A jövő szakemberei voltak fókuszban a Macro-Talent 2015-2017 kutatást bemutató eseményen

forrás: Prím Online, 2015. április 17. 11:11

A Macro-Talent 2015-2017 kutatást bemutató eseményen a jövő szakembereiről beszélgettek a szakértők, köztük a Telenor képviselője. A részvevők megállapították, hogy a vezető magyarországi vállalatoknak a globális munkaerőpiacon is versenyképesnek kell lenniük.

A Macro-Talent 2015-2017 kutatást bemutató eseményén a jövő szakemberei kerültek fókuszba. A Telenor egyik képviselője is jelen volt az eseményen, aki a egyebek mellett kifejtette, hogy a Telenor olyan összetett feladatokat és munkakörülményeket kínál, amelyek itthon tartják a szakértőket. Fontos a hosszú távú tervezés: a Telenor tudja, hogy ma még nem is létező szakmákra lesz a legnagyobb az igény néhány éven belül.

 

Németh Zoltán

Németh Zoltán, a Telenor HR vezérigazgató-helyettese kifejtette, hogy a  hosszú távú humán erőforrás tervezés egyik legizgalmasabb kihívása, különösen a telekommunikációs szektorban, hogy olyan tudással, szakmákkal kell terveznünk 5-10 éves távlatokban, amelyeket ma még nem is oktatnak, sokszor még nevük sincs. Jelenleg az egyik legkeresettebb szaktudás például a service design, amely pár éve még nem is létezett. Amikor ehhez hasonló, innovatív kollégákat keresünk, gyakorlatilag a nemzetközi munkaerőpiacon versenyzünk, hiszen ezeket a szakembereket külföldön is nagyon megbecsülik.

 

A digitális technológia hihetetlenül gyorsan fejlődik, hiszen ma már a mobiltelefont is jóval több feladatra használjuk, mint néhány éve. A Telenor arra törekszik, hogy megtalálja és megtartsa azokat a tehetségeket, akik amellett, hogy értékteremtő tudással rendelkeznek, képesek az állandó megújulásra, innovációra, hogy versenyképesek maradhassanak.

 

A HVG HR Center kutatása szerint a 100 főnél nagyobb hazai vállalatok különösen a gépész- és villamosmérnökök, valamint az egyéb műszaki szakemberek esetében számolnak munkaerőhiánnyal. A hiány legfőbb okaként a vállalatok 33%-a említette, hogy kevés a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezők száma. Ez a tényező a távközlési és információtechnológiai szolgáltatók körében még jelentősebb (64%). A tehetséges szakemberek megtartása tehát kiemelkedően fontos ebben az iparágban, ahol a technológia folyamatos változásával is számolni kell.

 

A kutatás IT-iparágra vonatkozó adatai szerint különösen a vezető pozícióban lévő szakemberek megtartása fontos. Ezt a vállalatok úgy igyekeznek elérni, hogy kiemelten támogatják a vezetők szakmai fejlődését. A szektor számára nélkülözhetetlen hiányszakmák esetében a külföldre való kivándorlás is valós veszély: a kutatás szerint a villamosmérnökök 20%-a, a gépészmérnökök 17%-a számolt be arról, hogy diploma után külföldön vállalt állást.

 

„A magyarországi Telenor Házban sok olyan kolléga dolgozik, akik külföldi állásajánlatokat is kaptak, mégis minket választottak. Nemzetközi hátterű vállalatként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kollégáinknak itthon is lehetőséget tudunk kínálni a nemzetközi tapasztalatszerzésre. Így globális projektekben vehetnek részt, anélkül, hogy fel kellene adniuk itthoni egzisztenciájukat, vagy el kellene hagyniuk családjukat, barátaikat. Emellett több módon is igyekszünk vonzó munkahelyet kínálni a tehetségeknek. Annak érdekében, hogy a jövő szakmáira felkészítsük őket, folyamatosan keressük a tudásszerzés, a fejlődés és a tudásmenedzsment új formáit. A legmodernebb okoseszközök, a futurisztikus irodaház és a rugalmas munkavégzés mellett pedig olyan légkört biztosítunk számukra, ahol a bizalom, a gondoskodás, az önállóság és a döntések szabadsága kiemelt szerepet kap" – tette hozzá Németh Zoltán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05