A Fujitsu telepítette a világ leggyorsabb szuperszámítógépét az univerzum eredetének kutatására

forrás: Prím Online, 2020. július 15. 19:07

A németországi Regensburgi Egyetem munkatársai mélyrehatóbban kutathatják az univerzum eredetét az új Arm-alapú Fujitsu A64FX processzorral dolgozó Fujitsu PRIMEHPC FX700 szuperszámítógéppel. Az egyetem QPACE4 (QCD Parallel Computing Engine 4) projektje még eredményesebb munkát végezhet a világ szuperszámítógépeinek TOP500-as listáján első helyen álló Fugaku szuperszámítógéphez fejlesztett technológiával.

A QPACE4 telepítésével a Regensburgi Egyetem lett az A64FX processzorokkal dolgozó Fujitsu PRIMEHPC FX700 első európai felhasználója, tovább gyarapítva ezzel a Fujitsu élvonalbeli szuperszámítógépes eredményeinek hosszú sorát. A különösen energiahatékony új processzorok kompatibilisek a nagy teljesítményű szerverek legújabb Armv8.2-A SVE utasításkészlet-architektúrájával.

 

Az új rendszer jelentősen javítja a kvantum-kromodinamika (QCD) terén végzett numerikus szimulációkhoz szükséges számítási képességeket a Regensburgi Egyetem tudósai számára. Ennek segítségével a kutatók jobban megismerhetik az alapvető részecskéket, azon belül a proton belső szerkezetét, hogy végső célként meghatározzák az univerzum állapotát közvetlenül az ősrobbanás után. Az egyetem az immunológia és a rákkutatást támogató bioinformatika területén is használni fogja a szuperszámítógépet. 

 

A QPACE4 rendszer a DFG német kutatási alapítvány által az SFB/TRR-55 program keretében finanszírozott negyedik szuperszámítógép Németországban. Ugyanazt a processzort használja, mint a Fujitsu és a világhírű kobei RIKEN kutatóintézet által közösen fejlesztett Fugaku. 

 

 

A kimagasló egy wattra jutó teljesítmény mellett az A64FX processzor skálázható vektorbővítményeket (Scalable Vector Extensions, SVE) is tartalmaz. Ez a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) alkalmazásokhoz kidolgozott megoldás úgy gyorsítja a komplex számításokat, hogy lehetővé teszi ugyanazon matematikai művelet nagy adattömegen történő, párhuzamos végrehajtását. Ráadásul a processzor rendkívül gyors központi memóriához (High Bandwidth Memory vagy HBM2) kapcsolódik, amely az alkalmazások többségénél épp olyan fontos, mint maga a számítási teljesítmény. Így az A64FX a számítási teljesítmény, a memória-sávszélesség és a hálózati sávszélesség kiegyensúlyozott kombinációjával segít elkerülni a teljesítmény szűk keresztmetszeteinek kialakulását. További fontos különbség, hogy a Fujitsu rendszerének számítási teljesítménye nem grafikus kártyákra épül. Ez jelentősen leegyszerűsíti a programozást, különösen az ún. „Grand Challenge” alkalmazásoknál szükséges masszív párhuzamosítás esetén.

 

Az új szuperszámítógép regensburgi bevezetése az egyetem és a Fujitsu HPC és szuperszámítógépek terén kialakult, erős partnerkapcsolatának újabb gyümölcse. 2016-ban a Regensburgi Egyetem a Wuppertali Egyetemmel közösen vette használatba a Köln melletti Jülich szuperszámítógépes központban (JCG) telepített Fujitsu QPACE3 szuperszámítógépet.

 

„A Fujitsu ismét tökéletes szuperszámítógépet biztosított a Regensburgi Egyetem számára a fizikai alapkutatások és az emberi egészség fontos aspektusait vizsgáló, immunológiai és rákkutatások támogatására. Partnerkapcsolatunk már sok éve rendkívül sikeres. Nagyar értékeljük a Fujitsu elkötelezettségét a számítási teljesítmény növelése és az energiafogyasztás csökkentése iránt. Lenyűgöző volt az a rugalmasság és reagálókészség, amivel hozzánk, mint ügyfélhez fordultak. Kivételesen rövid idő alatt szállították, telepítették, konfigurálták és üzembe állították számunkra a fejlett technológiát” – nyilatkozta Tilo Wettig, Ph.D., a Regensburgi Egyetem fizikaprofesszora. 

 

„A világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek fejlesztésében szerzett kivételes tapasztalata mellett a Fujitsu a HPC ügyfelek speciális igényeit is jól ismeri a teljesítmény, az alkalmazások és a szerviz terén. A Regensburgi Egyetemmel kialakított partnerkapcsolat jól példázza ezt a szemléletet. Büszkeséggel tölt el minket, hogy kutatócsapatuk a Fujitsu technológiájával tehet újabb lépést a forradalmi tudományos eredmények eléréséhez vezető úton” – tette hozzá Rupert Lehner, a Fujitsu európai terméküzletágának kelet-közép-európai vezetője. 

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05