.Net, vagy J2EE?

Tóth Kristóf, 2001. július 9. 22:10
Ha valaki azt tervezi, hogy különböző számítógépes rendszereket kapcsol össze egy működőképes hálózatban annak érdekében, hogy az egymástól távol levő gépek hatékonyan tudjanak kommunikálni egymással, akkor tulajdonképpen két választási lehetősége van.
Az egyik lehetőség termékeket választani azon társaságok laza szövetségétől, amelyek a J2EE-t támogatják; ez egy szabvány, amely az internetet lényegében egy operációs rendszerré változtatja, így lehetővé teszi a hardver- és szoftvereszközök hatékony összekapcsolását. Az IBM, a BEA Systems, a Hewlett-Packard, a Sun Microsystems, az Oracle és még sokan mások saját márkanevük alatt jelentetnek meg J2EE termékeket.

A másik lehetőség leszerződni a Microsofttal, amely az e-kereskedelem területére egy rakás, egymással szoros összefüggésben levő termékkel és egy nagymértékben kidolgozott haditervvel vonult be annak érdekében, hogy a vállalatoknak segítsen az internetes üzletek könnyebb lebonyolításában.

A közös a két nagy tábor céljaiban az, hogy erősen dolgoztak az XML (Extensible Markup Language) részletes kidolgozásában; ez egy protokoll a gépek és a programok összekapcsolására az interneten keresztül. Az utóbbi hónapokban azonban tisztán láthatóvá váltak a J2EE és a Microsoft .Net kezdeményezése közötti alapvető különbségek.

A J2EE működőképes tucatnyi operációs rendszeren, a .Netet azonban a Windows 2000 szerves részeként fejlesztették ki. Scott Hebner, az IBM Websphere termékcsoporttal foglalkozó részlegének marketingigazgatója, azzal vádolja a Microsoftot, hogy egyértelműen kezébe akarja venni a teljes irányítást, és "bezárni" vállalati ügyfeleit.

A Microsoft az intenzív fejlesztését és marketingjét a .Net családnak igazából csak mostanában kezdte el, azonban a J2EE termékeket már pár évvel ezelőtt elkezdtek szállítani a Microsoft nagy riválisai. "A J2EE nagyjából kétéves előnnyel rendelkezik a .Net kezdeményezéssel szemben" - nyilatkozta Mike Gilpin, a Giga Information Group piackutató cég elemzője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09