Az ESET támogatásával nagyszabású projekt keretében mérik fel a diákok digitális készségeit

forrás: Prím Online, 2022. május 26. 12:10

Értékelések elemzése, összeszerelési útmutatók értelmezése, online menetrendek böngészése és közösségi oldal biztonsági beállításainak ismerete - csupa olyan gyakorlati tudás, melyek oktatását sok szülő várja az iskoláktól. Ezt a tudást méri most fel a visegrádi országok diákjai között az IT Fitneszteszt. A nagyszabású nemzetközi felmérés a Visegrádi Alap támogatásával jött létre, célja pedig, hogy kiderítse, mennyire fejlett digitális készségekkel rendelkeznek a V4-országok diákjai. A projektet itthon az IVSZ koordinálja, támogatóként a kiberbiztonsági szakértő ESET is az ügy mögé állt, hiszen a digitális biztonsággal foglalkozó cég számára fontos, hogy minél több diákot, tanárt, fiatal felnőttet érjenek el és hívják fel a figyelmüket ezen készségek jelentőségére.

Minden korábbi kutatásnál átfogóbban mérik fel Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban élő diákok és fiatal felnőttek digitális készségeit – a felmérés készítői kifejezetten a mindennapi munka, ügyintézés során szükséges készségeket vizsgálják a projekt keretében, nem pedig az iskolai informatikaórák tananyagát kérik számon a kitöltőkön. A felmérés eredményeiből nem csupán a résztvevők kaphatnak képet digitális készségeik szintjéről, az országos és régiós statisztikák jelentős segítséget nyújthatnak az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplőknek is.

 

 

Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz.  Külön 20 kérdéses online feladatsor készült az általános iskolák felső tagozatos diákjainak, míg a középiskolásoknak és egyetemistáknak egy fokkal összetettebb, 25-ös kérdéssort kell majd megoldaniuk. A középiskolai kérdőívet nem csak diákok, hanem bárki kitöltheti, aki kedvet érez ahhoz, hogy próbára tegye digitális készségeit. A felmérés hitelesített része Magyarországon április 6. és július 31. között zajlik, de ezt követően is tesztelhetik magukat az érdeklődők az IT Fitneszteszt oldalán.

 

A kérdések az internethasználat, az IT biztonság, a csoportmunka-szoftverek és közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások témakörét érintik: menetrendeket kell böngészni, alkalmazások biztonsági beállításaiban kutakodni, de még összeszerelési útmutatót is tudni kell értelmezni. Az egyik feladat az ESET Jelszógenerátorával dolgozik, egy másikban online platformba való bejelentkezést kell megoldani a kitöltőknek, akik a válaszok beküldését követően a rendszertől egy elektronikus tanúsítványt kapnak arról, hogy elért eredményeik alapján milyen szintűek ezeken a területeken az ismereteik, illetve esetleg milyen témákban lenne szükségük fejlesztésre, gyakorlásra. 

 

 

A teszt kitöltése nagyjából 45-60 percet vesz igénybe. Az 50 százaléknál jobb eredményt elérő diákok és tanárok nyereményjátékban vesznek részt, ahol értékes ajándékokra számíthatnak. Az ESET felajánlásában a résztvevő diákok között 50 darab ESET Internet Security licencet és öt darab VR vidámpark belépőjegyet sorsolnak ki, míg a tanárok között szintén 50 darab ESET Internet Security licenc és öt darab powerbank talál gazdára.

 

És hogy miért tartja fontosnak az ESET a diákok digitális készségének fejlesztését? Az Európai Unió tagállamainak digitális fejlődését nyomon követő és összehasonlító Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) 2021-es adatai szerint Magyarország a megelőző évhez képes két helyett rontott, és a 27 uniós tagállam között a 23. helyen áll. A legalább alapvető digitális készségekkel rendelkező emberek aránya itthon jóval az uniós átlag alatt maradt (49%, szemben az uniós 56%-kal), és a legalább alapvető szoftverkészségek is szerénynek mondhatók. A 16-74 év közötti lakosságnak csupán egynegyede rendelkezik alapszintűnél magasabb digitális készségekkel, ami elmarad az uniós átlagtól (31%). Az ESET elkötelezett abban, hogy a digitális eszközök védelme mellett a felnövekvő generáció figyelmét felhívja a biztonságra és a digitális készségek fontosságára, valamint, hogy erről ismereteket adjon át nekik – ezért állt a cég az IT Fitneszteszt kezdeményezés mögé. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05