Az otthoni internetezést segíti tanácsaival az NMHH

forrás: Prím Online, 2020. április 14. 18:32

Április 14-étől érhető el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lakosságnak szóló, az otthoni internethasználatot támogató információs honlapja. Az nmhh.hu/gyorsabbnet oldalon a hatóság azokat a megoldásokat gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek, hogy stabil és gyors házi internetünk legyen. 

Az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az életünk: otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, szórakozunk, és mindehhez szélessávú internetet veszünk igénybe. A videohívások és videós konferenciabeszélgetések, az online tanórák, a filmletöltés és videojáték pedig fokozott terhelést jelentenek a hálózatnak. Az NMHH új oldala azokat a lehetőségeket veszi számba, amelyeket bárki megtehet otthon is azért, hogy a meglévő előfizetése mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésére.

 

Elhelyezés, frekvenciasáv, újraindítás: mire figyeljünk a wifirouter kapcsán? 

A kilenc tanácsot részletező Gyorsabbnet honlap gerincét a wifirouterrel kapcsolatos információk adják: annak típusa, a kommunikációra használt frekvencia beállítása, az eszköz lakáson belüli elhelyezése, a kapcsolódó kábelek csatlakozásának ellenőrzése, esetenként a felmelegedett berendezés újraindítása mind segíthet abban, hogy gyorsabb és biztosabb internetkapcsolatunk legyen. Akadozó internetelérés esetén először célszerű újraindítani a felmelegedett wifiroutert és ellenőrizni a kábelek csatlakozásait. A wifirouter megfelelő elhelyezése pedig alapvetően fontos, ugyanis a készülék a jelet gömb alakban sugározza, és a falaknak árnyékoló hatása van. A wifirouter így a lakás középpontjából működik a leghatékonyabban: ott, ahol a lehető legjobban „rálát" az ajtónyílásokra. Figyeljünk arra, hogy az eszköz szabadon legyen: ne rejtsük el szekrénybe, és tartsuk távol a nagyobb háztartási gépektől, a nagy méretű fémtárgyaktól is. Érdemes ellenőrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a 2,4 gigahertz mellett 5 gigahertzen is kommunikálni: ez gyorsabb netet ad, de jó tudni, hogy nem „hord” olyan messzire. 

 

Ami még segíthet: alkalmazkodó napirend és mérés

A szűken értelmezett hírközlési megoldásokon túl átgondolandó az is, hogy valójában a családtagoknak milyen hírközlési eszközökre van szüksége egyszerre, hogy feleslegesen ne haladjuk meg a wifirouter kapacitását. A munkavégzés és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a táblagépek, az Xbox, a vezeték nélküli hangszórók használatát, és hasznos az időpont-egyeztetés is, hogy ne akadjon össze például a munkahelyi konferenciabeszélgetés az online tanrenddel. 

 

A Gyorsabbnet oldal ajánlja: az akadozó internetszolgáltatást érdemes mérni is több napon át, különböző időpontban, ehhez az NMHH szelessav.net fejlesztése független és szakmailag megbízható eszközt kínál. Aki díjcsomagot váltana vagy a témában további cikkekre kíváncsi, ehhez is kap segítséget, ajánlást az információs felületen: www.nmhh.hu/gyorsabbnet.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09