A mobilkommunikáció jövője

A Samsung új lehetőségeket mutat be az idei MWC-n

forrás: Prím Online, 2017. február 24. 10:13

A Samsung a 2017-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress, MWC) bemutatja legújabb hálózati megoldásait, így 5G-s fejlesztéseit is, ezáltal bepillantást enged a mobilkommunikáció lehetőségekkel teli jövőjébe. 

Az új megoldások kiválóan szemléltetik a Samsung 5G-vel kapcsolatos átfogó jövőképét és a felhőalapú, végpontok közötti termékportfóliót, a hálózatvirtualizációtól kezdve az E2E-folyamatok leírásán és a házon belüli és épületek közötti megoldásokon át az 5G-ig.

 

„Egyre nagyobb igény mutatkozik az új, idáig nem alkalmazott kommunikációs lehetőségek iránt, ezért az iparág napjainkban számos drámai változáson megy keresztül. A Samsung ezen folyamatok fő hajtóerejének azonosítása és a legújabb megoldások bevezetése révén igyekszik a lehető legmagasabb szintre emelni a vásárlók elégedettségét” – mondta el Youngky Kim, a Samsung Electronics Hálózati üzletágának igazgatója és vezetője. – „A Samsung innovatív törekvése az 5G-korszakban sem lankad, továbbra is azon dolgozunk, hogy a mindennapi feladatok könnyebbé, egyszerűbbé és automatikussá váljanak, ezáltal az emberek élete még gazdagabb legyen.”

 

5G-megoldások

A 2017. évi MWC-n a Samsung bemutatja legújabb fejlesztéseit az 5G-megoldások terén a milliméteres hullámspektrumú (mmWave) sávban és a 6 GHz alatti spektrumban egyaránt. Az mmWave 5G rögzített, vezeték nélküli hozzáférés (Fixed Wireless Access, FWA) élő bemutatóján az 5G FWA házba érkező 4 Gbps maximális adatátvitelnek lehetünk tanúi. Az 5G FWA megváltoztatja a globális szélessávú piacot, és felgyorsítja a mobil 5G-korszak eljövetelét.

 

A Samsung élő videoelemzést is tervez az 5G felhasználásával, amely során nagy mennyiségű videoinformációt gyűjtenek valós időben, és elemeznek ki késés nélkül a Mobile Edge felhőben. A „big data” egyre inkább globális fogalom: az ilyen jellegű videoelemzések olyan területeken használhatók fel, mint például a bűnmegelőzés, a bevásárlóközpontok logisztikai menedzsmentje vagy a fogyasztói vásárlási szokások elemzése.

 

Hálózatvirtualizáció

Mivel a virtualizáció kiemelt jelentőségű az 5G-korszakban, a hatékony, rugalmas és gyors hálózatműködés kulcsfontosságúvá vált a szolgáltatók számára az új üzleti modellek és alkalmazások bevezetésekor. Az idei MWC-n a Samsung a végpontok közötti folyamatot leíró automatizált eszköze mellett bemutatja virtualizált rádióhálózatát (radio access network, RAN) is, amelyet egységes, a hagyományos 4G-t és az 5G-t integráló RAN-né fejleszt. A felhő alapú hálózat particionálásán keresztül a legújabb szolgáltatások és alkalmazások átvétele és üzemeltetése még egyszerűbbé válik a beépített mesterséges intelligencia (AI), például a „big data” elemzőeszközök és a videó IoT platform révén.

 

Hálózati kapacitással kapcsolatos megoldások

Az MWC-n bemutatkoznak a Samsung professzionális megoldásai is, amelyeket kifejezetten azért fejlesztettek, hogy a mobil adatforgalom növekedésével párhuzamosan javítsák a felhasználói élményt.

 

A VoLTE minőségellenőrzés és -elemzés (VoLTE Quality Monitoring & Analysis, VoMA) és a CognitiV adatforgalom-ellenőrzés és -elemzés (CognitiV Data Traffic Monitoring & Analysis, DMA) célja az egyes felhasználók mobiladat-szolgáltatási minőségének automatikus felügyelete és optimalizálása. A cellákban előforduló rendellenességek vagy forgalomtorlódások észlelése révén mindegyik felhasználó kiváló minőségű szolgáltatást élvezhet. Mindezt a Samsung „big datát” elemző eszközei teszik lehetővé úgy, hogy automatizálják a teljes folyamatot.

 

A Samsung ezenkívül az LTE-Advance Pro technológiákat 3 vivőjelen összesítve, a 4x4 MIMO és 256QAM technológiákat, valamint 5 vivőjel összesítésével okostelefon típusú eszközöket használva élőben demonstrálja az 1 Gbps-os sebességet.

 

Házon belüli és épületek közti megoldások

Mivel a rendkívül magával ragadó multimédiás szolgáltatások fontos bevételi forrást jelentenek, az iparág vezetői folyamatosan keresik a módokat arra, hogy miként lehet támogatni a jelentős adatforgalmat az olyan technológiákkal, mint a License Assisted Access (LAA), a Shared Spectrum (pl. CBRS), a MulteFire vagy a WiFi AP. Az idei MWC-n a Samsung a mikrocellás megoldások és WiFi AP-k teljes skáláját mutatja be, amelyek a szolgáltató típusától függetlenül további sávszélességet biztosítanak minden háztartásnak és helyszínnek, legyen szó telekommunikációs szolgáltatóról, kábelszolgáltatóról vagy független szolgáltatóról. A Samsung felhőalapú megoldásaihoz kapcsolódva az automatikus szolgáltatásfrissítés és a „big data” elemzésén alapuló optimalizálás, valamint az Open API-ra épülő vertikális alkalmazásbővítmények is lehetségesek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50