Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

forrás: Prím Online, 2021. október 30. 14:59

A gyógyszerfejlesztési módszereket hatékonyabbá tévő, állatkísérletet minimalizáló APPERCELL-t díjazta a nemzetközi zsűri az EIT Health európai egészségügyi innovációs programjában.

„Abban segítünk a gyógyszeripari vállalatoknak, hogy minél hamarabb elbukjanak” – ezzel a kijelentéssel indította fejlesztésük ismertetését Bencsik András, az APPERCELL társalapítója és üzletfejlesztési vezetője, az EIT Health InnoStars Awards szerdai döntőjében. Az ezüstérmes magyar innováció meggyorsíthatja a gyógyszerfejlesztést, miközben csökkentené az állatkísérletek számát. A patinás versenyt idén ötödik alkalommal rendezték meg azzal a céllal, hogy támogassák az Európa szerényebb innovációs potenciállal rendelkező régióiból érkező egészségügyi és biotechnológiában érdekelt startupokat.

 

Állatkísérleti tesztelések után a humán felhasználás felé vezető gyógyszerfejlesztési útvonalon a hatóanyagok 80-90%-a elbukik az állat és humán biológia közötti különbségek és egyéb faktorok miatt. Ez sokszor 5-10 éves ígéretes fejlesztések végét és jelentős anyagi károkat is okoz.  Az APPERCELL éppen ezért nem az egyébként is sokat vitatott állatkísérletekben látja a jövőt: fejlesztésük emberi környezetet teremt az emberi testen kívül és az ebben végzett mérések eredményeit teszi érthetőbbé automatikus adatfeldolgozás segítségével a sejthálózatokat vizsgáló kutatók és a gyógyszergyárak számára, s így gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá válnának a gyógyszerfejlesztési folyamatok. A biotechnológiai startup a közelmúltban 500 millió Ft-os befektetéshez jutott, most pedig újabb, 15 ezer eurós támogatást nyert az InnoStars Awards döntőjében elért második helyért. 

 

 

„Kiemelkedően fontosnak tartjuk az egyelőre kisméretű magyar biotechnológiai és orvostechnológiai szektor további fejlődését. Ez az iparág rengeteg kitartást, sok évi fejlesztést, állandó innovációt és a befektetői oldalról nagy kockázatvállalást igényel. Hálásak vagyunk, hogy befektetőinknek köszönhetően cégünket Magyarországon kezdhettük el felépíteni” – mondta Dr. Grand László, az APPERCELL Biotech Kft. társalapítója, ügyvezetője.     

 

„2018-as alapításunk óta rengeteg áldozatot hoztunk azért, hogy idáig eljuthassunk. Megtiszteltetés számunkra, hogy munkánk eredményét nemzetközi szinten is elismerik. Az EIT Health InnoStars programja tökéletes választás az induló bio/medtech vállalkozások számára, széles és mély spektrumát fedi le a cég- és csapatépítés folyamatának, s még a tapasztaltabbnak is bőven tud újat mondani. A program keretében elért 2. helyezés úgy gondolom fontos mérföldkő cégünk életében és számos, eddig távolinak tűnő nemzetközi kaput nyithat meg számunkra, ezáltal segítve a végső célt, hogy az innovációnk minél több ember életére pozitív hatással legyen”. – mondta Bencsik András  

 

Amint arról a rendezvény során is szó esett, a koronavírus-járvány fellendítette az egészségügyi innovációk világát. Ezt az InnoStars Awardsra jelentkező csapatok kiugróan magas száma is – 47 százalékkal többen adták be pályázatukat, mint tavaly – alátámasztotta. A döntőbe végül 10 csapat került be a 162 induló közül, köztük két spanyol, két román, egy lengyel, egy észt, egy olasz és egy portugál startup. Hazánkat szintén két csapat képviselte a végső megmérettetésen: az APPERCELL mellett a Navolab Diagnostics fejlesztése, a Theresa Kit – egy olyan diagnosztikai eszköz, amely egyesíti magában mindazt a tudást, ami a multidrog transzporterek területén az elmúlt 30 év kutatása alapján elérhető – is kivételesen szerepelt.

 

„Az InnoStars Awards öt éve alatt 75 csapatnak adtuk meg azt a ’kezdőcsomagot’ – amelynek része egy intenzív szakmai tréning, kapcsolatépítési lehetőségek és anyagi támogatás – amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az ötletük mihamarabb piacképes termék legyen. Több ezer olyan ígéretes ötlet van, amelyekben megvan a lehetőség, hogy forradalmasítsák az egészségügyet és a biotechnológiát.  Ezek az ötletek egészen addig a ’polcon’ fognak porosodni, amíg nem helyezik őket pályára. Ebben segít az InnoStars Awards” – mondta Békási Tamás, az EIT Health InnoStars RIS Business Creation Menedzsere.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05