Az ABB korszerűsíti Helsinki egyik legjelentősebb turistalátványosságát

forrás: Prím Online, 2021. február 2. 12:21

Finnországban, egy fejlesztési program keretében a korábban katonai erődítményéről híres Vallisaari szigetéből turistalátványosságot alakítanak ki. A fejlesztés során az új elektromos hálózat főelemeiként az ABB Kabledon szabadtéri elosztószekrényeit építik be. 

A hadsereg a finn fővároshoz tartozó Vallisaari szigetét 2016-ban adta vissza polgári felhasználásra. A sziget egy csapásra a térség legnépszerűbb turistalátványosságává vált, a nyári hónapokban akár 90 000 látogató is felkeresi.

 

„A sziget rendezési terve még nem készült el, de a városfejlesztési terv alapján már nagy lendülettel elkezdődött az a fejlesztés, amely során a tengeri élővilágot bemutató látogatóközpontot alakítanak ki a turisták számára,” – nyilatkozta Aino von Boehm, a szigetet kezelő állami vállalat, a Metsähallitus szaktervezője. “A Helsinki Biennále terveinek köszönhetően felgyorsultak a szigetet ellátó infrastruktúrák kiépítése.”  

 

Új infrastruktúra 

A sziget elavult villamosenergia-infrastruktúráját a mai kor színvonalát képviselő kisfeszültségű hálózattal korszerűsítették. A folyamatos működésre optimalizált kisfeszültségű hálózat biztonságot garantál a látogatók által hozzáférhető területeken, könnyen üzemeltethető, és lehetővé teszi a jövőbeni bővítéseket is. A hálózat egyik fontos elemét az ABB kültéri alkalmazásra tervezett, tartós kivitelű kábel-elosztószekrényei képzik, amelyek elosztópontokként funkcionálnak a teljes villamos rendszer megtáplálását szolgáló kábelezés számára. A gyűjtősínekkel és gyűjtősíntartókkal rendelkező, a gyárban készre szerelt, bevizsgált és ellenőrzött szekrényeket telepítésre kész állapotban szállítottak ki a helyszínre.  

 

A következő néhány éven belül Vallisaari villamos hálózatának kezelése a finn hadügyi adminisztrációtól átkerül Helsinki energetikai vállalatához, a Helenhez. „Mivel a Vallisaari hálózta a Helen villamos hálózatára kapcsolódik majd, ezért annak teljes körűen meg kell felelnie a Helen műszaki követelményeinek,” – mondta Tom Karlsson, a villamosenergia-nagykereskedelmi feladatokat ellátó Onninen kiemeltügyfél-kapcsolati menedzsere.    

 

 

A Porvoo-i központtal működő villamosipari kivitelező cég, a Jeti-Sähkö végezte el az ABB által a helyszínre szállított hét, robusztus konstrukciójú kábelelosztó szekrény telepítését. Ezek a szekrények, amelyekből a kívánt irányba ágaznak ki a kábelek, csomópontként üzemelnek a sziget villamosenergia-hálózatában. A szekrények hozzájárulnak a hálózat hatékony védelméhez is. A legnagyobb, robusztus kialakítású szekrények az 1000 A üzemi áramra vannak méretezve.  

 

„A szekrények többek között a szigetet vízzel ellátó új rendszer szivattyúállomásának, valamint a kávéház, a kiszolgáló épületek és a jövőbeni „Biennále” kiállítótér energiaellátását biztosítják majd,” – mondta Karlsson.  

 

2020-ban a szigeten a szolgáltatások sokszínűbbé váltak, körük kibővült, ami indokolttá tette a nagy megbízhatósággal üzemelő villamos hálózat kiépítését. 

 

„A látogatókat fogadó kikötőben egy új móló épült, és a vízbuszok számára is külön mólót biztosítunk,” – jegyezte meg Boehm.  „A látogatókat kávéház ás fagylaltozó is várja majd, de a sziget egyéb szolgáltatásai is megújulnak.”

 

A Vallisaari szigetén telepített kábel-elosztószekrényeket az ABB a vevő egyedi igényei szerint úgy tervezte és alakította ki, hogy azok a jövőbeni követelményeknek is megfelelnek majd. 

 

„Az ABB és a Jeti-Sähkö a szekrényekbe – kiegészítő elemként – fogyasztásmérőket és csoportkapcsolókat is beépített,” - folytatta Karlsson. „Szükség esetén a csoportkapcsolókkal a szigeten rendezett események igényei szerinti ideiglenes csatlakozások alakíthatók ki, illetve mérhető lesz ezen események energiafogyasztása is, így a hálózat működését a változó igényekhez lehet igazítani.”  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05