Az Emotet továbbra is vezeti a legveszélyesebb programok listáját

forrás: Prím Online, 2021. február 19. 18:04

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 januárjára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése alapján az Emotet trójai megtartotta vezető pozícióját a kártékony programok listájának élén, világszerte a szervezetek 6%-ánál jelent meg annak ellenére, hogy a január 27-én zajló nemzetközi rendőrségi művelet sikeresen megfékezte.

A rendőri akció nyomán 14%-kal csökkent az Emotet által érintett szervezetek száma; a rendvédelmi szervek április 25-re tervezik a fertőzött eszközök széles körű megtisztítását. Mindezekkel együtt az Emotet megtartotta vezető pozícióját a Global Threat Index listáján, ami felhívja a figyelmet a botnet óriási globális hatására. Az Emotet kártékony spam kampánya különböző technikákat alkalmaz az Emotet terjesztésére, például beágyazott linkeket, csatolt dokumentumokat vagy jelszó-védett zip file-okat.

 

Az először 2014-ben beazonosított Emotet fejlesztői rendszeresen frissítik azt annak érdekében, hogy fenntartsák kártékony tevékenységének hatékonyságát. Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának becslése szerint minden egyes Emotetre építő incidensből fakadó kár helyrehozatala 1 millió dollárnál többe kerül az érintett szervezeteknek.

 

„Az Emotet a valaha ismert egyik legköltségesebb és legpusztítóbb kártékony program variáns, ezért a rendvédelmi szervek közös fellépése elengedhetetlen és különösen fontos mozzanat volt a legyőzéséhez vezető úton,” - mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research, Products igazgatója. „Ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy helyette új fenyegetések jelenjenek meg, így a szervezeteknek továbbra is erős biztonsági rendszerekre van szükségük annak érdekében, hogy megvédjék hálózataikat. Épp úgy, mint eddig, az alkalmazottak átfogó oktatása alapvető fontosságú, hogy képesek legyenek beazonosítani a rejtett trójaikat és botokat terjesztő káros e-mail típusokat.”

 

A kutatócsoport ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az „MVPower DVR Remote Code Execution” a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, világszerte a szervezetek 43%-ánál jelent meg. Ezt követi a „ HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756)”, mely a szervezetek 42%-ánál bukkant fel. Harmadik helyen áll a „Dasan GPON Router Authentication Bypass” (CVE-2018-10561)”, globális hatása 41%.

 

 

2021. január top három kártékony programcsaládja:

*A nyilak a helyezés előző hónaphoz képesti változását jelzik.

A hónap során az Emotet az első helyen maradt, világszerte a szervezetek 6%-ánál volt jelen, ezt követi szorosan a Phorpiex és a Trickbot, mindkettő a szerveztek 4%-ánál jelent meg.

1.↔ Emotet – Fejlett, önmagát hirdető, moduláris trójai program. Eredetileg banki trójaiként volt ismert, az utóbbi időkben azonban más kártevők és hadjáratok terjesztőjeként használják. A jelenlét fenntartására különböző módszereket alkalmaz, míg a lebukás elkerülésére kitérő technikákat. Ráadásul rosszindulatú csatolmányokat vagy linkeket tartalmazó, adathalász spam e-mailekkel terjed.

2.↑ Phorpiex – Más rosszindulatú programcsaládok spam kampányokkal való terjesztéséről és széleskörű Sextortion támadások futtatásáról ismert botnet.

3.↓ Trickbot – Folyamatosan frissített, domináns banki trójai. Emiatt rugalmas és testre szabható kártékony program, melyet többcélú kampányok részeként tudnak terjeszteni.

 

2021. január top három sérülékenysége:

Ebben a hónapban az „MVPower DVR Remote Code Execution” volt a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, mely világszerte a vállalatok 43%-ánál jelent meg. Ezt követte az „HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756)” a maga 42%-val és a „Dasan GPON Router Authentication Bypass (CVE-2018-10561)” 41%-kal.

1.↔ MVPower DVR Remote Code Execution – Távoli kódfuttatást lehetővé tévő sérülékenység az MVPower DVR eszközükön. A támadó ezen sérülékenység kihasználásával tetszőleges kódot tud futtatni a megtámadott routeren egy ravasz megkeresésen keresztül.

2.↔ HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756) – A HTTP fejléceken keresztül a kliens és a szerver HTTP kéréssel kiegészítő információkat továbbít. A távoli támadó kihasználhatja a sérülékeny HTTP fejlécet és önkényes kódot futtathat az áldozat gépén.

3.↑ Dasan GPON Router Authentication Bypass (CVE-2018-10561) – A Dasan GPOR routerek jogosulatlansággal összefüggő sérülékenysége. A sikeres kihasználása esetébe a távoli támadók érzékeny információkhoz férhetnek hozzá és jogosulatlanul hozzáférhetnek az érintett rendszerhez.

 

2021. január top három rosszindulatú mobil családja:

Ebben a hónapban a Hiddad maradt a legelterjedtebb program, őt követte az xHelper és a Triada. 

1. Hiddad. Az Android alapú kártevő program újracsomagolja a legitim alkalmazásokat, majd egy harmadik fél áruházában helyezi el. Fő funkciója a hirdetések megjelenítése, de képes hozzáférést szerezni az operációs rendszer kulcsfontosságú biztonsági részleteihez is.

2. xHelper. A 2019 márciusában felbukkant alkalmazást más kártevő alkalmazások letöltésére és hirdetések megjelenítésére használják. Képes elrejtőzni a felhasználó elől és újratelepíteni önmagát még akkor is, ha törlik.

3. Triada. Moduláris backdoor (hátsó ajtó) az Android eszközök számára, mely kiemelt felhasználói jogosultságokat ad a letöltött rosszindulatú programnak.

 

A Check Point Global Threat Impact Index és a ThreatCloud Map alapja a Check Point ThreatCloudTM intelligence, a legnagyobb, a cyber bűnözéssel szemben harcoló, kollaboráción alapuló hálózat, mely fenyegetésekkel kapcsolatos adatokat és támadási trendekkel kapcsolatos információkat szolgáltat a szenzorok globális hálózata számára. A ThreatCloud adatbázis naponta több mint 3 milliárd weboldalt és 600 millió file-t ellenőriz; 250 milliónál is több kártékony tevékenységet azonosít be minden egyes nap.

 

A kártékony programcsaládok teljes 2021. januári Top 10 listája megtalálható a Check Point Blogon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05