Az Ericsson 5G-s helyszíni tesztberendezése 25 Gbps feletti Letöltési sebességet ért el

forrás: Prím Online, 2016. február 22. 13:31

Mivel az 5G technológia kereskedelmi bevezetése várhatóan 2020-ban megtörténik, a piacvezető mobilszolgáltatók már belekezdtek az 5G szabvány megjelenése előtti helyszíni tesztek megtervezésébe annak érdekében, hogy kipróbálják és megismerjék a nagyfrekvenciás spektrumok hatékony hasznosítását lehetővé tevő technológiát.

Az Ericsson 5G Radio prototípusok MU-MIMO (többfelhasználós, többantennás), valamint Massive MIMO (azaz igen nagy számú antennás) eljárást alkalmaznak a lefelé irányú adatsebesség növeléséhez. Emellett a továbbfejlesztett, milliméteres hullámhosszú sávok alkalmazásakor elengedhetetlen antennanyaláb-követést (beam-tracking) is használják, így kiváló teljesítményt és megbízható működést biztosítanak a helyzetüket folyamatosan változtató felhasználók számára. 

 

 

Seizo Onoe, az NTT DOCOMO INC. ügyvezető alelnöke és műszaki vezérigazgatója szerint: „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az Ericsson és a DOCOMO között évek óta zajló, az 5G technológia kifejlesztésére irányuló műszaki együttműködés eredményeként az Ericsson 5G Radio prototípusai ilyen kiváló eredményt értek el. A két vállalat közösen folytat kültéri teszteket annak érdekében, hogy megértsék az 5G technológia gyakorlati működését. Ezzel lehetőségünk nyílik olyan új és továbbfejlesztett szolgáltatások megtervezésére is, amelyeket az 5G technológia segítségével nyújthatunk majd ügyfeleink számára. Mindenképpen előnyös helyzetben vagyunk ahhoz, hogy 2020-ban maximálisan kihasználhassuk az 5G technológiában rejlő piaci lehetőségeket.”

 

Dongmyun Lee, a KT műszaki vezérigazgatója: „Az Ericsson munkatársaival való együttműködésünknek köszönhetően a Korea Telecom jó úton halad afelé, hogy már a 2018-as, Phjongchangban megrendezendő téli olimpián ízelítőt adhassunk az új 5G-s technológiában rejlő lehetőségekből. Hálával tartozunk az Ericssonnak, hogy az 5G technológia továbbfejlesztett funkciói, így például az antennanyaláb-követés, a MU-MIMO vagy a Massive MIMO tesztelésére is lehetőséget biztosít a számunkra, hiszen ezen funkciókra nagy szükségünk van az 5G piaci bevezetésének megtervezéséhez.”

 

Az Ericsson 5G Radio prototípusai jelenleg 12 Gbps felhasználónkénti mobiladat-átviteli sebességre képesek, a valós hálózati környezetben pedig a MU-MIMO eljárással a 25 Gbps-os határt is sikerült átlépni a lefelé irányú adatforgalom esetében. Az NTT DOCOMO és a Korea Telecom élő bemutatójára is a svédországi Kista-ban, az Ericsson központban zárt térben került sor, amely bemutatót a most zajló Mobil Világkongresszuson megismételnek Barcelonában. Az 5G Radio kézipoggyász méretű egyes prototípusainak teljesítménye 40 LTE hordozóéval egyezik meg.

 

Arun Bansal, az Ericsson vezérigazgató-helyettes és a Radio üzleti részleg vezetője: „Az Ericsson lehetővé teszi piacvezető mobilszolgáltató partnereink számára, hogy megtapasztalják a továbbfejlesztett 5G-funkciókban rejlő lehetőségeket és valós körülmények között érjenek el mérföldköveket a teljesítmény terén. Az Ericsson 5G Radio prototípusai már most is támogatják a MU-MIMO, a Massive MIMO és a nyalábkövetés funkciókat, így a milliméter hullámhosszú spektrumok egyre szélesebb sávja válik kereskedelmileg elérhetővé.”

 

Az 5G technológia nyújtotta teljesítmény a fogyasztóknak, az üzleti felhasználóknak és a teljes iparágnak az előnyére fog válni. Az Ericsson 5G Radio prototípusok által biztosított, több Gbps sebességű adatátvitel nem csak az okostelefonok és mobileszközök terjedésével nagy ütemben növekvő adat- és videoforgalom jelentette egyre nagyobb terhelés kiszolgálására képes, hanem az otthoni vezetékes internetkapcsolat kiváltásra is alkalmas, működőképes és költséghatékony alternatívát is jelent. Az 5G nagy hatással lesz az IoT (Internet of Things, vagyis a dolgok internete) által biztosított funkciókra is, hiszen lehetővé válik az újonnan kifejlesztett intelligens járművek és közlekedési rendszerek alkalmazása, a nehéz körülmények között üzemeltetett nehézgépek távoli irányítása, a távműtétek elterjedése, valamint az ember-IoT interakciók új szintjeinek kifejlesztése, beleértve a virtuális környezetekben való teljes elmerülést biztosító játékélményeket és kiterjesztett valóságot.

 

Az 5G fejlesztésének részét képezi a jelenlegi LTE továbbfejlesztése, illetve az új, gyakran magasabb frekvencián működő rádióinterfészek megjelenése. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb átviteli tartománnyal rendelkeznek a jelenlegi mobilhálózatokhoz képest, és hajlamosak a lombozat, valamint a hőmérsékleti tényezők okozta gyengülésre, amely hatással lehet teljesítményükre és megbízhatóságukra.

 

Az Ericsson 5G Radio prototípusok többfelhasználós MIMO kialakítást használnak az azonos idő- és frekvencia-erőforrásokat használó, különböző felhasználói eszközökkel való adatátvitelre, ezáltal növelik a rendszer spektrális hatékonyságát. A Massive MIMO funkció – ami a MIMO funkció és a nagyszámú antennaelemekkel végzett sugáralakítás kombinációja – növeli az adatsebességet és az energiahatékonyságot. A nyalábkövetés funkció segítségével az Ericsson 5G Radio prototípusok képesek nyomon követni egy adott eszköz pozícióját és mozgását, és képesek egy vagy több antennanyalábot az eszköz számára a legjobb irányból, valós időben odairányítani, ezáltal folyamatosan megbízható kapcsolat alakítható ki. Ezek az antennanyalábok több átviteli pontból is érkezhetnek.

 

Az 5G hatással lesz a teljes mobilhálózatra és a kapcsolódó ökoszisztémára, az eszközöktől a mobilelérésig, a központig és a felhőig. Az Ericsson 5G Radio prototípusok olyan rádió-hozzáférési termékek, amelyek a kül- és beltérben egyaránt telepíthetők, lehetővé téve ezáltal a kezelők számára az 5G próbaszolgáltatásainak saját hálózati környezetükben történő elérését. Az Ericsson 5G Radio prototípusok a díjnyertes Ericsson Radio Test Bed első fázisától számítva laboratóriumban, valamint külső és belső környezetben élőben is tesztelt technológiai innovációkat igyekeznek kihasználni, amelyeket már Japánban, Koreában, az Egyesült Államokban és Svédországban is használnak. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50