Az ABB és az Ericsson egyengeti az ipar digitális átalakításának útját

forrás: Prím Online, 2020. február 3. 13:55

Az ABB és az Ericsson a Swisscommal együttműködve első alkalommal mutatták be, hogy a robotok milyen egyszerűen és hatékonyan vezérelhetők nagy távolságból, felhasználva az 5G technológia által nyújtott valós idejű kommunikációt.

 

 

Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás divíziójának vezetője és Börje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója 

 

A Világgazdasági Fórumon, a WEF 2020 során a világ vezetői tanúi lehettek a késleltetésmentes kommunikációnak az 5G technológiának köszönhetően. A svájci Davos kongresszusi központjában egy ABB YuMi kollaboratív robot homokba írt egy üzenetet, amelyet egyidejűleg egy 1,5 km-re levő másik YuMi robot másolt. Az egyidejű műveletet a Swisscom 5G-hálózata tette lehetővé, amely az Ericsson technológiára épül, és valós időben, mindkét helyszínen, videó képernyőn volt követhető. Többéves műszaki együttműködés segítségével az ABB és az Ericsson közösen fejlesztette ki azokat az alapvető technológiákat, amelyek szükségesek a gépek 5G-s mobilhálózaton keresztüli összeköttetéséhez.

 

„Az ABB az innovatív megoldások és termékek fejlesztésébe történő beruházással folytatja az ipar digitális átalakítását. Az Ericssonnal és a Swisscommal fenntartott partnerkapcsolatunk segítségével kihasználhatjuk az 5G teljes potenciálját az ipari gyártási folyamatokhoz" – mondta Peter Voser, az ABB elnök-vezérigazgatója. Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás divíziójának vezetője a következőket mondta: „Az 5G vezeték nélküli technológiák megkönnyítik a robotok csatlakoztatását a felhőhöz és a gyári automatizálási rendszerekhez, amellyel lehetővé válik a gyorsabb hozzáférés még több adathoz és a rendelkezésre álló információk elősegítik a jobb döntéshozatalt, ami hozzájárul a teljes gyártási ciklus hatékonyságának és megbízhatóságának javításához. A hagyományos, vezetékes összeköttetések 5G-s mobil-hálózatokra való lecserélésével jelentősen növelhetjük a gyártás rugalmasságát." 

 

 

„Az 5G technológiai partnerségek kulcsfontosságúak az üzleti életben, a kormányzatban és a társadalomban a digitális gazdaság-fejlesztéséhez. Az ilyen partnerségek felkarolása révén a digitalizálásban olyan új lehetőségek alakulnak ki, amelyek előnyeit mind a globális gazdaságban, mind a nemzetgazdaságokban mindenféle méretű vállalkozás ki tudja aknázni" – mondta Börje Ekholm, az Ericsson elnök-vezérigazgatója. 

 

Urs Schaeppi, a Swisscom vezérigazgatója így nyilatkozott: "A davosi közös bemutató a működő 5G-hálózatunkat használta, hogy felvillantsa az 5G különféle képességeit és lehetőségeit a gyártás és a robotika területén. Itt az idő belépni az 5G világába!" 

 

Ezzel a technológiával a vállalatok a legmagasabb szintű rugalmasságot biztosíthatják a gyári gépek üzemeltetésében. Az 5G-hálózatok alkalmazásával az autonóm gépek és robotok nagy flottájának telepítése és üzemeltetése válik valóra. Az 5G jelentős előnye az ipari környezetben, hogy az „egy cél / egy vezérlés” működési megközelítés helyett egy többgépes rendszert egy központi erőforrás vezérelhet, ezzel csökkentve az üzemeltetéshez szükséges berendezések és az informatikai rendszerek üzemeltetési- és karbantartási költségeit, globális alapon. 

 

Az ABB a különféle ügyfélszegmensekben folyamatosan dolgozik az autonóm iparágak fejlesztésén.  Például, a világon elsőként az ABB segítségével 2018 végén egy kompot távirányítással navigáltak a Helsinki-kikötőben. Az 5G technológia lehetővé teszi az ipar digitális átalakulását, növeli a termelékenységet, a hatékonyságot és a gyártás minőségét világszer-te. 

 

Az Ericsson lehetővé teszi a kommunikációs szolgáltatók számára, hogy megragadhassák a kapcsolat teljes értékét. A társaság portfóliója a hálózatokat, a digitális szolgáltatásokat, a felügyelt szolgáltatásokat és a feltörekvő vállalkozásokat öleli fel, és célja, hogy segítse ügyfeleink digitális működését, növelje a hatékonyságot, és új bevételi forrásokat generáljon. Az Ericsson innovációs beruházásai a telefonálás és a szélessávú mobil szolgáltatás előnyeit sok millió ember számára hozták el szerte a világon. Az Ericsson részvényeit a Nasdaq Stockholm és a Nasdaq New York tőzsdén jegyzik. 

 

Svájc vezető telekommunikációs és egyik vezető informatikai társasága, a Swisscom székhelye Ittigenben található, a főváros, Bern közelében. A Swisscom Svájcon kívül az olasz piacon is jelen van, Fastweb néven. A Swisscom Svájc egyik legfenntarthatóbb és leginnovatívabb vállalata.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05