Linux á la SUSE: hobbiprojektből az adatközpontba

„Gyakran hasonlítom a nyílt forráskódot a tudományhoz annak kapcsán, ahogy az ötletek szabad kidolgozásából és mások ötleteinek továbbfejlesztéséből végül kialakult a mai tudomány, amely számos további előnyt hozott magával. Érdemes ezt összevetni a boszorkánysággal és az alkímiával, ahol a nyitottság nem volt szokás.” - Linus Torvalds

forrás: Prím Online, 2016. október 6. 11:15

Idén 25 éves a Linux, a vállalatoknál pedig már mintegy 16 éve alkalmazzák sikerrel a nyílt forráskódú operációs rendszert. De vajon pontosan mikortól számítható komoly és céges szinten is stabil alapnak a hobbiprojektből indult megoldás? Mi kellett ahhoz, hogy a szervezetek rábízhassák a működésükhöz szükséges folyamatokat és szolgáltatásokat a Linuxra, és mely gyártók érdeme ez az eredmény? Valóban a SUSE szállította az első, vállalati felhasználásra kész, nyílt forráskódú operációs rendszert?

A Linuxot először hobbiszinten használták az emberek. Az 1990-es évek közepére tehető, hogy nagyobb szervezetek, köztük például a NASA is Linuxot futtató, olcsóbb számítógépekre cserélték az egyre nagyobb költségeket felemésztő gépeiket. Mára pedig a Linux lett az első számú operációs rendszer az adatközpontokban. Természetesen a Windows még mindig jelentősnek számít, de a Linux gyorsabban nő, a Unixot pedig lekörözte az összes fontosabb területen, beleértve a teljesítményt és a kezelhetőséget.

 

 

A vállalatok meghódítása

A 90-es évek végén kezdtek el egyes Linux disztribútorok azon dolgozni, hogy széles körben hozzáférést biztosítsanak a nyílt forráskód nyújtotta előnyökhöz az adatközpontokban. A SUSE például 1999-ben indította el együttműködéseit az IBM, SAP és Oracle vállalatokkal, és ebben az évben lett tagja az SAP Linux Lab részlegének, ahol a Linux disztribútorok jöttek és mentek, a SUSE viszont maradt, és folytatta szoros együttműködését az SAP-val, ami végül komoly sikerekhez vezetett. 

 

De nem csak az SAP ismerte fel a Linuxban rejlő lehetőségeket: egy évvel később az IBM is kiadta Linux-alapú mainframe-jét a SUSE közreműködésével. Az együttműködés Linus Torvalds tetszését is elnyerte, aki szintén észrevette a mainframe-ekhez fejlesztett és támogatott Linux rendszerek előnyeit. 

 

Kéz a kézben az ügyfelekért

A következő mérföldkő a 2000-es évek közepén érkezett egy microsoftos együttműködés képében. Ekkorra a Linux már számos nagyvállalati ügyfelet megnyert, akik szerették volna minél hatékonyabban működtetni adatközpontjaikat, a SUSE pedig segíteni kívánt nekik abban, hogy továbbléphessenek a standard hardverek felé. 

 

A cél az x86 volt, amelyen a legtöbb helyen két operációs rendszert használtak, Windowst és Linuxot. A Microsoft és a SUSE azért kezdett közös munkába, hogy az ügyfelek számára közösen biztosíthassák a számukra legjobb és legkényelmesebb lehetőségeket.

 

Az első vállalati szintű Linux

Ahhoz, hogy a vállalatok maximálisan kihasználhassák a Linux előnyeit, és megfelelő biztonság mellett helyezhessék üzleti folyamataikat nyílt forráskódú alapokra, folyamatos támogatásra és adott esetben az igényeiknek megfelelő finomhangolásra volt szükség a rendszerben. A SUSE ezt elsőként biztosította a szervezeteknek.

 

A szakemberek teljes mértékig tisztában voltak az igényekkel már az első fejlesztések során is, hiszen a konzultációs csapatok a 90-es évek vége óta folyamatosan jelen vannak a legnagyobb ügyfeleknél. Így a SUSE lehetett az első, aki képes volt a nyílt forráskód gyors fejlődését és jelentős innovációit ötvözni a vállalati működéshez elengedhetetlen, szilárd alapokkal, illetve áthidalhatta az innováció és a támogatás közti szakadékot. 

 

A jövő záloga

A Linux fejlesztési modellje számos fontos innovációnál visszaköszön. Az olyan nyílt forráskódú projektek, mint például az OpenStack igazolják, hogy az ügyfelek nagyra értékelik azt a választási szabadságot és fejlődési lehetőséget, amit csak egy nagy közösség tud biztosítani. Vállalati szintű támogatással kiegészítve pedig a szervezetek biztos háttérrel aknázhatják ki a nyílt forráskód előnyeit.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09