IoT megoldások segíthetik a szállodák talpra állását

forrás: Prím Online, 2020. április 24. 12:03

Személyre szabott szolgáltatások a vendégeknek, költséghatékonyabb üzemeltetés, „jövőbelátó” karbantartás – többek között ezekkel az előnyökkel járhat a szállodák számára a dolgok internete. Az IoT-ra épülő integrált megoldásokat alkalmazó hotelek lépéselőnybe kerülhetnek riválisaikkal szemben a jelenlegi krízis elmúltával.  

A szállodába megérkező vendég odalép a recepciós pulthoz és miközben intézi a bejelentkezést, a személyzet távolról felkészíti a szobáját az érkezésére, beállítva a megfelelő hőmérsékletet, árnyékolást, aktiválva a szórakoztató-elektronikai berendezéseket. A látogató a szobájához érve okostelefonjával tudja kinyitni az ajtót, és mire belép, a televízió kijelzőjén anyanyelvén olvashatja el a köszöntő üzenetet és rögtön néhány tippet arra, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe a hotelben, vagy milyen látványosságokat érdemes meglátogatnia a környéken. Az ágytámlába épített panellel, vagy akár a saját mobileszközén is változtathat a hőmérsékleten, felhúzhatja a redőnyt, vagy tompíthatja a világítást. 

 

Elsőre talán kissé utópisztikusnak tűnik, hogy egy szálloda így fogadja a vendégeket, de a már most elérhető technológiák és alkalmazások révén ez könnyen napi rutinná válhat bármelyik hotel számára. Az IoT eszközök, a szenzorok, illetve az intelligens megoldások integrációja révén új szintre emelhetik a vendégélményt a szállodák, ráadásul saját személyzetük munkáját is jelentős mértékben megkönnyíthetik. 

 

 

„Az intelligens szobai vezérlőrendszerek, az energiamenedzsment és épületüzemeltetési megoldások mély integrációja lehetővé teszi azt, hogy a karbantartók már azelőtt értesüljenek valamilyen problémáról, hogy az egyáltalán felszínre kerülne. Így például ki lehet cserélni a villanykörtéket, mielőtt egyáltalán kiégnének. De ha a vendég valamilyen problémát jelez, akkor az illetékesek azonnal tudnak távolról tájékozódni, és a karbantartók már előzetes információk birtokában láthatnak hozzá a javításhoz” - számolt be a lehetőségekről Veller Tamás, a Schneider Electric szakértője. 

 

A világ GDP-jének mintegy 10 százalékát adó, és nagyjából a munkavállalók tizedét foglalkoztató turisztikai szektort különösen érzékenyen érintette a mostani krízishelyzet. A World Travel and Tourism Agency (WTCC) elemzése arra hívta fel a figyelmet, hogy az utazási és turisztikai ágazatban 50 millió munkahely került veszélybe és a járvány elmúltával akár 10 hónapot is igénybe vehet majd, mire magához tér az iparág. A vendéglátóipari adatokat elemző STR (Smith Travel Research) szerint pedig a március 21-én zárult hétnapos időszakban az egy évvel korábbihoz képest az olaszországi hotelekben 96, a kínaiakban 68, az angliai szállodákban 67, míg az amerikaiakban 59 százalékos visszaesést tapasztaltak a foglalásokban. 

 

 

Ahogyan arra a WTCC is figyelmeztet, a válság után hosszabb időt vehet igénybe, mire a szállodák újra visszatérhetnek a szokásos üzletmenethez és persze az is nagy kérdés, hogy a gazdasági nehézségek hogyan hatnak majd a fogyasztókra, lesz-e lehetőségük utazgatni, hotelekben megszállni. Ilyen helyzetben az újranyitó szállodák számára kulcsfontosságú lesz, hogy minél alacsonyabban tartsák üzemeltetési költségeiket, illetve minél vonzóbb szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Ezeket a törekvéseiket képesek jelentős mértékben támogatni az IoT-ra épülő rendszerek, illetve a fejlett energiamenedzsment és épületüzemeltetési alkalmazások. 

 

„A Schneider Electric EcoStruxure megoldásainak alkalmazásával a szállodák a fűtésre-hűtésre fordított energiamennyiség akár 32 százalékát is megtakaríthatják, a villamosenergia-költségeiket pedig akár 10 százalékkal is csökkenthetik. Az EcoStruxure megoldások használatával emellett jelentősen csökkenhetnek az épület teljes életciklusára vetített költségek az üzemeltetési és karbantartási hatékonyság növekedésének köszönhetően” - tette hozzá Veller Tamás.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05