Milyen intézkedések szükségesek a hatékony otthoni munkavégzéshez?

forrás: Prím Online, 2020. március 19. 14:54

A koronavírus (COVID-19) terjedésének megfékezése érdekében egyre több hazai vállalkozás esetében kerül előtérbe az otthoni munkavégzés. Ezen a területen azonban egyelőre sok a kérdőjel, mind a cégek, mind a munkavállalók oldalán. Az ESET szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos otthoni munkavégzéshez, amelyeket a vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk, ha el akarják kerülni az adatvesztéseket, vagy a bizalmas vállalati információk illetéktelen kezekbe kerülését. Ha további kérdések is felmerülnének, az ESET szakemberei most díjmentesen segítenek a cégeknek.

Az otthoni munkavégzés (home office) váratlan és gyors elindítása komoly kihívás a munkaadóknak, a munkavállalóknak és az informatikai szakembereknek egyaránt. Nem egyszerű ugyanis IT oldalról azt megoldani, hogy egyik napról a másikra egy cég személyi állományának nagy része otthonról dolgozzon, kiváltképp, ha a vállalkozás technikai oldalról nincs felkészülve egy ilyen lépésre. Különösen nagy problémát jelenthet az otthoni munkavégzés a bizalmas adatokat kezelő, vagy komolyabb hardver- illetve szoftver környezettel dolgozó munkáltatók esetén.

 

Mit tehetnek a munkaadók?

Ilyen rövid idő alatt jelentősebb hardver- és szoftverbeszerzések nem várhatók egy cég esetében, tehát minden vállalkozásnak a meglévő eszközállományával kell boldogulnia. A cégek többségénél rádásul nincs kialakított eljárásrend egy ilyen helyzetre, amely tovább növeli a bizonytalanságot. 

 

Az első lépés, hogy a cégen belül a munkavállalók megfelelő tájékoztatást és oktatást kapjanak az otthoni munkavégzésről, annak feltételeiről, valamint arról, hogy a home office során az eltérő helyen történő munkavégzéskor alkalmazott törvényi kötelezettségek továbbra is érvényesek. 

 

A munkadónak tehát egyértelmű elvárásokat kell megfogalmaznia a munkavállalók felé, és ki kell alakítani egy megfelelő rendszert arra is, hogy az otthon elvégzett munkáról pontosan informálják a vállalatot (riportolás). Az otthonról történő munkavégzés során ugyanis a munkáltató nehezebben tudja ellenőrizni a feladatok elvégzését, azonban a különleges körülményektől függetlenül a munkavállaló továbbra is együttműködésre köteles, ezért a munkaadó jogosult akár nem szokványos módon is ellenőrizni a munkavégzést.

 

www.fedweek.com

 

A hatékony és biztonságos otthoni munkavégzéshez szükséges legfontosabb lépések egy vállalkozás esetében:

  • Megbízható eszközök biztosítása. Általában a saját eszközről történő távoli belépést a vállalkozások nagy része nem engedélyezi, vagy ha igen, akkor erősen korlátozva és pontosan szabályozva, hogy ki és mihez férhet hozzá, illetve aktív, rendszeresen frissített végpontvédelemnek kell lenni a munkavállaló eszközén. Amennyiben a dolgozó mégis saját eszközét használja, akkor ahhoz teljes hozzáférést kell biztosítani az IT-csoport tagjai számára.
  • A megfelelő szoftverek biztosítása. Amennyiben a munkavállaló számára a távoli asztali elérés nem biztosítható, tehát saját otthoni eszközéről szükséges munkát végeznie, a megfelelő szoftverek biztosítása elengedhetetlen. A legtöbb otthoni eszköz általában rendelkezik az alap irodai szoftverekkel, azonban speciális, a biztonságos munkavégzéshez szükséges programok nem feltétlenül találhatóak meg a munkavállaló privát gépén, így ezekről a vállalatoknak saját érdekükben is gondolkodniuk kell.
  • Nagy sávszélességű internetes kapcsolat megléte. A nagymennyiségű adatok távoli mozgatásához, illetve a felhasználók zökkenőmentes hozzáférésének biztosításához megfelelő internetkapcsolat szükséges, amely már sok helyen adott, bizonyos esetekben azonban – főleg vidéki munkavállalók esetén – problémát okozhat.  
  • Biztonságos VPN. A cégek részéről mindenképpen szükséges egy megfelelő biztonsági szintű, legalább SSL-alapú VPN (Virtual Private Network, azaz virtuális magánhálózat) kapcsolat kialakítása, egy erős tanúsítvánnyal kombinálva – ez a biztonságos otthoni munkavégzéshez elengedhetetlen.
  • Együttműködési eszközök. A távoli munkavégzéshez szükséges együttműködési eszközök (videokonferencia, chat, konferenciahívás) használatának bevezetése, engedélyezése. 
  • Hozzáférések kezelése. Célszerű csak a benti (céges) eszközükhöz való hozzáférés engedélyezése, így a házirendeket már nem kell külön szabályozni, hiszen arra az eszközre az érvényesül. Ezek például a különféle jogosultságok, mappákhoz való hozzáférések stb. Ezen kívül kötelezi kell a dolgozókat, hogy ha már nem használnak egy alkalmazást vagy programot, akkor minden esetben lépjenek ki belőle, hogy a család többi tagja véletlenül se tudjon kéretlen üzeneteket, adatokat küldeni a kollégák számára, amely megtévesztő lehet.
  • Külső eszközök használatának korlátozása. Az olyan külső eszközök, mint az USB-meghajtók és más perifériák használatát korlátozni kell a biztonság érdekében.
  • Vírusvédelem. Többrétegű, átfogó vírusvédelmi megoldás használata.
  • Adatok titkosítása. A bizalmas üzleti adatok védelme, valamint az adatvédelmi előírásoknak való megfelelés ebben az esetben is kiemelten fontos. Ehhez elengedhetetlen az adatok megfelelő titkosítása, amely akár távolról is irányítható a vállalat szakemberei által. A titkosítás mellett, az adatok letöltését, másolását és tárolását is korlátozni kell a felhasználók eszközein. 
  • Megfelelő azonosítás. A nagyobb biztonság érdekében erősen javasolt a kétfaktoros azonosítás alkalmazása.
  • Erős jelszavas védelem. A jelszavak használatának előírása rendszerindításkor, inaktivitás idejének beállítása, amely után újbóli bejelentkezés szükséges, valamint a jelszavak jól látható helyre való kiírásának tiltása – a monitorra ragasztott jegyzetek még mindig népszerűek a felhasználók körében.
  • Feladatlista és ütemezés. Megfelelő feladatkiosztó (nyilvántartó és szervező) program, applikáció vagy weboldal használata annak érdekében, hogy a munkavállalók ne dolgozzanak feleslegesen a korlátozott kapcsolattartás esetén, illetve ne maradjon olyan feladat, amelyhez nem rendeltek felelőst.
  • Biztonságos Wi-Fi hálózat. Tiltani, de legalábbis erősen korlátozni kell a nyilvános/nem biztonságos Wi-Fi hálózatokról történő munkavégzést, illetve az ezeken keresztül történő adatátvitelt. A céges üzleti titkokat is tartalmazható dokumentumok digitális továbbítása biztonságos módon kell, hogy történjen.
  • Biztonsági mentések. Kötelezővé kell tenni a munkavállalók számára a gyakori, lehetőleg automatikus biztonsági mentéseket. Ezek általában a cég belső hálózatain, szerverein adottak, de egy otthoni privát gépen – a tárhelykapacitás korlátozottsága miatt – általában ki vannak kapcsolva.
  • Elérhetőségek. Az IT csapat/felelős közvetlen elérhetőségének megadása, hiszen az otthoni munkavégzés során megnövekedett számú technikai problémával szembesülhetnek a munkavállalók. Jó, ha tudják, hogy pontosan kihez és milyen csatornákon fordulhatnak ezekben az esetekben.

 

Az ESET szakemberei szerint a biztonságos és zökkenőmentes otthoni munkához további intézkedések bevezetése is javasolt:

  • Időkorlátok megadása arra, hogy ki és mikor mihez férhet hozzá az adatokhoz/dokumentumokhoz
  • Adatszivárgás elleni védelem DLP megoldás bevezetése és használata
  • Az adatforgalom monitorozása (ki mennyi adatot tölt le-fel stb.)
  • Kliens oldali szűrések
  • Naplózás és az arra épített riasztások
  • Mentési rendszer átalakítása az új helyzetre optimalizálva
  • Dokumentációk felülvizsgálata és aktualizálása

 

A cégek többségénél egyelőre nincs kialakított eljárásrend egy ilyen helyzetben, a krízisre adott válaszok azonban hasznos tapasztalatokhoz juttathatják a céget, így egy esetleges jövőbeni járvány vagy egyéb vis maior helyzet esetén már felkészültebb lesz a vállalkozás az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban. 

 

A helyzetre való tekintettel a Sicontact most díjmentes tanácsadással segít azoknak a cégeknek, melyeknél távmunkával kapcsolatos technikai kérdések merülnek fel: legyen szó biztonságról, belső rendszerek otthoni használatáról, beállításokról, szűrőprogramokról, adatmentésekről – technikai segítségnyújtással kapcsolatban itt lehet kérdezni az ESET szakembereitől.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50