Sulinyugi karácsonyi adománygyűjtés a gyerekek és tanárok lelki egészségéért

forrás: Prím Online, 2020. december 21. 13:54

Mind jól tudjuk, hogy a világjárvány miatt egyre több stressz éri a gyerekeket és a pedagógusokat, így egyre nagyobb a szükség az iskolai stressz kezelésére. A Sulinyugi program ezekben a rendkívüli időkben is eljutott a tanárokhoz, gyerekekhez, és pedagógusokhoz élő,  online vagy hibrid formában, mikor mire volt lehetőség. 

Tevékenységeikre egyre nagyobb az igény, jelenleg országszerte 47 osztály, azaz több mint 1200 gyerek vár arra, hogy „sulinyugizni” tudjon, és elsajátíthassa velük a stresszkezelés alapjait. Ehhez keresnek most karácsonyi kampányuk alatt támogatókat. Szigeti Réka, egészségfejlesztő szakpszichológus, a Sulinyugi vezetője részletezi, hogy ebben a bizonytalan időszakban, amikor olyan sok minden kérdőjeleződik meg, még fontosabb, hogy biztonságot nyújtsunk, koncentráljunk arra, amit tudunk, és hogy szülőként, tanárként is figyeljünk a saját pszichés jóllétünkre is.

 

Miért pont most kérnek segítséget? 

- A válság minket is nagyon érzékenyen érintett, hiszen a stabil bevételünket jelentő forprofit rész is jelentősen lecsökkent, és az adományozás helyzete is bizonytalanabb. Ezzel együtt nagyon büszkék vagyunk rá, hogy fenn tudtunk maradni a legnehezebb hónapokban, és a válságot mi magunk is megújulásra, innovációra használtuk. Szeptemberben az újabb önkéntes képzésünknek hála még növekedni is tudtunk!  Saját forrásainkat azonban minden szinten elhasználtuk, miközben azt tapasztaljuk, hogy az igény egyre nagyobb a csoportos együttlétek során átadott nyugi üzenetekre, mind a tanárokat, mind a gyerekeket, mind a szülőket tekintve. Ezért indítottuk el a karácsonyi nyugi kampányunkat, ahol a várólistán lévő iskolák ellátására gyűjtünk pénzt.

 

 

Miről is szól az, amit csinálnak? Mire gyűjtenek most forrásokat? 

- A Sulinyugi órák a gyerekeknek, a tanári workshopok a tanári karnak alapozzák meg a nyugodt iskolai légkört! A játékos Sulinyugi foglalkozáson abban erősítjük meg a gyerekeket, hogy képesek saját feszültségük kezelésére, és a közös megbeszélés után ki is próbálunk sok jó feszültséglevezetési módot. Ismétlő alkalom során fenntartható tudásról gondoskodunk, játékosan ráerősítünk a tudásukra, elmélyítjük a gyakorlást. Ezekről a tippekről és kipróbált módszerekről a szülők is kapnak információs lapot, így otthon is használhatják a nyugi eszköztárat. Ezt a tudást átadjuk a tanároknak is, bevonva őket az iskolai stresszkezelés jó módszereinek terjesztésébe. Tanári workshop formájában egy nyugis délelőtti programon az iskola tanári kara is kipróbálja a Sulinyugit, megkapja a tanári nyugi eszköztárat is. Így fenntarthatóvá tesszük a stresszkezelés módszereit az iskolákban. Ez a program csomag biztosítja az osztály hatékonyabb együttműködését a tanórán, és hozzájárul az iskola nyugodtabb, fenntarthatóbb légköréhez. 

 

Mit tapasztalnak, a jelenlegi helyzetet hogyan élik a pedagógusok, gyerekek? 

- Talán előzőleg sose volt még ekkora szükség arra, hogy ebben a szorongató, félelmekkel teli helyzetben újra és újra visszaszerezzük a nyugalmunkat. Másfajta stressz ez, mint amit békeidőkben megélnek az iskola szereplői. A pandémiás fáradtság mindannyiunkra hat: nyűgösebbek, irritáltabbak vagyunk, már csak azért is, mert olyan sokat kellett alkalmazkodjunk. A túlfeszítettség és időhiány azzal együtt nagy teher, hogy bár elvileg egy csomó időt nyerünk az utazás hiánya miatt, vagy mert kevesebb programunk van, mégis elnyúlhatnak a gép előtt töltött napjaink. Az online oktatásban résztvevőknek a családtagokkal való összezártság, beszűkültség, a struktúra hiánya is nagyon megnehezíti a mindennapokat. Arra is ki szoktunk térni éppen ezért a foglalkozásokon, hogy mik azok a dolgok, amik akár még most is segíthetnek nekünk, hogy levezessük ezeket a túlzó feszültségeket. Abban segítünk, hogy megláthassuk, vannak lehetőségeink arra, hogy a saját hangulatunkat, állapotunkat kezünkbe tudjuk venni, még ha sok külső tényezőt most nem is tudunk kontrollálni. 

 

A Sulinyugi Facebook oldalán most az adventi időszakban is ilyen nyugi ötleteket, hasznos tényeket osztunk meg, amik szülőként, tanárként is alkalmazhatóak a mindennapokban. Várjuk a követőinket, és azokat, akik össze tudnak minket kötni cégekkel, vagy saját maguk adományoznának, hogy minél több osztálynál kerülhessen Nyugicsomag a karácsonyfa alá. 

Kulcsszavak: Sulinyugi oktatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05