Online konferenciát tartott az Okos Jövő Innovációs Klaszter

forrás: Prím Online, 2020. december 9. 13:20

A tavaszi sikeres együttműködés folytatásaként november 25-én újabb közös konferenciát tartott a budapesti Brit Nagykövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Okos Jövő Innovációs Klaszter. Az esemény egyedülálló lehetőséget kínált a brit energetikai ökoszisztéma megismerésére, a résztvevők első kézből értesülhettek a hidrogén területét érintő legújabb technológiai fejlesztésekről, valamint az innovatív megoldások közlekedésben történő alkalmazásáról.

Dr. Kaderják Péter, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Paul Fox, magyarországi brit nagykövet és Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke "Second Energy Innovation Conference. Focus: hydrogen – Második energetikai innovációs konferencia, fókuszban a hidrogén” címmel szervezett exkluzív konferenciát az energetikában érdekelt vállalatok részére. Az angol nyelvű, online eseményen ismét számos előadó prezentációit hallgathatták meg az érdeklődők.

 

Szó volt többek között a hidrogéngazdaság különböző területeit érintő folyamatokról, legyen szó termelésről, felhasználásról vagy tárolásról.

 

A konferencián bemutatásra került a HydroFLEX, az első hidrogénüzemű vonat az Egyesült Királyság fővonali vasúthálózatán, amelyben az áramellátás egy akkumulátorral kombinált hidrogén üzemanyagcellából származik.

 

Az előadók a rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátású haszongépjárművekhez kapcsolódó gyakorlati megoldásokról is beszámoltak. Tapasztalatok szerint a hidrogén a legjobb ár-érték arányú, és – nem utolsó sorban – már ismert módszer a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, amely kompromisszumok nélküli eredményt hozhat a városi vezetésben.

 

Nem csupán a közlekedést érintő témákat járták körbe, hiszen a hidrogén a közeljövőben minden szektorban fontos szerepet kap, az okos rendszerektől kezdve, az energiatároláson át, a dekarbonizációs ütemtervekig. Kijelenthetjük, hogy a hidrogén fontos szerepet fog betölteni az Egyesült Királyságban a 2050-es nettó nulla cél elérésében. Az elhangzottak szerint a dekarbonizált energiarendszerekre való áttéréshez a hidrogént mind üzemanyagként, mind energiahordozóként kell használni.

 

Az Egyesült Királyság innovációs programjának célja, hogy 2030-ra felgyorsítsa az innovatív tiszta energiatechnológiák forgalmazását. A hidrogén segíti a villamosenergia- és a hőhálózatok egyetlen kombinált hálózatba történő integrálását, így a telekommunikációs hálózatokkal való további integráció végül „intelligens energiahálózatot” hozhat létre.

 

2020 bevált formulája: az online konferencia

Az áprilisi eseményhez hasonlóan a második konferencia is Microsoft Teams-en keresztül zajlott. „Míg a tavasszal a koronavírus-járvány miatt hozott szigorító korlátozások miatt komoly szervezést igényelt az esemény online térbe ültetése, az őszi konferenciát a kezdetektől fogva így terveztük. Az Okos Jövő Innovációs Klaszter célja, hogy egy olyan információs porondot biztosítson, amely összehozza az energetikában érdekelt állami, piaci és a magánszektor szakmai szereplőit. Idén számunkra is új kihívást jelentett, hogy a személyes kapcsolatépítést szinte teljes mértékben felváltotta az online világ, de a budapesti Brit Nagykövetséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen szervezett konferenciáink remek alkalmat teremtettek arra, hogy a résztvevők megosszák egymással a legújabb technológia fejlesztéseket” – mondta el Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke.

 

A konferencián az alábbi előadók vettek részt:

  •     Richard Shackleton – Brit Nagykövetség, misszióvezető-helyettes
  •     Dr. Kaderják Péter – Energia- és Klímapolitikáért felelős államtitkár
  •     Wendy Morton – Európai Szomszédságért és Amerikáért felelős miniszter
  •     Jash Rughani – Ryse Hydrogen (Wrightbus), Üzletfejlesztési és stratégiai szövetségek
  •     Alex Burrows – Birmingham Vasúti Kutatóközpont és Oktatóközpont, igazgató
  •     Kevin Kinsella – ERM, vezető partner (Energy Transition)
  •     Nicola Smith – ULEMCo, üzletfejlesztési vezetője
  •     Mark Neller – UKIMEA, energiaügyi vezető, Arup
  •     Nill Ireland – Logan Energy, vezérigazgató
  •     Dr. Prem Mahi – Mott MacDonald, fejlesztési és innovációs igazgató (energiaügy)
  •     Andrew Barroso – Deloitte, energia, erőforrások és ipari igazgató
  •     Kriston Ákos – Magyar Földgáztároló Zrt., igazgató
  •     Bertalan Zsolt – Okos Jövő Innovációs Klaszter, elnök
  •     Lengyel András – Okos Jövő Innovációs Klaszter, titkár

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15