A koronavírussal kapcsolatos félelmeket használják számítógépes kártevők terjesztésére

forrás: Prím Online, 2020. február 8. 12:05

A G DATA arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket. Nem érdemes ezért például a koronavírus ellenszerét vagy megelőzését hirdető e-mailek csatolmányaira vagy linkjeire kattintani.

A bűnözők előszeretettel használják a fontos eseményeket saját kártevőik terjesztésére, legyen az egy politikai választás, egy sportesemény, vagy most éppen a koronavírus. 

 

 

A koronavírussal kapcsolatos számítógépes kártevők terjedését először Japánban észlelték a biztonsági szakemberek. A kiszemelt áldozatok egy anyanyelvükön megírt levelet kapnak, mely úgy néz ki, mintha a helyi hatóságoktól érkezett volna, és a koronavírus-járvány megelőzésére vonatkozó információkat tartalmaz. A levélben arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy a vírus megjelent a helyi tartományban, és arra kérik, nyissák meg a csatolt Word dokumentumot a fertőzés megelőzésére vonatkozó információk elolvasásához.

 

Ha valaki megnyitja a fertőzött dokumentumot, akkor az Emotet trójait engedi be a számítógépére, melynek használatával a bűnözők további káros tartalmakat juttathatnak el a megfertőzött gépre. Ha a megcélzott felhasználó Word szövegszerkesztőjében a makrók nincsenek engedélyezve, akkor a megnyitott dokumentum felszólítja az olvasót, hogy engedélyezze a tartalmat. Ha már a megnyitásra kattintottunk, ezt viszont semmiképpen se tegyük, mert ezzel szabad utat adunk a kártevőnek.

 

 

Ahogy arról korábban a G DATA blogján is írtak, az Emotet a hatodik leggyakrabban előforduló kártevőcsalád volt a tavalyi évben, 70 800 különböző változattal. Ez egyébként jelentős növekedés a 2018-as évhez képest, akkor még csupán 28 ezer változatot fedeztek fel. A korábban banki trójaiként működő kártevő tavaly év végén került újra a középpontba, Németországban rengeteg közigazgatási intézmény, egyetem és kórház esett áldozatul.

 

A G DATA arra is figyelmeztet, hogy rendszerünk és adataink védelme érdekében használjunk frissített, jogtiszta vírusvédelmi megoldást.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50