Az okostotthon elképzelés egyre inkább valósággá válik

Ahol a Facebook enged be minket

Czipperer Dia, 2014. november 14. 14:21

A jövőben nemcsak a technológia alakul át, hanem vele együtt életünk is. Már otthonunk sem lesz a régi, hiszen a fejlődés mindennapjainkra is hatással van. Az okosotthon nem csak egy vágyott világ, már a küszöbön vagyunk, hamarosan pedig az ajtó is megnyílik.

Ahogy az a Piac és Profit Okos üzlet konferenciáján is elhangzott, nem kell már sokat várni arra, hogy otthonuk, vagyis a benne található eszközök is intelligenssé váljanak. Már most is számos okoseszközzel vagyunk körülvévée, innen már csak egy lépés az intelligens okos koncepciója.

 

A Corning videója is jól mutatja, milyen lehet a jövő, amely nem is tűnik olyan távolinak, látva a jelenlegi technológiai fejlesztéseket.

 

 

 

Az ablakszigető.hu oldal is éppen ezt a témát fejtegeti. A nagy óriáscégek megállíthatatlannak tűnnek, és a fejlesztések szépen lassan mindennapi életvitelünkbe is beszivárognak. Gondoljunk csak arra, hogy a keresőóriás Google felvásárolta a Nest Labot, az okosotthonokkal foglalkozó vállalatot, amely jelentős hatással lehet a vállalat fejlesztési irányaira.

 

Nos, ma már ott tartunk, hogy Mercedes-Benz autói már képesek kommunikálni a Nest Lab okos otthonainak berendezéseivel, és vannak már olyan karkötők is, melyek megbecsülik, viselője mikor ébred fel, és ennek alapján értesíti a ház több berendezését.

 

Ha pedig személyi asszisztense van valakinek szüksége, már most sem kell aggódnia. Az Amzonon már kapható az Alexa névre hallgató eszköz, amely tájékoztat a legfrissebb  hírekről, forgalmi dugókról, segít eldönteni, milyen ruhát vegyünk fel, vagy elmondja, milyen időre számíthatunk. Bármit kérdezhetünk tőle.

 

Ismertebb vizekre evezve a Samsung sem maradt ki a sorból, hiszen már ők is megalkották a maguk okos applikációját, mellyel a szintén Samsung gyártmányú háztartási eszközök vezérelhetők távolról.
 

 

A Facebook a zár

 

Egészen elképesztőnek tűnő ötletek is szárnyra kaptak már, többek között egy amerikai cég egy nem mindennapi zárrendszert fejlesztett ki. Maga a berendezés kommunikál az okostelefonnal, és a készülék tulajdonosa döntheti el, ki előtt nyíljon ki az ajtó. A Facebookon lehet meghívót küldeni egy vendégnek, a többiek viszont nem tudnak bejutni.

 

Ez még csak a kezdet

 

Már a Corning videójából is feltűnik, hogy nem csupán az eszközök alakulnak át, hanem maga az épület is. A falak és a nyílászárók is egészen más szerepel töltenek majd be. A lámpa mint olyan, már nem létezik, helyette maga a fal vagy a plafon lesz a fényforrás, vagy például az ablak használható kivetítőként a beépített napelemeknek köszönhetően. 

 

Kép: dvice.com

 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09