Médiatanács: A járvány miatt könnyítést kapnak a testület által támogatott médiaszolgáltatók

forrás: Prím Online, 2020. április 6. 10:38

A veszélyhelyzet miatt az aktuális, közcélú tájékoztatás érdekében engedményeket tesz a helyi és körzeti rádiókkal, televíziókkal már megkötött támogatási szerződéseiben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – az e heti ülésén meghozott döntése szerint. A testület elvégezte az alaki vizsgálatokat egy kecskeméti, egy miskolci és egy szigetvári rádiós frekvencia pályázati eljárásában, és elfogadta egy körmendi helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét. 

Könnyítést kapnak a Médiatanács által támogatott helyi és körzeti médiumok

A Médiatanács a veszélyhelyzet miatt egy átmeneti szabályzóval lehetővé teszi azt, hogy a nehezített körülmények ellenére is tudják teljesíteni szerződési kötelezettségeiket azok a körzeti rádiók és televíziók, amelyekkel a testület már megkötött hír-, közéleti és tematikus magazinműsorok támogatásáról szóló szerződéseket. A szolgáltatók munkatársai a vírus terjedésének megfékezése érdekében igyekeznek csökkenteni a személyes érintkezések számát, viszont így nehezen tudnak eleget tenni a támogatással járó műsorkészítési feladataiknak, hiszen kulturális és helyi közéleti események maradnak el, interjúk hiúsulnak meg. A Médiatanács emiatt a veszélyhelyzet alatt kiterjeszti a támogatott műsorszámokban feldolgozható ügyek körét például olyan témákkal, mint az Operatív Törzs tagjai által közölt információk helyi hatásainak részletesebb kifejtése, valamint a járvány helyi oktatásra, kultúrára, egészségügyre vagy környezetre gyakorolt hatásainak feldolgozása. Támogatott cél ezentúl az is, ha a műsorokban a fiataloknak készített oktatási segédanyagokat mutatnak be, elhelyezkedési lehetőségekről szóló ismertetőket tesznek közzé az álláskeresőknek, tanácsokat adnak az időseknek vagy a segítségkéréshez szükséges információkról számolnak be a nézőknek. Így a támogatott szolgáltatók továbbra is segíthetik közösségüket: a közszolgálati tartalmak bemutatása révén – a releváns, helyi adottságok figyelembevételével – aktívan hozzá tudnak járulni a veszélyhelyzet enyhítéséhez és megszüntetéséhez. 

 

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A testület elvégezte az alaki vizsgálatokat a körzeti Kecskemét 93,7 MHz és a helyi Szigetvár 98,9 MHz frekvenciák közösségi, valamint a körzeti Miskolc 96,3 MHz frekvencia kereskedelmi jellegű használatának pályázati eljárásaiban. A kecskeméti esetben pályázati nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t és a Karc FM Média Kft.-t, míg hiánypótlásra szólította fel a Mária Rádió Frekvencia Kft.-t. A szigetvári eljárásban hiánypótlásra szólította fel az egyedüli pályázót, a Karc FM Média Kft.-t, míg a miskolci eljárásban pályázati nyilvántartásba vette az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t, valamint hiánypótlásra szólította fel a Radio Plus Kft.-t és a Mátra Centrum Kft.-t. 

 

Elfogadta a grémium a Körmend 99,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű használatát célzó pályázati felhívásának tervezetét.

 

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09