2011 óta negyedére csökkent a LED fénycsövek ára

forrás: Prím Online, 2016. november 11. 07:57

2011 óta egy 36W-os hagyományos fénycsövet kiváltó professzionális LED fénycső ára bruttó 29.900 forintról bruttó 6.900 forintra csökkent, míg az azonos fénymennyiség előállításához szükséges teljesítmény 22W-ról 14,5W-ra csökkent.

A LED technológia fejlődése és árának csökkenése évről évre felülmúlja a várakozásokat – derült ki a www.ledleet.hu összehasonlításából.

 

Magyarország egyik vezető LED webáruháza, a Deloitte Fast 50 listán is szereplő www.ledleet.hu 2011 és 2016 között vizsgálta meg az 1200 mm-es LED fénycsövek fejlődéstörténetét. A vizsgálat eredményeként elmondható, hogy a LED-es világításkorszerűsítés jelenleg az egyik leghamarabb megtérülő energiatakarékossági beruházás mind munkahelyek vagy egyéb intézmények, mind pedig otthonok számára.  

 

 

Szórádi Bence, a LED LEET webáruház alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2011-ben egy átlagos 1200 mm-es professzionális LED fénycső még közel bruttó 30.000 forintba került, addig az évek során bekövetkezett folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően ma már kevesebb, mint a negyedéért, bruttó 6.900 forintért juthatunk hozzá egy ilyen 36W-os hagyományos fénycső kiváltására alkalmas LED-es fényforráshoz. A gyártók felismerték azt az igényt, hogy nem minden ügyfélnek van szüksége extrém élettartamú LED-ekre, így megalkották az alacsonyabb igénybevételre tervezett, belépő kategóriás termékeket is, amelyek közül már akár bruttó 2900 forintért is 1200 mm-es minőségi LED fénycsőhöz juthatunk.  Az árak csökkenésével  párhuzamosan ráadásul a fényforrások hatékonysága is növekedett, így az 5 évvel ezelőtti  22W helyett már 14,5W-os teljesítmény is elegendő ugyanazon fényáram eléréséhez. Így elmondható, hogy a LED fénycsövek fényhasznosítása 47%-kal javult az elmúlt 5 év során. 

 

„Annak érdekében, hogy a vállalatok figyelmét felhívjuk a világításkorszerűsítés előnyeire, pályázatot hirdettünk azon cégek munkavállalói számára, ahol még nem tértek át a LED-es fénycsövek használatára. A pályázat díjazottjai számára akár bruttó 500.000 forint értékben biztosítunk világításkorszerűsítést, a nevező munkavállalók között pedig értékes nyereményeket sorsolunk ki. A nevezéseket november 30-ig várjuk a http://www.ledleet.hu/palyazat oldalon” - hangsúlyozta Szórádi Bence.

 

„Soha korábban nem érte még meg annyira LED fénycsöveket telepíteni, mint napjainkban. Vezető márkaként azt látjuk, hogy a technológia fejlődését és az árcsökkenést a kereslet is leköveti - az elkövetkező években elbúcsúzunk majd az elavult fénycsövektől és szinte mindenhol LED világít majd. Mindenkinek csak javasolni tudjuk a mielőbbi váltást, mivel a megtérülés mára rendkívül rövid idő alatt végbemegy, és onnantól a LED világítás konkrét megtakarítást eredményez a vállalatok, intézmények és otthonok számára” – tette hozzá Molnár Gábor, a PHILIPS üzletágmenedzsere. 

 

Alább az 1200mm-es LEDcső fejlődéstörténete:

 

 

Egy átlagos 100 négyzetméteres irodában 50 darab 1200 mm-es fénycső tudja biztosítani az előírt 500 lux megvilágítási szintet. Ami azt jelenti, hogy belépő szintű minőségi termékek esetén bruttó 149 500 Ft a beruházás, amely óránként 35 Ft-ot spórol. Egy átlagos napi 8 órás irodai használattal ez éves szinten 98 000 Ft-os megtakarítást jelent. Azaz 1,5 éven belüli a beruházás megtérülése, ezen túl pedig már csak megtakarítást termel, ráadásul a termékekre a garancia 3 év, ami alatt semmilyen költség nem merülhet fel. 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09