802.11b, vagy inkább Bluetooth?

Tóth Kristóf, 2001. április 6. 22:03
A vezeték nélküli helyi hálózatok, vagy ahogy angolul nevezik, a wireless LAN-ok a bennük rejlő számos biztonsági rés ellenére is világszerte egyre népszerűbbé válnak, ez pedig a szakértők szerint nagyon könnyen a Bluetooth rovására mehet.
Az Institute of Electrical and Electronics Engineers testület révén a közelmúltban létrehozott IEEE 802.11b által szabványosított vezeték nélküli LAN megoldások pedig a jövőben még nagyobb teret hódíthatnak maguknak, hiszen a szoftveróriás Microsoft idén megjelenő következő operációs rendszere már teljes körű IEEE 802.11b-támogatással fog rendelkezni, ami értelemszerűen jót tesz a vezeték nélküli LAN technológiák terjedésének.

A 802.11b szabványnak megfelelő eszközöket már olyan nagy gyártócégek is elkezdték gyártani, mint amilyen például az Apple Computer, a 3Com, a Lucent Technologies vagy a Dell, de ezenkívül a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel is bejelentette saját 802.11b-s termékeit az elmúlt hónap folyamán. Az Intel korábban egyébként egy konkurens vezeték nélküli technológiával, a HomeRF-fel próbálta meghódítani a piacot, azonban idővel egyre inkább nőtt a 802.11b népszerűsége, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az ennek a szabványnak megfelelő eszközök ára is.

A vezeték nélküli LAN hálózatok egyre szélesedő felhasználási körére jó példa lehet az Apple cég jelenlegi összes hordozható számítógépe, ezek a gépek ugyanis már mind el vannak látva a 802.11b szabványnak megfelelő eszközökkel, de ezenkívül említésre méltó néhány olyan amerikai repülőtér is, melyek területén az üzletemberek vezeték nélkül is csatlakozhatnak a számukra szinte létfontosságú világméretű hálózathoz, az internethez.

Természetesen az Ericsson által kifejlesztett rádiótechnológiás Bluetooth rendszernek is vannak előnyei, hiszen a Bluetooth eszközöket a vezeték nélküli LAN eszközöktől eltérően egyáltalán nem kell konfigurálni, és a csatlakozás teljesen automatikusan megy végbe. Ezenkívül a Bluetooth technológia sokkal olcsóbb a vezeték nélküli LAN technológiáknál, hiszen míg két személyi számítógép 802.11b-n keresztüli összekapcsolása körülbelül 260 dollárba kerül, addig ugyanez a feladat a Bluetooth segítségével 65 dollárból is megoldható. Ennek ellenére a legtöbb amerikai céghez hasonlóan a Microsoft is a 802.11b-t favorizálja inkább, így nehéz megjósolni, hogy idővel melyik technológia uralja majd a piacot, emellett az is elképzelhető, hogy a két technológia továbbra is békésen megmarad majd egymás mellett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50