olyan területen, amely egyértelműen a jövő felé tekint.

 

 

A könyv több új gondolatot tartalmaz, egyebek mellett a kockázatelemzés, a határpontok elemzése és az állapot-átmenet tesztelés területén.

 

Legfontosabb eredménye a „kombinatív tesztelés” bevezetése.

 

Számos hibát ugyanis csak úgy találunk meg, ha különböző paraméterek értékeit kombináljuk. A hagyományos módszerek túl sok tesztet eredményeznek, a tesztek száma az input paraméterek számában nemlineáris. Az új módszer úgy kombinálja a paraméterek értékeit, hogy a tesztszám lineáris marad, miközben nem csorbul a teszthalmaz megbízhatósága. A teszttervezési módszerek kizárólag gyakorlással sajátíthatók el, ezért a szerzők létrehoztak egy honlapot is, amely erre ad módot a teszttervezéssel foglalkozók számára.

 

Kovács Attila az ELTE Informatikai Kar Komputeralgebra Tanszék habilitált egyetemi docense. Kutatási területe sokrétű, az algoritmikus számelmélettől a szoftverek és tesztrendszerek skálázódásának vizsgálatáig több mindennel foglalkozik. Meghatározó szerepe volt a kar szoftvertechnológiai és informatikai biztonsági képzéseinek kidolgozásában. A vezetésével készített szakdolgozatok, diplomamunkák száma 150 körüli, végzett doktori hallgatói száma 4. Alapító és rendes tagja a Magyar Szoftvertesztelői Tanács Egyesületnek, az ISTQB magyar tagszervezetének. 2016-ban a legnagyobb közép-európai, teszteléssel foglalkozó szakkonferencia programbizottsági elnöke volt. Szerzőtársa, Forgács István a matematikai tudományok kandidátusa, a 4Test-Plus alapítója, akinek szakterülete az adatfolyam-analízis használata komplex szoftvertesztelő rendszerekben, illetve az interprocedurális adatfolyam analízis.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05