Bővíti partnerségi kapcsolatát a VELUX Cégcsoport és a Schneider Electric

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 23. 09:58

A tetőablakok piacán vezető VELUX Cégcsoport, valamint az energiakezelés és az automatizáció terén végbemenő digitális átállásában érdekelt világvezető vállalat, a Schneider Electric bejelentette partnerkapcsolatuk bővítését, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a VELUX Cégcsoport számára a karbonsemlegességi vállalásainak elérését 2030-ra. A vállalatok célja, hogy felgyorsítsák a teljes karbonsemlegesség megvalósítását, az éghajlatváltozást érintő, egyre inkább szükségessé váló, proaktív gondolkodás jegyében.

 

•  A Velux Cégcsoport a Schneider Electric közreműködésével gyorsított ütemű dekarbonizációs stratégiát dolgoz ki, amely lehetővé teszi a teljes karbonsemlegességi vállalás korábbi elérését

•  A most bejelentett partnerkapcsolati bővülés a korábban már ismertetett, megújuló energiával kapcsolatos szolgáltatásokra épülve jön létre

 

Míg a korábbi bejelentés értelmében a Schneider Electric csupán az RE100-as célkitűzések elérésében támogatta volna a VELUX Cégcsoportot, 2023-ra 100%-ban átállítva a vállalatcsoportot a megújuló elektromos áram használatára, az új megállapodás következtében a Schneider Electric egy olyan zéró károsanyag-kibocsátást célzó, átfogó programcsomagot állít majd össze, amely a VELUX Cégcsoport valamennyi gyára számára az energiahasználat csökkentése mellett, a megújuló energiakapacitás növelését kívánja előmozdítani.

 

„A vállalatoknak, a kormányzati szerveknek és a társadalomnak együttesen többet kell tennie ahhoz, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével párhuzamosan képesek legyünk megbirkózni az éghajlatváltozás problémájával, ráadásul gyorsan kell cselekednünk” – nyilatkozta Jörn Neubert, a VELUX Cégcsoport ellátásért felelős alelnöke. „Amellett, hogy jelentős összegeket különítettük el az éghajlatváltozással kapcsolatos tevékenységek finanszírozására, a VELUX Cégcsoport azon dolgozik, hogy felszámolja a működési korlátokat, ha a klímastratégia, valamint a vállalásainak priorizálásáról van szó. Azért esett a választásunk a Schneider Electric vállalatra, mert közösek az értékeink, és a Schneider Electric képességeire támaszkodva közösen kialakítható, majd meg is valósítható egy globális programcsomag. Együttműködésünk biztosítja majd, hogy a lehető leggyorsabban haladjunk.”

 

 

A kibővített partnerség célja, hogy a VELUX Cégcsoport 2030-ra 100%-ban karbonsemlegessé váljon, majd a cégcsoport fennállásának 100. évfordulójára 2041-ben elérje a teljes, történelmi karbonsemlegességet (1. és 2. számú célkitűzés). Az úttörő jellegű elköteleződés értelmében a cégcsoport nemcsak az eddigi, hanem a jövőbeni karbonlábnyomának méretét is csökkenteni kívánja, összhangban a Párizsi Egyezmény 1,5 °C-os forgatókönyvével, miközben a Természetvédelmi Világalap (WWF) erdővédelmi projektjeiben is világszerte szerepet vállal. A VELUX Cégcsoport ugyanakkor azon is dolgozik, hogy 2030-ra teljes értéklánca mentén a felére csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását (3. számú célkitűzés).

 

„Igazán büszkék vagyunk arra, hogy a VELUX Cégcsoport karbonsemlegességi partnere lehetünk” – mondta Christel Heydemann, a Schneider Electric európai tevékenységeiért felelős ügyvezető alelnöke. „A gyors természetvédelmi lépések megtétele kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerülhessük a globális felmelegedés legkellemetlenebb következményeit. Tisztában vagyunk vele, hogy az olyan bizonyított dekarbonizációs megoldásoknak köszönhetően, mint az erőforrás-hatékonyság, a megújuló energia onsite és offsite beszerzése, valamint a minőségi szén-dioxid-kibocsátási egységek és kompenzációk, meg lehet valósítani a 1,5 °C-os felmelegedés forgatókönyvét – akár már ma is. Örülünk, hogy a VELUX Cégcsoport felismerte a klímaváltozás sürgető problémáját, és gyorsítani szeretne a környezetvédelmi intézkedéseinek folyamatán, megcélozva az abszolút nulla kibocsátást jóval 2050 előtt.”

 

A hároméves partnerkapcsolati egyezmény hatálya a VELUX Cégcsoport valamennyi telephelyére kiterjed. A Schneider Electric globális dekarbonizációs programcsomagjának részét képezi:

•  a VELUX Cégcsoport valamennyi gyártelepének energetikai kiértékelése, majd az eredmények alapján egy karbonsemlegességet célzó program összeállítása és bevezetése;

•  a VELUX Cégcsoport energetikai kiválósági programjának támogatása az ISO50001-es szabványnak megfelelően, az energiahatékonysági tevékenységek segítése, a helyszíni megújuló energiára épülő fűtés és energiakapacitás kiépítése a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése jegyében;

•  az energiahasználat nyilvántartására és kielemzésére szolgáló globális felügyeleti rendszer bevezetése a Schneider Electric EcoStructure™ erőforrás-tanácsadó megoldásának használatával.

 

A VELUX Cégcsoport elsődlegesen a két legtöbb energiával működő üzemében fogja mérni az akcióterv hatékonyságát; a németországi JTJ Sonneborn Industrie GmbH, valamit a lengyel NM Polska Sp. z.o.o. gyárakban. Ez a két telephely a VELUX Cégcsoport energiafelhasználásának mintegy 25%-áért felelős. A helyszíneken jelentős beruházásokra lehet számítani; a zöld villamos energiával működő hőszivattyúk telepítésével vagy a helyszínen rendelkezésre álló tanúsított (FSC/PEFC) erdőkből származó fahulladék felhasználásával megvalósulhat a megújuló energiával működő fűtésrendszer kiépítése. A tervek szerint a VELUX napelemmel működő berendezésekre is beruház majd, tovább javítva a telephelyek energiahatékonyságát, az ellátási rendszerek, a termelési folyamatok, továbbá az energiagazdálkodás optimalizálása révén.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05