Minden eddiginél fejlettebb vírus támadja az orosz és a szaúdi távközlést

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 25. 11:24

A Financial Times hétfőn számolt be arról, hogy az orosz és szad-arábiai távközlési vállalatokat egy minden eddiginél fejlettebb kémprogram támadja, melyet a Symantec fedezett fel.

A londoni gazdasági napilap, a Financial Times szerint a Symantec kiberbiztonsági vállalat által felfedezett, Regin nevű számítógépes kémszoftvert valószínűleg egy nyugati hírszerző szolgálat terjeszti, és a szoftver bizonyos elemei fejlettebbek a hírhedt Stuxnetnél is, amelyet az Egyesült Államok és Izrael dolgozott ki 2010-ben az iráni nukleáris fejlesztési program ellen. A vállalat  szerint ez a kémprogram támadja az orosz és a szaúdi távközlést.


Orla Cox, a Symantec biztonsági igazgatója alapnak elmondta: a többi hasonló profilú szoftver "a közelében sincs" a Reginnek; a cég nem ismer olyan kémprogramokat, amelyeket össze lehetne mérni ezzel az új szoftverrel. Szerinte a Regin kifejlesztése hónapokig, akár évekig is tarthatott.

 

A Symantec szerint egyelőre nem világos, hogy a Regin milyen módon fertőzi meg a kiszemelt rendszereket, de a programot eddig elsősorban orosz, szaúdi, valamint mexikói, ír és iráni internetszolgáltató és távközlési cégek ellen vetették be.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05