A műanyagokat lebontó mikrobákat fejlesztő Poliloop lett az év magyar startupja

forrás: Prím Online, 2020. április 30. 11:45

Április 28-án, online rendezték meg a legnagyobb közép-és kelet-európai energetikai startup verseny, a PowerUp hazai döntőjét, amelyet a magyar fejlesztőkből álló Poliloop győzelmével zárult.  Ezzel a szennyező műanyagok környezetbarát eltüntetésére megoldó csapat lett az Év magyar startupja is, valamint ők képviselhetik az országot az energiahatékonyság, energiatárolás, mobilitás, körforgásos gazdaság, az okostechnológiák és az okosvárosok területét érintő újításokra fókuszáló versenysorozat nemzetközi fináléjában.

A közép-kelet-európai régió 24 országának 425 kezdeti fázisban működő vállalkozása, köztük 360 startup adta be a jelentkezését idén az EIT InnoEnergy szervezésében hatodszor megvalósult PowerUp! versenyre. Magyarországon közel harminc csapat indult el a megmérettetésen, és közülük tízen jutottak be az országos döntőbe, amelyet online tartottak meg április 28-án. A versenyzőknek az ötfős, vezető nagyvállalati és innovációs szakértőkből álló zsűri előtt kellett bemutatniuk fejlesztésüket és azzal összefüggő piaci elképzeléseiket. A bíráló bizottság az ötletek eredetisége, a bennük rejlő üzleti potenciál és a témagazda prezentációja alapján rangsorolta a pályázókat, és választotta meg végül az első helyezettnek a Poliloop csapatát. Ők arra vállalkoztak, hogy felszámolják a műanyag szeméthegyeket. Megalkották azokat a mikrobákat, amelyek szobahőmérsékleten, hetek, illetve sok esetben napok alatt bármilyen műanyag hulladékot (polietilén, polipropilén, polisztirol) lebontanak.

 

 

„Olyan biológiai megoldást dolgoztunk ki, amellyel a Földön évente keletkező, 300 millió tonnát meghaladó műanyagszemét döntő többsége eltüntethető lenne. Ez főleg annak tükrében fontos, hogy jelenleg alig 2 százalékát hasznosítják újra a műanyagoknak világszerte. Ezen a ponton azonban nem állnánk meg. Gyártóként, biológiailag lebomló műanyagok előállításával szeretnénk hosszú távon megteremteni a körforgásos gazdaság működését.” – hangsúlyozta a nyertes Poliloop ügyvezetője, Madaras Liz.

 

A magyar döntő nyertese a nemzetközi fináléban a versenyben résztvevő többi 23 ország helyi győztesével mérkőzik meg a fődíjakért. Azon az első helyért 50 000 euró, a másodikért 10 000 euró, a harmadikért pedig 5000 euró jár, valamint további különdíjakban részesülhetnek a versenyzők köszönhetően a PowerUp! partnerei, az Amazon Web Services, a Revolut és a SpeedUp Group felajánlásainak.

 

„Gratulálok a startupoknak, egytől egyig kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A korábbi évekhez hasonlóan most is egy intenzív felkészítésen vannak túl, a megszerzett tudást és a mentorokkal kiépített kapcsolatokat pedig a versenyen kívül is hasznosítani tudják. Célunk a legjobb innovációk piacra segítése, ezért az InnoEnergy befektetésére mindegyik döntőbe jutott csapatnak van lehetősége a következő hónapok tárgyalásai során.” – nyilatkozta Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary vezetője.

 

A PowerUp! versenyt lezáró nemzetközi finálé végleges időpontját és menetét a koronavírus-járvány fejleményeinek ismeretében később határozzák meg az EIT InnoEnergy vezetői. További információk a folyamatosan frissülő https://powerup.innoenergy.com/ oldalon olvashatóak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05