Továbbra is ingyenesen igényelhetők a látássérült embereket segítő szoftverek

forrás: Prím Online, 2020. október 15. 17:55

Folytatódik az ország licenc program, melynek keretében minden Magyarországon élő és határainkon túli, magyar igazolvánnyal rendelkező látássérült vagy olvasásban akadályozott állampolgár ingyenesen juthat hozzá a legnépszerűbb segítő szoftverek magyar nyelvű változataihoz. Ez a lehetőség ma a világon összesen három országban áll a látássérült emberek rendelkezésére.

A látássérült vagy olvasásban akadályozott magyar állampolgárok és az érintetteket oktató intézmények, foglalkoztató cégek, részükre szolgáltató szervezetek, valamint az őket segítő szakemberek és családtagok 2022. június 30-ig térítésmentesen igényelhetik a JAWS for Windows képernyőolvasó, a ZoomText és MAGic képernyőnagyító, valamint a Fusion képernyőolvasó és nagyító szoftverek licenceit.

 

A 2018-ban indult ország licenc program két évvel történő újbóli meghosszabbítását ezúttal is a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága támogatja. Alapvető célkitűzés, hogy minden érintett hozzájuthasson a tanuláshoz, munkavégzéshez, valamint az online tájékozódáshoz és az elektronikus ügyintézéshez nélkülözhetetlen segítő szoftverekhez. 

 

„Fontosnak tartjuk, hogy az iskolákban, a munkahelyeken, valamint az otthonokban is elérhetőek legyenek ezek a szoftverek és ez a speciális igénybevevői kör is hátrányok nélkül tudjon élni az elektronikus közszolgáltatások lehetőségével” – nyilatkozta Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára. „Kormányzati cél és egyben európai uniós előírás, hogy az akadálymentesítés révén a látássérülteknek is kezelhetővé váljanak az elektronikus felületek, melyben nagy segítséget nyújtanak ezek a programok. Az állam által biztosított ingyenes szoftverhasználat körülbelül 300 ezer ember elektronikus ügyintézését könnyítheti meg, illetve teheti egyszerűbbé” – egészítette ki Hajzer Károly.

 

A képernyőolvasó és nagyító szoftverek licenceinek igénylését a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által működtetett http://akadalymentes.magyarorszag.hu weboldalon található egyszerű és akadálymentes űrlap kitöltésével lehet kezdeményezni.

 

„A magyarországi e-közigazgatási rendszerek létrehozásáért és működtetéséért felelős, társadalmilag elkötelezett vállalatként fontosnak tartjuk, hogy az esélyegyenlőség jegyében minden magyar állampolgár számára elérhetővé tegyük a korszerű e-ügyintézési lehetőségeket” – fogalmazott Bancsics Ferenc, a NISZ Zrt. vezérigazgatója. „Bízunk abban, hogy a képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek ingyenes biztosításával továbbra is segíthetjük látássérült vagy olvasási nehézséggel küzdő embertársainkat az informatikai térben történő akadálymentes közlekedésben” – tette hozzá Bancsics Ferenc.

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által magyar nyelven elérhetővé tett szoftverek a http://www.infoalap.hu/orszag_licenc weboldalról tölthetőek le, aktiválásuk az igényléskor e-mailben kapott hitelesítő kóddal végezhető el.

 

„Az ország licenc program nem csupán az új igénylők számára teszi lehetővé, hogy bekapcsolódhassanak a legnépszerűbb támogató technológiák használatába, hanem a már aktív felhasználóknak is lehetőséget biztosít szoftvereik legújabb verzióra történő frissítésére” – mondta el Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

A szoftverek telepítésével, illetve használatával kapcsolatos kérdések esetén az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a +36 (1) 273-3188-as és a +36 (70) 295-9288-as ügyfélszolgálati telefonszámon vagy a helpdesk@infoalap.hu e-mail címen. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05