Saját fejlesztésű takarítórobotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

forrás: Prím Online, 2019. november 14. 11:48

ROBIN-t a B+N Referencia Zrt. saját kutatás-fejlesztési részlege önerőből fejlesztette és 2 év alatt lehetővé tette, hogy idén 20 takarítórobot kezdje el a munkát a vállalat által takarított kiemelt intézményekben, így többek között a Honvédkórház Róbert Károly körúti és Podmaniczky utcai komplexumaiban, a Groupama Arénában és a Budapest Airport területén. 

A takarítás robotizálása világszinten az automatizálás és az Ipar 4.0 homlokterében van, ebbe az élvonalba kapcsolódott be most elkészült fejlesztésével a B+N.  ROBIN egyik különlegessége, hogy nem klasszikusan robotikával foglalkozó cég fejlesztette, hanem olyan vállalat, amely napi szinten 5 millió négyzetméter felületet takarít és üzemeltet – így komoly rálátása van arra, hogy milyen elvárások fogalmazódnak meg a takarítással és egy takarítórobottal szemben.

 

 

A B+N saját dolgozóit képezte ki ROBIN irányítására, így az automatizált segítséggel munkatársaik a kizárólag emberi munkával ellátható takarító feladatokra tudnak koncentrálni. A ROBIN-t irányító kollégák munkaidejének 20-30%-át teszi majd ki a robot kezelése, feltöltése, ellenőrzése; ennek köszönhetően a takarítói munka hatékonysága nő.

 

Szij Csaba, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte: „Ma már nem csak munkatársaink saját fizikai erejére és tudására alapozva, hanem a robotok alkalmazásával és azokkal együttműködve tudunk versenyképesebb szolgáltatásokat nyújtani. ROBIN-nal egy olyan, Európában is egyedülálló saját fejlesztésű vezérlő szoftverrel rendelkező robotot hoztunk létre, amely a jövőben további feladatok ellátására is alkalmas lehet.”

 

Egyedülálló kutatás-fejlesztési részleg

A létesítmény üzemeltető cégek közül Magyarországon egyedül a B+N Referencia Zrt. rendelkezik kutatás-fejlesztési részleggel, amit 2016 végén alapítottak. Jelenleg 5 fejlesztő mérnök és 4 technikus dolgozik ezen a területen azzal a céllal, hogy a takarítás – mint kiemelten emberi erőforrás igényű szektor – automatizálásával hatékonyabbá tegye a nagy területek tisztán tartását. A hazai fejlesztés mögött olaszországi gyártókapacitás áll, aminek köszönhetően 3 hónap alatt készült el az első 20 takarító robot. A jelenlegi flottát húszasával tervezik bővíteni. 

 

A B+N Referencia Zrt. K+F vezetője, Zalka Péter hozzátette: „A fejlesztés során nem a munkaerő teljes kiváltása volt a célunk, hanem az emberi munka támogatása, hatékonyságának növelése és automatizálása. A takarítórobot egybefüggő nagy területek, mint például a reptéri terminálok, kórházi folyosók hatékony kiszolgálására a legalkalmasabb. Ezek azok a területek, amelyek takarítása a legmonotonabb feladat a takarító személyzet számára, így ennek automatizálásával a munkatársaink a minőségibb munkára koncentrálhatnak.”

 

ROBIN, a különleges autonóm takarítórobot

ROBIN egy műszak alatt 1.500 m2 területet tud kiszolgálni, önállóan tervezi a bejárási útvonalát az előzetesen elkészített takarítási helyszíntérkép alapján. ROBIN olyan egyedi vezérlőrendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy váratlan akadályt érzékelve is zavartalanul, önállóan (emberi beavatkozás nélkül) folytassa munkáját: Az akadályokat automatikusan kikerülő robot megjegyzi a kimaradt területeket és azokra később visszatér. A folyamatban levő fejlesztések eredményeként az elvégzett munkáról, a takarított és kihagyott területekről adatbázis készül, így a minőségellenőrzés is automatizálható.

 

ROBIN 20 legyártott példánya áll munkába az év végéig a Groupama Arénában, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a B+N dokumentumkezelő központjában Pátyon, valamint a MH Egészségügyi Központ telephelyein (a Honvédkórház Róbert Károly körúti és Podmaniczky utcai komplexumaiban).

 

 „Az MH Egészségügyi Központ mindig is élen járt az innovatív megoldások alkalmazásában, melyet az intézményben használt áruszállító robotok, valamint az orvosszakmai területen, műtétek során alkalmazott robottechnológia is igazol. Minden munkaterületen nyitottak vagyunk a XXI. századi technológiák integrálására, így mostantól a takarítás során ROBIN munkájára is számítunk.” – fűzte hozzá Dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka.

 

A társaság jövőbeni tervei közt szerepel számos más terület munkafolyamatainak automatizálása, ugyanis ROBIN vezérlő programja egyéb, autonóm mozgást igénylő feladat ellátására is alkalmas lehet. Jelenleg ezen területek specifikálása folyik. 

 

Szij Csaba szerint a munkaerőpiaci átrendeződések miatt a jövőben olyan irodaházakat és munkahelyeket kell elképzelni, amelyek a robotos takarítást elősegítve teljesen akadálymentesítettek annak érdekében, hogy ezek az eszközök még hatékonyabban és még több tevékenységet tudjanak elvégezni. Hozzátette: „A most és közeljövőben épülő, vagy tervezett középületek, irodák, otthonok – amelyek, az elkövetkezendő évtizedben meghatározzák az életterünket - erre csak részben alkalmasak, s azzal a szemponttal nem számolnak, hogy így jó ideig nagyobb arányban szükség lesz még az emberi irányító funkciókra is, ami késlelteti a robotok takarításban való alkalmazásának szélesebb körű elterjedését.”

 

 

 

„ROBIN” fő funkciói:

  • 1.500 m2 területet tud kiszolgálni egy elektromos feltöltéssel 
  • felméri a területet, ebből készül a takarítási térkép
  • önállóan tervez bejárási útvonalat
  • a rendelkezésre álló térképekből kiválasztható a takarítás helyszíne
  • kikerüli a váratlan akadályokat, majd pótolja a kimaradt területet
  • munkáját riportolja és visszajelez a problémákról
  • háromszintű szenzorrendszerrel rendelkezik:
         – lézerradar (LIDAR)
         – sztereó kamera
         – ultrahangok, infravörös távolságmérő, ütközésérzékelő
  • sarkok és szélek minimális kihagyásával takarít
  • saját tengelye körül megfordul
  • mobil eszközről kezelhető
  • szabályozható kefenyomás és vízmennyiség
  • 1 elektromos feltöltéssel 3 óra üzemidőre képes 
  • 1 vízfeltöltés 1 órányi munkára elég
  • elektromos feltöltésének ideje 12 óra
  • lift kompatibilis 

 

„ROBIN” műszaki adatai:

  • 1300W teljesítmény:
         – 550W kefe motor
         – 440W felszívó motor
         – 2x150W meghajtás
  • akkumulátor:       140 Ah
  • munkaszélesség:   65 cm
  • szélesség:        75 cm
  • magasság:        96 cm
  • víztartály:        40 l
  • össztömeg:      290 kg

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05