Koronavírus: nemzetközi nagyvállalatok használják a magyar big data cég új pandémia adatbázisát

forrás: Prím Online, 2020. március 29. 12:27

A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezelési technológiákban élen járó kaliforniai tech-óriás, a Snowflake együttműködésének köszönhetően március 25-én vált elérhetővé az az integrált információs rendszer, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon. Az ingyenes és szabadon felhasználható adathalmaz óriási segítséget nyújthat kormányoknak, nemzetközi nagyvállalatoknak és szervezeteknek rendkívüli intézkedéseik és a gazdasági döntéseik meghozatalában.

Az integrált információs rendszer alapját a Snowflake felhőalapú adatplatformja, a Data Exchange képezi, amelyet nagy mennyiségű adatok megosztására és biztonságos cseréjére fejlesztettek ki. A platform lehetővé teszi a több forrásból származó információk összegyűjtését, azok egységes, komplex adathalmazzá alakítását, amelyet a felhasználók valós időben érhetnek el.

 

A vezető magyar big data cég koronavírus (COVID-19) adathalmaza a világ közegészségügyi hatóságai által közzétett legfrissebb epidemiológiai adatokra épül (fertőzések, megbetegedések, kórházban kezeltek, halálesetek, gyógyultak és elvégzett vizsgálatok száma). Komplexitását az adja, hogy a Starschema szakemberei ezt olyan releváns információkkal egészítik ki, mint például a megbetegedések földrajzi elhelyezkedése, a laborvizsgálatok részletes eredményei, az adott terület egészségügyi infrastruktúrája, demográfiai adatai (átlagéletkor, nemek aránya, népsűrűség) vagy a bevezetett járványügyi intézkedések. A felhasználók tisztított, elemzésre kész formátumban férhetnek hozzá az adatokhoz, amelyeket könnyen és gyorsan integrálhatnak saját adatbázisaikhoz. 

 

 

A Starschema adathalmazának alkalmazására számos lehetőség kínálkozik. Egyrészt alapul szolgálhat olyan átfogó (filogenetikai) vizsgálatok lefolytatására, amelyekkel megállapítható, hogy az eddig azonosított koronavírus (COVID-19) törzsek közül melyik jelent nagyobb egészségügyi kockázatot. Másrészt – az adott ország vagy régió adataira támaszkodva – segítséget nyújthat a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések meghozatalához. Harmadrészt a nemzetközi nagyvállalatok az adatok elemzésével olyan információkhoz juthatnak, amelyekkel felmérhetik ellátási vagy beszállítói láncuk sebezhető pontjait, optimalizálhatják termelési tevékenységüket és üzleti vészforgatókönyvet dolgozhatnak ki.

 

A Starschema és a Snowflake által fejlesztett integrált információs rendszert eddig közel 200 nemzetközi nagyvállalat és szervezet vette vagy veszi igénybe a járványhelyzettel kapcsolatos elemzéseihez. A felhasználók között olyan nevek szerepelnek, mint az UNICEF, az 1948-ban alapított Kaiser Family Alapítvány vagy a CNBC.

 

„Az új koronavírus járvány hatásaival így vagy úgy mindenkinek meg kell birkóznia. A célunk az, hogy hiteles és a lehető legjobb minőségű adatokat biztosítsuk felhasználóinknak ahhoz, hogy sikerrel vegyék fel a küzdelmet az új veszéllyel és megfeleljenek az általa generált kihívásoknak” – nyilatkozta Földi Tamás, a Starschema alapító-tulajdonosa. „A Snowflake kiváló partner, amely világszínvonalú technológiával támogat bennünket e cél elérésében.  Bízom benne, hogy az általunk fejlesztett rendszer segítségével megalapozottabb döntések születhetnek, így a világjárványt hamarabb sikerül megfékezni” – tette hozzá.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05