Elindult a Telenor Hipersuli oktatási programja

forrás: Prím Online, 2015. május 5. 17:24

A Telenor egy új oktatási programot indított útjára. A Hipersuli elnevzésű projekt keretében több száz gyerek tanulhat majd táblagépeken. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a digitális oktatás terjedését.

A Telenor új oktatási programja, a Hipersuli öt iskola tizenöt osztályával indul útjára. Ennek révén a mobileszközök és a mobilinternet segítségével tanulhatnak, a cél pedig, hogy a digitális oktatás elterjedjen. A Microsoft Magyarország Kft., a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány közreműködésével induló projekt részeként négy vidéki és egy budapesti iskola 363 diákja élvezheti a Hipersuli előnyeit a Hipernet segítségével.

 

A Telenor vállalta, hogy kezdetben mintegy 160 Hipernet-eléréssel felszerelt táblagépet juttat el a Hipersuli Oktatási Program idejére a budapesti, ercsi, hódmezővásárhelyi, törökbálinti és zsombói iskolákba, és szakértői révén segíti a tanárok felkészülését, valamint biztosítja a digitális oktatáshoz szükséges háttértevékenységeket. A program célja az, hogy a legmodernebb technológiák felhasználásával a gyerekek oktatására és készségfejlesztésére a hagyományos, tankönyvekkel történő oktatás kiegészítésére hatékony és élvezetes lehetőségeket dolgozzanak ki.

 

 


A kísérleti programhoz partnerként csatlakozó Microsoft oktatóalkalmazásokat, és az órák lebonyolításához szükséges tanári vezérlőszoftvert szállítja a programba. Egy ilyen projektnél az eszközök biztosítása mellett kiemelt hangsúlyt kell, hogy kapjon a tanárok felkészítése is. A képzés során az eszközhasználat elsajátításán túl a pedagógusok megtanulják a megértést és a gyakorlást -így a rögzülést is- támogató alkalmazások kezelését, továbbá megismerkednek a 21. századi készségek elsajátítását támogató módszerekkel is. A Microsoft az ezzel kapcsolatos nemzetközi módszertanát honosítva, Microsoft Innovatív Pedagógus vizsgát tett tanár által adja át a programban résztvevő pedagógusoknak.

 

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet digitális tananyagokkal támogatja a Hipersulit. A résztvevő iskolákat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakembereinek ajánlása alapján választották ki.

 

A diákok mellett a programhoz csatlakozó iskolák harmincegy tanára is kap táblagépeket az órák megtartásához. A Hipersuliban részt vevő tanárok számára harmincórás tanfolyamot szervez a Telenor a Microsoft Magyarország Kft. és az OFI bevonásával, hogy felkészítsék őket a legmodernebb mobil eszközökkel történő tanításra. A képzésen nem csak a táblagépek kezelését és a biztonságos internetezést, hanem a digitális tananyag használatát és az internetes tartalmak tanórákba való integrálásának lehetőségét is elsajátíthatják a tanárok.

 

A projekt részeként két iskolában a gyerekek haza is vihetik a táblagépeket, másutt pedig közösen, kiválasztott tantermekben használják azokat. A kísérleti digitális tananyagokat egyebek mellett magyar nyelv, irodalom, történelem, kémia, fizika, matematika földrajz és idegen nyelvek oktatására fogják használni.

 

A kiválasztott táblagépeknek 10,1 colos, full-HD felbontású képernyője van, akkumulátoros üzemideje pedig eléri a 12 órát, tehát egy teljes tanítási napon át gond nélkül használható töltés nélkül. A készülékhez vezeték nélküli billentyűzet is jár, a hátuljából kihajtható támasztékkal pedig laptopokhoz hasonló módon is lehet használni.

 

Részt vevő iskolák:

 

·       Budapest, Áldás utcai Általános Iskola

·       Ercsi, Eötvös József Általános Iskola                         

·       Hódmezővásárhely, Németh László Gimnázium és Általános Iskola                               

·       Törökbálint, Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium

·       Zsombó, Szent Imre Katolikus Általános Iskola        

 

Az alábbi antárgyakat oktatják majd táblagéppel:

 

·       magyar nyelv és irodalom, történelem, vizuális kultúra, erkölcstan.

·       matematika, kémia, fizika, informatika

·       természetismeret, földrajz

·       angol, francia, német

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05