Digital Transformation Index: a digitális jövő megérkezett

forrás: Prím Online, 2020. december 11. 12:26

A Dell Technologies kétévente megjelenő Digital Transformation Index tanulmánya részletesen bemutatja, hogy a szervezetek hogyan gyorsították fel a digitális átalakulásukat a nem mindennapi bizonytalanság közepette.

 

  • Idén világszerte a szervezetek 80 százaléka gyorsította fel digitális átalakulási programját
  • A digitális átalakulás lehet a siker kulcsa 
  • A digitális átalakulás főbb akadályai az adatvédelmi és kiberbiztonsági problémák, a korlátozott erőforrások, illetve, hogy az adatokból nem könnyű a megfelelő információt kinyerni

 

A Dell Technologies nemzetközi tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a szervezetek felgyorsították digitális átalakulási programjaikat és néhány hónap alatt olyan eredményeket értek el, amelyekhez korábban évekre lett volna szükség. A 2020-as Dell Technologies Digital Transformation Index (DT Index) az első nemzetközi felmérések egyike, amely a világjárvány üzleti életre gyakorolt hatásait vizsgálja. A kutatás rávilágított, hogy idén tízből nyolc szervezet felgyorsította digitális átalakulását, 79 százalékuk pedig átdolgozta üzleti modelljét.

 

A kétévente frissülő DT Index azt vizsgálja, hogy világszerte hol tartanak a szervezetek digitális átalakulás útján és hogyan alakul a teljesítményük. A felmérésben 18 ország 4300 vállalatvezetője vett részt, közép- és nagyvállalatok vezetőit kérdezték igazgatói vagy felsővezetői szinten.

 

 

A digitális átalakulás megváltozott íve

A legutóbbi felmérés óta hat százalékra nőtt a digitális vezetők, (azaz a digitálisan érettnek tekinthető) szervezetek száma. A digitális befogadók, a második digitálisan legérettebb csoport a két évvel ezelőtti 23 százalékról 39 százalékra bővült, amely 16 százalékos növekedést jelent. A DT Index szerint 6 százalékkal csökkent 2018-hoz képest a digitális késlekedők száma, akik a digitálisan legkevésbé érett csoport. Továbbá jelentős, 17 százalékos csökkenés történt a digitális követők számában. Ezek a szervezetek feljebb léptek a digitális befogadók vagy a digitális értékelők közé, amelyek létszáma hasonló arányban növekedett.

 

A grafikon megmutatja, hogy a szervezetek hol tartanak a digitális átalakulás folyamatában.

 

„A felmérésnek köszönhetően bepillantást nyerhettünk a jövőbe, és kijelenthetjük, hogy a digitális átalakulást felgyorsító szervezetek nagyobb eséllyel lesznek sikeresek az adatok korszakában, amely a szemünk előtt bontakozik ki” – mondta Michael Dell, a Dell Technologies elnök-vezérigazgatója.   

 

Az átalakulás akadályai

A világjárvány világszerte felgyorsította ugyan a digitális átalakulást, de a folyamatos változás kihívást is jelent: a szervezetek 94 százaléka szembesült akadályokkal. Az idei DT Index szerint a sikeres digitális átalakulás 3 fő akadálya a következő: 

1. Adatvédelmi és kiberbiztonsági problémák (2016-ban még az 5. helyen volt)

2. A költségvetés és a források hiánya (2016-ban az 1., 2018-ban a 2. helyen szerepelt)

3. Nehéz megfelelő következtetéseket levonni az adatokból, és túl sok adat áll rendelkezésre (2016-hoz képest nyolc helyet lépett előre)

 

Válaszok egy bizonytalan világban  

A világjárvány előtt az üzleti befektetéseket elsősorban nem a feltörekvő, hanem az alapvető technológiákra fordították. A túlnyomó többség, a megkérdezettek 89 százaléka elismeri, hogy az idei üzletmenetet érintő fennakadásokat látva rugalmasabb, méretezhető informatikai infrastruktúrára van szükségük a rendkívüli helyzetek kezeléséhez. A DT Index alapján az alábbi területen várhatók a legnagyobb technológiai beruházások az elkövetkező 1–3 évben:

1. Kiberbiztonság

2. Adatkezelési eszközök 

3. 5G infrastruktúra 

4. Adatvédelmi szoftverek

5. Hibrid felhőkörnyezet

 

A feltörekvő technológiák fontosságát felismerve a válaszadók 82 százaléka a kiterjesztett valóság intenzívebb használatára számít, így a szervezetek megtanulhatják azonnal megoldani és megjavítani a dolgokat. Még ennél is többen, a válaszadók 85 százaléka szerint a szervezetek a mesterséges intelligencia és adatmodellek segítségével fogják előrejelezni a lehetséges problémákat, és 78 százalékuk szerint az elosztott főkönyvi technológia – mint a Blockchain – használata méltányosabbá teszi a „hakni gazdaságot” (a közvetítők kiiktatásával). Az eredmények ellenére mindössze a kutatásban résztvevők 16 százaléka tervezi, hogy befektet a virtuális vagy kiterjesztett valóságba, 32 százalék a mesterséges intelligenciába, és csupán 15 százalék tervezi, hogy a következő 1–3 évben befektet az elosztott főkönyvi technológiába. 

 

Kutatási módszertan

2020. nyarán a Vanson Bourne független közvélemény-kutató a közép- és nagyvállalati szektorban 18 országban 4300 üzleti vezetőt keresett meg, hogy felmérje, hol tartanak a vállalatok digitális átalakulás útján. A Vanson Bourne az üzleti stratégia, a munkaerő-átalakítási kezdeményezések, valamint a digitális üzleti attribútumok alapvető halmazához mért látható teljesítmény alapján minősítette a vállalkozások digitális üzleti erőfeszítéseit. Ez a DT Index harmadik kiadása, a 2016-os és 2018-as kutatást most, a 2020-as.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05