Önvezető autók, mesterséges intelligencia és virtuális valóság uralják a 2017-es CES-t

Az InnoTrade program keretében három magyar startup is bemutatkozhat Las Vegas-ban

forrás: Prím Online, 2016. november 4. 11:56

Jövő év elején ismét Las Vegas-ra szegeződik majd a technológia iránt érdeklődő szakemberek és nagyközönség figyelme. Ötvenedik alkalommal rendezik meg ugyanis a hagyományosan a legfrissebb tech újításokat felvonultató CES-t. 

Az év meghatározó innovációs rendezvényén ezúttal az önvezető autók, a mesterséges intelligencia, illetve a virtuális valóság lesznek a húzótémák. A seregszemlén 600 startup – az InnoTrade programnak köszönhetően köztük három magyar vállalkozás is – bemutatkozhat.  

 

A puszta számok is jelzik, hogy miért a CES az év legfontosabb technológiai eseménye: a szervezők több mint 3.800 kiállítót és 165.000 elemzőt, iparági szakembert, befektetőt, illetve újságírót várnak január 5-8 között Las Vegas-ba. A több mint 220 ezer négyzetméternyi kiállítási területen megrendezett tech show-n rengeteg nagyvállalat, illetve startup mutatja be legújabb fejlesztéseit.

 

Számos, a technológia jelenét és jövőjét meghatározó multinacionális óriáscég képviselői szintén a CES-en rántják le a leplet az év meghatározó trendjeiről, többek között a Ford, a Nissan, az NVIDIA, vagy az Under Armour vezérigazgatói is vitaindító előadást tartanak. 

 

 

Az amerikaiak önvezető autóra váltanának

Az önvezető járművek területe robbanásszerűen fejlődik, így a téma a CES-en is központi helyet foglal el. Az eseményen a világ legnagyobb autógyárai is részt vesznek, az önvezető technológia külön, több ezer négyzetméteres kiállítóteret kap. Itt olyan cégek mutatják majd be legfrissebb innovációikat, mint a General Motors, vagy a Tesla egyik legfőbb kihívójának számító Faraday Future. 

 

A téma fontosságát az is jelzi, hogy a CES-t szervező CTA (Amerikai Fogyasztói Technológiai Szövetség) a közelmúltban reprezentatív kutatást végzett az amerikai autótulajdonosok körében. Ennek eredménye azt mutatja, hogy az autóvezetők közel kétharmada lecserélné járművét önvezető gépkocsira. A felmérésben résztvevők leginkább a balesetek számának – és ezzel a biztosítási díjak – drasztikus csökkenését, illetve a testi fogyatékkal élők mobilitási lehetőségeinek kiszélesítését várják a technológia elterjedéséről.  

 

Három magyar startup is bemutatkozhat

Ebben a pezsgő nemzetközi környezetben a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) InnoTrade programja keretében három magyar korai fázisú vállalkozás is bemutatkozhat. A seregszemlén idén rekordszámú, összesen 600 startup állít majd ki a világ minden tájáról. A CES az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektet az innovatív kezdő cégekre, a színvonalat jól mutatja, hogy a rendezvényen résztvevő startupok 2012 óta összesen 1 milliárd dollárnyi befektetést gyűjtöttek össze. 

 

Óriási lehetőség ez tehát a magyar cégeknek is a nemzetközi tapasztalatszerzése, illetve üzleti kapcsolatépítésre. Idén januárban szintén a Kereskedőház jóvoltából vett részt a magyar Brewie a Las Vegas-i óriásrendezvényen, ahol összesen közel 15 millió forint (50.000 dollár) értékben kötöttek előértékesítési megállapodásokat automata házi sörfőző készülékükre.

 

A hazai startupok 2016. november 25-ig az www.innotradeprogram.hu oldalon keresztül jelentkezhetnek. A szakmai zsűri által kiválasztott három résztvevő cég számára a program a belépőjegyet és a kiállítási helyet biztosítja.

 

A CES-en az önvezető autók és korai fázisú vállalkozások mellett többek között a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, a sport technológia illetve a videojátékok kapnak még kiemelt figyelmet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09