Okosszenzorokkal védik a kínai múzeumokat

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 10. 17:44

A kelet-kínai Anhuj tartomány kutatói olyan szenzort fejlesztettek ki, amely reményeik szerint észleli a múzeumokban az értékes kiállításokat potenciálisan veszélyeztető légköri változásokat.

A szenzor nyomon követi a hőmérsékletet, a páratartalmat, a fényviszonyokat és a porszintet, majd az adatokat továbbítja az irányítóközpontba, és ott a szakemberek ennek megfelelően módosíthatják az értékeket, ezáltal meggátolhatják a károkat.

Csang Huj, a vizsgálat vezetője kifejtette, különleges üvegből készült vitrint és védőanyagokat is kifejlesztettek, hogy a kiállítási tárgyakat megvédhessék a káros fényviszonyoktól.

 



A múzeumokban idővel változhat a hőmérséklet, a páratartalom és a fényszint, amelynek a kiállítási tárgyak ki vannak téve. Védelem nélkül eme tényezők kikezdhetik az értékes tárgyak állagát.

A fejlettebb országokkal ellentétben Kínában még sok múzeumban nem installáltak okosérzékelőket.

Egy hivatalos felmérés tanúsága szerint a múzeumokban és intézetekben kiállított tárgyak több mint 50 százaléka változó mértékben károsodik az országban, és kétmilliónál is több már mérsékelt vagy súlyos mértékben károsodott.

Forrás: Hszinhua / hirado.hu

Kulcsszavak: múzeum Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09