Így lesz optimális otthonunkban a páratartalom

forrás: Prím Online, 2021. május 2. 17:00

Az általunk belélegzett levegő minősége kulcsfontosságú a közérzetünk és egészségünk szempontjából. Ez különösen így van az otthonunkban, hiszen a napjaink java részét itt töltjük. Ide érkezünk haza egy fárasztó nap után, itt pihenjük ki hétköznapi rohanás fáradalmait.

Ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat, elengedhetetlen az ideális páratartalom. Ha túl kevés víz van a levegőben, azt hamar megérezzük. Ha túl sok nedvességet tartalmaz a légtér, az is hátrányos ránk és az otthonunkra nézve is.

 

A levegő ideális nedvességszintje

 

A légtér optimális nedvességtartalma az emberi szervezet számára a 45-55% közötti tartományban mozog. Ezt számos tényező befolyásolhatja, különösen zárt térben. Ilyen a szigetelés, a klímahasználat, a vízigényes napi tevékenységek. Egy négyfős család majdnem tizenöt liter vizet juttathat a levegőbe minden nap. 

 

Ha a nedvességszint a levegőben túlságosan lecsökken, vagy épp megnő, akkor ajánlott gyorsan helyreállítani. Ezt párásító és páramentesítő készülékekkel mindkét esetben könnyen megtehetjük.

 

Mit tehetünk alacsony páratartalom esetén?

 

A túl száraz levegő jeleit sokszor nem ismerjük fel időben. Érezzük ugyan, hogy viszket a bőrünk, szárazak a szemeink, sokszor kapar a torkunk, köhécselünk. Ezek a tünetek nagy eséllyel utalnak arra, hogy túl kevés a víz otthonunk légterében. Ennek következményeként a nyálkahártyáink is kiszáradnak, így folyamatosan irritáltak. A gyerekek esetében ez hatványozottan igaz, az ő fejletlen légútjaikat jobban megviselheti az alacsony páratartalom. 

 

Annak érdekében, hogy megfelelően nedves legyen a levegő, beszerezhetünk egy párásító készüléket. Ezek a víztartállyal rendelkező berendezések helyreállítják a pára szintjét, megfelelő mennyiségű víz légtérbe juttatásával. 

 

Így csökkentsük a légtér víztartalmát

 

A túl magas nedvességi szintet közvetlenül nem érzékeljük a testünkön. Annál inkább jeleznek számunkra a falak, a sarkok, a csempék közötti fugák. Ezek azok a helyek ugyanis, ahol a fekete penész általában megtelepszik. Ez pedig biztos jele annak, hogy túl sok vizet tartalmaz a beltéri levegő. Ez ugyanis kicsapódva ideális körülményeket teremt a penészgomba számára. 

 

Egészségünk védelme érdekében egy páramentesítő készülék vásárlása lehet a megoldás. A párátlanítók kivonják a légtérből a felesleges vizet és tartályban gyűjtik azt össze. Ezáltal újra visszatérhet a páratartalom az ideális 45-55%-os szintre.

 

A klíma és a léghűtő is segíthet

 

Ha túl magas a páratartalom, segítségünkre lehet a klíma használata. A légkondik ugyanis a hűtött vagy épp fűtött levegő fújásával szárítják a légteret. Így hatékonyan segíthetnek megelőzni a penészgomba kialakulását.

 

A léghűtő készülékek épp ellenkezőleg, a száraz levegő nedvesítésében lehetnek hasznunkra. Ezek a készülékek ugyanis pára segítségével hűtik le a levegőt. Ezáltal hozzájárulnak a levegő megfelelő nedvességéhez.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50