Építőipari tervdokumentációs szoftvert fejleszt a Bifarma Kft.

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 15. 08:38

Építőipari tervdokumentációs folyamatokat támogató szoftvert fejleszt összesen 608 millió forintos beruházással a Bifarma Szoftverfejlesztő és Tanácsadó Kft., a cég a projekthez 452 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán.

A nemzetközi szinten is újdonságnak számító projekt célja egyrészt egy tervelemzési szoftver fejlesztése, amely egyebek között képes az építőipari tervek és szöveges dokumentumok grafikus megjelenítésére. Létrehoznak egy úgynevezett SaaS szolgáltató központot is, amely a dokumentumok menedzsmentjét, kezelését, a változások hatékony követését és a dokumentációk kontrollált megosztását lehetővé tévő online felületeken keresztül elérhető felhő (cloud) alkalmazás. Kifejlesztenek továbbá egy mobil alkalmazást, amellyel az előbbi szolgáltató központ szolgáltatásait korszerű mobil alkalmazásokkal tableten is el lehet érni.
 

A Bifarma Kft. ismertetése szerint az építőipari tervszolgáltatás, azaz egy-egy építési projekthez kapcsolódó tervezési, tervdokumentálási tevékenységek összessége az egyik legösszetettebb kreatív mérnöki folyamat. Egy-egy nagyobb beruházás esetén akár 10-15 ezer különböző terv, tervváltozat is készül, amelyek a szakma sajátos szabályai szerint állnak egymással összefüggésben. A tervezési fázisok miatti változatok, a különböző szakágazati tervek, a megrendelők, hatóságok, hivatalok igényei szerinti tervváltozatok között már az aktuális tervváltozatok nyilvántartása is kihívást jelent - írták.
 

Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a többszereplős tervezési folyamatban az egyes szereplőknél mindig a legfrissebb szoftververzió legyen elérhető, külön rendszer-karbantartási, üzemeltetési költség nélkül, havidíj-alapú konstrukcióval.
 

A projekt konzorciumban valósul meg, amelyet a Bifarma Kft. vezet, konzorciumi partnere a BME Infokom-Innovátor Nonprofit Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem berkein belüli nonprofit kutatóhely.
 

A cég tervei szerint a március végére elkészülő fejlesztés piaci igényekre épülő innovatív műszaki újdonságok sorával rendelkezik, és sikeres lehet az exportpiacon is.
 

A szoftverfejlesztéssel is foglalkozó társaság a nyilvános cégadatok szerint 2012-ben 322 millió forint nettó árbevételt ért el, az egy évvel korábbi 365 millió forint után. Adózás előtti eredménye 120,5 millió forintra nőtt tavaly az egy évvel korábbi 73 millióról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09