Big Data, Cloud és analitika: jövő héten jön a Budapest Data Fórum

forrás: Prím Online, 2016. június 7. 15:54

Június 14. és 16. között rendezik meg a vezető hazai adattárházas és Big Data seregszemlét, ahol külföldi és hazai vállalatok osztják meg tapasztalataikat az adatmenedzsment és adatelemzés legjobb gyakorlatáról.

Itthon is terjed a Big Data

 

A közismert amerikai webes óriások (Yahoo, Facebook, Google, LinkedIn és a többiek)  közel egy évtizede fejlesztik és használják a különböző Big Data technológiákat. Az itthoni nagyvállalatok körében azonban csak utóbbi években  kezdtek el terjedni ezek a  rugalmasságot és olcsóságot ígérő megoldások, méghozzá elsősorban a távközlési szektorban.

 

A konferencia során a Magyar Telekom részéről Vitárius Gergely, a BI Innovációs központ vezetője fog beszámolni arról, hogy a cég hagyományos, Oracle alapú adattárháza mellett hogyan és miért alkalmaznak  Big Data eszközöket.

 

.A Telenor eredményeiről a  BI tevékenységet irányító Szücs Imre fog beszámolni.  A cégnél  a Teradata adattárházas környezet kiegészítésére vezettek be olyan korszerű technológiákat, mint az Apache Spark vagy a Zeppelin.

 

A hazai bankszektorban egyelőre még nagoyn ritka a Big Data gyakorlati alkalmazása, azonban tőlünk nyugatabbra már más a helyzet. Az ING Bank esettanulmányából kiderül, hogy egy pénzintézet hogyan képes adatmenedzsmentjét Big Data alapokra helyezni.
 

 

Adatok a felhők között

 

A konferencia kiemelt témája a felhőalapú adatkezelési és –elemzési megoldások terjedése. Éles verseny folyik a  különböző vezető felhőszolgáltatások (Amazon AWS , Microsoft Azure, Google Cloud) között a felhasználók kegyeiért,  akik  ennek köszönhetően egyre olcsóbb árakkal találkozhatnak.

 

Így nem csoda, hogy cégek közül egyre többen szánják rá magukat arra, hogy feladva saját szerverparkjukat a felhőbe költözzenek. A Sanoma előadása egy ilyen költözés tapasztalatairól számol be, bemutatva  a tervezés és a tényleges migráció legfontosabb tanulságait.

 

Előfordul az is, hogy egy cég az egyik felhőből a másikba költözik. A Microsoft által tavaly felvásárolt Wunderlist eredetileg az Amazon felhőjét használta, azonban az elmúlt egy év során áttértek az Azure szolgáltatásaira.  Az átállás történetéről Molnár Dániel, a cég vezető szakembere fog beszámolni.

 

Itthon is futnak már hasonló projektek felhőalapú Big Data infrastrukturák kialakítására. Kővári Attila, a Biprojekt.hu szakértőjének előadása  néhány ilyan korai projekt tanulságait fogja bemutatni,  hasznos útravalóként szolgálva a bevezetést még csak most fontolgató vállalatok számára.

 

Apache Spark minden mennyiségben

 

Az idei konferencián először egy külön szekció foglalkozik az utóbi idők legizgalmasabb technológiájával, az Apache Sparkkal. A Spark lehetővé teszi, hogy a Big Data rendszerekben tárolt adatokon villámgyorsan futassunk különböző elemzéseket, az egyszerű riportoktól a komplex adatbányászati algoritmusokig. A szoftver a kiemelkedő sebességet annak köszönheti, hogy a legtöbb műveletet a memóriába hajtja végre, a relative lassú merevlemezekhez csak a legvégső esetben fordulva.

 

A Spark szekcióban féltucatnyi előadás foglalkozik az alkalmazási lehetőségekkel és az összegyújt tapasztalatokkal. Az esettanulmányok között szerepel a német Gutenfrage.de, a hazai cégeket pedig többek között az Enbritely, a Secret Sauce Partners és Telenor képviseli.

 

Az adatok emberi oldala

 

A technológia témák mellett a konferencia programjában két olyan kerekasztal-beszélgetés is szerepel, amely humán szempontból foglalkozik az adatok világával.

 

Az Álláskeresés az adatok világában kerekasztalban álláskeresők és a munkaadók képviselői beszélgetnek arról, hogy ezen a piacon  milyen módon találnak egymásra a cégek és a leendő dolgozók.

 

Sokakat érdeklő téma az is, hogyan lehet elsajátítani a sikeres adatos karrierhez szükséges tudást. Nekik szól a Hogyan legyek Data Scientist? kerekasztal, ahol a különböző intézményes és egyéni oktatási lehetőségekről lesz szó.

 

Data Job Fair és Big Data meetup

 

A konferencia csütörtökön egy ingyenes estével zárul, ahol látogatható este kerül megrendezésre, ahol a résztvevők a karriermenedzsmenttel kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg, és az adatos szakterületekre új munkatársakat kereső cégek képviselőivel beszélgethetnek.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09