UV-C fénnyel a fenntartható fertőtlenítésért

forrás: Prím Online, 2020. december 6. 15:04

A világjárvány felhívta a figyelmet a megfelelő fertőtlenítés jelentőségére, méghozzá nemcsak az egészségügyi szektorban, hanem más helyeken is, ahol nagy tömegek gyűlhetnek össze. Számos alternatíva érhető el a piacon, azonban ha egy hatékony, ám mindeközben környezetbarát megoldást keresünk, akkor érdemes közelebbről is megismernünk az UV-C fénnyel történő automatikus fertőtlenítést.

A fertőzések visszaszorítása már a Covid-19 előtt is komoly gondot jelentett a kórházak számára világszerte, a koronavírus-járvány kitörése után pedig a fertőzések elleni küzdelem minden eddiginél fontosabbá vált. Megoldások pedig léteznek, amelyeket a vírusok deaktiválására és terjedésük megakadályozására használnak. Ilyen például a vegyszerekkel való kézi fertőtlenítés, az ózonnal való légfertőtlenítés, vagy az UV-C fénnyel történő fertőtlenítés.

 

 

Hagyományos módszerektől a 21. századi fertőtlenítésig

Ha a fertőtlenítés hatékonyságából és a környezetre mért hatásából indulunk ki, láthatjuk, hogy a kézi fertőtlenítés csak a felületek fertőtlenítését teszi lehetővé, hatékonysága az emberi munkától és a fertőtlenítőszertől (típus, mennyiség) függ, másrészt pedig környezetszennyező megoldás, mivel vegyszereket alkalmaz, és a vegyi anyagok csomagolása szennyezheti mind a vizet, mind a talajt miután hulladékká válik. Az ózonnal való fertőtlenítés hatékony módszernek tekinthető a vírusok ellen, azonban csak a levegő fertőtlenítésére alkalmas, és nagy hátránya, hogy a kibocsátással károsítja a Föld ózonrétegét.

 

Ezekkel szemben az UV-C fény használata lehetővé teszi a felületek és a levegő egyidejű fertőtlenítését. Továbbá, ez a technológia egy környezetbarát vegyszermentes megoldás, amely teljesen természetes, nem igényli a vegyi anyagok tárolását és szállítását, illetve nem szennyezi a levegőt és nincs káros hatása az ózonrétegre sem.

 

 

A robotikai megoldás

Mindezek tudatában a Blue Ocean Robotics és dán kórházak egy csoportja 2014-ben leányvállalatként létrehozta az UVD Robots-ot, hogy egy fenntarthatóbb megoldást kínáljon a kórházban elkapott fertőzések problémájára, mivel csak Dániában annyira komoly a helyzet, hogy évente 50 ezer beteg kap el kórházi fertőzést. Az UVD Robots az UV-C fénnyel való fertőtlenítő technológiát alkalmazza. A robot a mély mikrobiológiai tudás, az autonóm robottechnológia és az ultraviola fény kombinációjával hozza létre a világ legjobb UV-C-alapú fertőtlenítő megoldását, amely 10-15 perc alatt bizonyítottan elpusztítja a kórteremben lévő patogéneket. Ezekkel a robotokkal más megoldásokhoz képest jelentősen kevesebb fizikai munkára van szükség egy szoba előkészítéséhez, valamint a robot működtetéséhez és a vele való fertőtlenítéshez. A legmodernebb mobil robot- és érzékelő-technológiák egy UV fedélzeti modullal való összekapcsolása lehetővé teszi az UVD Robots számára, hogy megsemmisítse a vírusokat és a baktériumokat. A robot használatával a baktériumok általános előfordulása (felszíni sűrűsége) jelentősen csökkenthető. A mobil robotok továbbá széles spektrumú biocid robotok is, azaz a vírusok és baktériumok mellett olyan patogéneket is deaktiválnak, mint például a gombák vagy a spórák. A megoldás használatának pozitív hatásait az intézmények vezetőségei is érzékelik, hiszen az kevesebb többletköltséggel jár, és remek befektetésnek bizonyul a páciensek biztonsága szempontjából. Az UV-C fénnyel a robot megakadályozza és korlátozza a fertőző mikroorganizmusok terjedését a környezetben, és ezzel biztonságos, megbízható és felhasználóbarát működést nyújt a takarító személyzet számára, valamint neki köszönhetően csökken a kivett betegszabadságok száma is. A fenntartható megoldás számos díjat nyert, mint a rangos IERA Award 2019 díj, az euTech Transfer Award, vagy az RBR50 Innovation Award. Legutóbb pedig, az SDG Tech díjátadón Dánia legfenntarthatóbb megoldásának választották az egészségügyi szektoron belül. Az UV-C fény alapú UVD robotokat a COVID-19 elleni küzdelem során is használják, mivel képességeiknek köszönhetően a vírusok és baktériumok 99,99%-t képesek deaktiválni.

 

 

A technológiát az egészségügy számára (műtők, intenzív osztályok, sürgősségi részleg, betegszobák) fejlesztették ki, ugyanakkor alkalmas gyógyszergyárak, élelmiszer-feldolgozó vállalatok, irodák, szállodák, óceánjárók, és közterületek, mint például bevásárlóközpontok, vagy repülőterek fertőtlenítésére is, ahol kórokozók fordulhatnak elő.

 

 

Mobil robotok a Covid-19 elleni küzdelemben Magyarországon

Magyarországi intézmények is elkezdtek robotikai automatizációt integrálni mindennapi folyamataikba. A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája és a Teleki Hold Otthon is UVD robotokat alkalmaz nyár eleje óta, amióta a COVID-19 miatt nagyobb az igény a fertőtlenítésre, valamint az Europa Design irodaépülete is a robotok használata mellett döntött.

 

Az UV-C fényt alkalmazó fertőtlenítő megoldást nyújtó UVD robotok az Ozone TV Egyenlítő c. műsorában is bemutatkoztak egyik Magyarországi forgalmazójuk, az Európai Tudásközpont révén. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50